🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ответна реакция

Демократите ще бъдат облагодетелствани от края на правото на аборт

Ерозията на репродуктивните права на жените в Америка върви от години. Серия от тежки регулации накара редица клиники в Юга и Средния запад да затворят и принудиха жени, решили да направят аборт, да пътуват все по-далеч. Когато през юни Върховният съд отмени прецедента "Роу срещу Уейд", решението си от 1973 г., което гласеше, че абортът е конституционно право, този процес значително се ускори.

Решенията за абортите се върнаха към щатите. Към края на юли 11 щата имаха забрана за аборти в повечето случаи, а 43 клиники спряха да ги предоставят. През 2023 г. тази тенденция ще продължи. Очаква се половината от щатите в Америка да забранят абортите или да ги ограничат значително.

Тежестта ще падне основно на раменете на жени с ниски доходи, чийто труден достъп до здравеопазване повишава риска от нежелани бременности. Организирането на аборт на стотици километри от дома е скъпо начинание и изисква време. Това ще доведе до повече аборти в късните стадии на бременността, които пък ще бъдат още по-скъпи. Така бедността ще се задълбочи. И понеже повече жени с медицински усложнения няма да могат да направят аборт навреме, смъртността при раждане в Америка, която дори и в момента е сред най-високите в индустриализирания свят, ще се покачи допълнително.

Въпреки това активистите за аборти може да си възвърнат позиции през 2023 г. Краят на "Роу срещу Уейд" даде началото на лавина от съдебни битки и опитите за слагане на край на абортите се сблъскаха с юридически пречки. Някои съдилища ще блокират забраните, дори и да е за кратко. Федералните и прогресивни щатски правителства ще въведат политики, които правят предотвратяването на бременности по-лесно. FDA, американският регулатор по лекарствата, обмисля да направи контрацептивите леснодостъпни през 2023 г. Агенцията може да улесни и достъпа до медикаменти за аборт, които позволяват на жените да сложат край на бременност по-лесно у дома, макар консервативните щати да казват, че ще направят всичко възможно, за да спрат разпространението на практиката.

Политическите последствия може да забавят вълната от закони против абортите. Демократите успяха да се заредят с енергия от края на "Роу срещу Уейд". Дни след решението делът на жените, решили да гласуват, скочи от под 50% до 55%. Социологическите проучвания показват също, че гласоподавателите са гневни заради решението, поради което някои републиканци трябваше да се откажат от по-екстремните си позиции по отношение на забраната на аборт. Други може да ги последват предвид слабото представяне на републиканците на междинните избори.

Някои щатски конгресмени ще се опитат да накажат хората от други щати, които помагат за достъпа до аборт. Това ще доведе до конфликти с прогресивни щати. Някои от тях ще искат да приемат законодателство, за да защитят гражданите си от подобни мерки. Разривът между консервативни и либерални щати, който и сега е широк, ще стане и по-дълбок.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved