🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какъв премиер ще бъде Лиз Тръс

Новият британски лидер ще трябва да се справя с енергийна криза, висока инфлация и надвиснала рецесия

Когато утре получи мандат от кралица Елизабет II да състави правителство, Лиз Тръс ще стане четвъртият премиер на Великобритания за последните шест години.

Доскорошният външен министър наследява от предшественика си Борис Джонсън енергийна криза, надвиснала рецесия, най-високата инфлация (10.1% през юли) сред страните от Г-7 и сгъстяващо се недоволство, което създава потенциал за протести и стачки.

Енергията ни е скъпа

Енергетиката е първото нещо, за което британците очакват незабавни действия. В материал в Sunday Telegraph вчера Тръс обещава, че още тази седмица ще представи план за справяне с високите енергийни цени. "Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима", посочва Тръс, без да дава детайли, но очакванията са за план в размер на 100 млрд. паунда. Една от мерките в него, които се обсъждат, е замразяване на енергийните сметки поне на най-уязвимите домакинства.

В края на август британският енергиен регулатор Ofgem съобщи, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80%. При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 паунда до 3549 (4205.54 евро). И ако правителството не помогне поне на най-нуждаещите се домакинства и бизнеси, последствията за икономиката ще бъдат катастрофални, предупреждават експерти. Плановете на Тръс за намаляване на ДДС и на т. нар. зелени компоненти в енергийните сметки няма да са достатъчни и ще е нужна по-директна подкрепа като обсъждания таван на цените.

Между дълга и растежа

Като се има предвид, че ще са нужни сериозни средства за справяне с непосредствената енергийна криза, обещанията на Тръс за малка държава и орязване на данъците може и да бяха музика за ушите на членовете на Консервативната партия по време на кампанията, но като премиер вероятно ще й се наложи да преразгледа приоритетите.

Намеренията й за отмяна на увеличението с 1.25% на облагането на доходите (въведено през април от тогавашния финансов министър и неин основен съперник в състезанието за "Даунинг стрийт" 10 Риши Сунак), както и на планираното повишаване от догодина на корпоративния данък от 19% на 25%, ще струват на бюджета 30 млрд. паунда. И освен че ще намалят средствата за социални и здравни плащания, рискуват да подкопаят публичните финанси в момент, когато държавният дълг наближава 100% от БВП - най-високото ниво от 60-те години на миналия век насам. Поелите нагоре лихви ще правят обслужването на този дълг по-трудно. От друга страна обаче, колкото и да е стеснено фискалното пространство за маневриране, новият британски премиер ще трябва да вземе мерки за дългосрочния проблем на британската икономика - ниският потенциален ръст.

Лиз Тръс съвсем не влиза в битката срещу всички тези предизвикателства с летящ старт. Според мозъчния тръс Institute of Government тя има по-слаба начална позиция от всичките си предшественици на премиерския пост, тъй като не е най-популярният избор сред членовете на Консервативната партия. Британците също нямат високи очаквания - в проучване на YouGov 52% отговарят на въпроса какъв премиер очакват да бъде Лиз Тръс с "Лош/Ужасен" и само 12 % с "Добър/Страхотен". Но пък така изненадите могат да само приятни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Слаб, но агресивен.
    До напролет нищо от това няма да е същото.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    P.S. Сериозно погледнато Сунак беше по-сериозен кандидат, който поне имаше нещо като програма за стабилизиране на нещата в ОК и геополитически ратуваше за привързване на Индия към западната орбита.

    Според старо изказване на Найджъл Фарадж Мари Елизабет Трас е кампромисния вариант на едрия бизнес, защото е лесно управляема. Пък и реториката й е агресивна на макс.
    Очаквано тя ще е банален подгревател на премиерското кресло на Бо Дж, който очаква сънародниците му скоро да го върнат на ръце на Даунинг стрийт 10, след като Лиз обере всички негативи на идващата зима, за преодоляването на които няма внятна програма, а единствено лозунги.

    Поредният изваден от нечий ръкав удивително слаб европейски политик.
    Няма ли свършване тая тенденция?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    С две думи - куха лейка ...

    Нередност?
Нов коментар