Испания налага допълнителни данъци върху банки и енергийни компании

Причината е завишените печалби на тези предприятия

Испанските банки и енергийни компании ще плащат допълнителни данъци заради инфлацията.
Испанските банки и енергийни компании ще плащат допълнителни данъци заради инфлацията.
Испанските банки и енергийни компании ще плащат допълнителни данъци заради инфлацията.    ©  Reuters
Испанските банки и енергийни компании ще плащат допълнителни данъци заради инфлацията.    ©  Reuters

Испания ще въведе временни данъци върху енергийните компании и банки, като очакванията на експерти са новата мярка да събере около 7 млрд. евро през 2023-2024 г. Целта е с приходите от тях да се помогне на испанците да се справят с растящата инфлация, като ходът на правителството доведе до продажба на значителна част от акциите на засегнати компании. Правителството не предостави подробности относно планираните ставки или как ще се извършва облагането, но поясни, че те ще се прилагат само за компании с оборот от поне 1 млрд. евро.

Премиерът Педро Санчес каза пред парламента, че годишните приходи през 2023 г. и 2024 г. от данък върху извънредните печалби на енергийните компании, реализирани тази и следващата година, трябва да достигнат 2 млрд. евро, докато изненадващият данък върху финансовите институции ще донесе 1.5 млрд. евро годишно. Санчес също така добави, че правителството ще наложи данък върху "големите банки, тъй като те вече започват да се възползват от (очакваното) повишаване на лихвените проценти".

Санчес отново повтори, че инфлацията, причинена до голяма степен от инвазията на Русия в Украйна, е най-голямото предизвикателство за Испания, като я оприличи на "сериозна болест на нашата икономика, която обеднява всички, особено най-уязвимите групи". Той също така обяви допълнителни стипендии за ученици над 16 години в размер на 100 евро на месец и безплатни билети за многократни пътувания за крайградски влакове и влакове на средни разстояния между септември и края на декември. Увеличението в стипендиите ще бъде валидно за ученици, които вече се възползват от финансово подпомагане.

Говорителят на испанската банкова асоциация AEB Хосе Луис Мартинес не е напълно съгласен с тезата на Санчес, че банките със сигурност ще направят печалби от вдигането на лихвените проценти. Той каза, че "евентуалното повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка не гарантира непременно подобряване на рентабилността на банките, нито се е превърнало в извънредни печалби, а по-скоро реагира на покачването в инфлацията и може да доведе до по-слаба икономическа активност".

Мартинес добави, че секторът не е бил консултиран или информиран, въпреки поддържането на постоянен диалог с правителството. Според анализатори банките вече са подложени на натиск от страховете от рецесията и възможността всяко повишаване на лихвите да не е толкова значително, колкото се очакваше.

"Въздействието върху испанските банки беше незабавно, защото тази мярка не беше очаквана и дойде като студен душ", каза пред Reuters Нурия Алварес, анализатор в базираната в Мадрид брокерска компания Renta 4.

Данъкът ще окаже допълнителен натиск върху способността на кредиторите да генерират печалби във време, когато има вероятност техните провизии също да се повишат. Алварес също така смята, че банките с предимно местни операции са по-засегнати от тези с по-диверсифициран бизнес като BBVA или Santander, които затвориха с около 3.7% спад на котировката на акциите си.

Sabadell беше най-сериозно засегната от решението банка, като акциите й паднаха с 13% след съобщението на правителството, като до края на деня успя да намали загубите и затвори със спад от 7.4%. Книжата на Caixabank се понижиха с 8.6%, а на Bankinter - с 5%. Положението е малко по-добре при енергийните компании, като акциите на Iberdrola, Endesa и Naturgy се понижиха съответно с 0.2%, 0.6% и 0.7%.