Испания одобри нов спасителен пакет за над 9 млрд. евро за справяне с инфлацията

Цените на газ пропан-бутан се замразяват, най-нуждаещите се ще получат директна финансова помощ

Правителството на премиера Педро Санчес се опитва да се справи с ръста на цените в страната.
Правителството на премиера Педро Санчес се опитва да се справи с ръста на цените в страната.
Правителството на премиера Педро Санчес се опитва да се справи с ръста на цените в страната.
Правителството на премиера Педро Санчес се опитва да се справи с ръста на цените в страната.

Испанското правителство одобри пакет от извънредни икономически мерки на стойност над 9 млрд. евро, за да се опита да смекчи икономическите последици от руската инвазия в Украйна. Премиерът Педро Санчес обяви, че работниците и самонаетите с доходи под 14 хил. евро бруто годишно ще получат директна помощ 200 евро за справяне с нарастващите разходи за живот.

Една от другите одобрени мерки включва замразяване на цената на бутилките с газ пропан-бутан и 50% намаление на билетите за обществен транспорт. Освен това ще има и 30% намаление за тези карти за транспорт, издавани от регионите, които ще могат да увеличат тази помощ до 50% със собствени средства.

Миналата седмица правителството обяви намаляване на ДДС върху сметките за електричество от 10% на 5% и увеличение с 15% на инвалидните пенсии.

"Тежестта на тази болезнена ситуация трябва да бъде разпределена справедливо (...). Тези, които получават косвени ползи от това покачване на цените, трябва да дадат допълнителен принос за колективните усилия и за защитата на средната и работническата класа", каза пред репортери Санчес. Премиерът подчерта, че тази сума представлява повече от една точка от БВП на Испания и ще служи за ограничаване на инфлацията с 3.5 пункта.

От общия пакет от 9.1 млрд. евро 5.5 милиарда ще бъдат преки разходи и 3.6 милиарда ще са под формата на намаляване на приходите. Общо от 1 април до края на 2022 г. испанското правителство ще отдели повече от 15 млрд. евро за своя план за справяне с енергийната криза и високата инфлация, причинена от нахлуването на Русия в Украйна.

Правителството също така е в процес на разработване на данък, насочен към "извънредните печалби", спечелени от енергийните компании след войната на Русия в Украйна, която доведе до покачване на цените, каза Санчес. "Това е инициатива, която е в унисон с общественото мнение у нас", обясни премиерът, който е издигнат от Испанската социалистическа работническа партия.

Обявяването на новите мерки дойде по-малко от седмица след като опозиционната Народна партия спечели изборите в южния испански регион Андалусия с безпрецедентно мнозинство. Няколко анализатори свързват загубата на социалистите в регион, който някога е бил партийна крепост, с нарастващите опасения относно покачващата се инфлация и разходите за живот.