🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ продължава да поскъпва и вече е над 140 евро/мВтч

Енергийният хаос в Европа се заражда много преди зимата заради намалените доставки и риска за намаляването на хранилищата

Доброто за България в този случай е, че европейските индекси не ни засягат пряко, тъй като в момента не внасяме руско гориво
Доброто за България в този случай е, че европейските индекси не ни засягат пряко, тъй като в момента не внасяме руско гориво
Доброто за България в този случай е, че европейските индекси не ни засягат пряко, тъй като в момента не внасяме руско гориво    ©  Reuters
Доброто за България в този случай е, че европейските индекси не ни засягат пряко, тъй като в момента не внасяме руско гориво    ©  Reuters
Темата накратко
  • Това са най-високите цени на природния газ от март месец, след като избухна войната в Украйна.
  • Най-големият купувач на газ в Германия - Uniper, започна да има финансови проблеми.
  • Токът в цяла Европа е много скъп, а газовите хранилища не се пълнят достатъчно.

Втора седмица продължава повишаването на цените на природния газ на европейските борси, като от 14 до 30 юни скокът е с цели 85%. На най-големият европейски газов индекс TTF цената за днес е рекордна за последните 3 месеца- 139.84 евро за мВтч (273 лв.). Котировките за утре обаче продължават да се повишават и дори вече доближават 150 евро/мВтч.

Това има най-малко два преки ефекта. Първото и най-видимо е, че по-скъпият газ повишава драматично цените на електроенергията в Европа. В последната седмица те са на рекордно високи нива - около 350 евро/мВтч. Второто е по-дългосрочно - купуваният сега на високи цени газ се нагнетява в хранилищата и ще се използва през зимата, което допълнително ще усложни ситуацията.

Има и поне два извода от сегашната ситуация - Европа все още се справя трудно без руския газ, а Русия е крайно ненадежден доставчик.

Ситуацията в България засега е сравнително стабилна, въпреки че с падането на правителството не е ясно колко бързо ще могат да се осигуряват количества втечнен газ месец за месец, както беше схемата досега, след като "Газпром" отряза доставките по "Турски поток".

Защо поскъпва газът

Последната новина, която се отрази веднага на газовия пазар, е това, че Великобритания директно обяви, че при нужда ще спре интерконекторите си за Европа, за да може да задоволи огромното си вътрешно потребление. В момента по газовата връзка към Белгия вървят дневно по 62 млн. куб.м, които ако спрат, сериозно ще усложнят и без това малкото доставки към Западна Европа, която се бори с руската си зависимост и нуждата да уреди повече от Норвегия. Единственият лъч надежда остава, че Германия ще може да отвори един от новите си LNG терминали до края на годината, въпросът обаче остава колко точно количество ще може да се уговори с лидерите на пазара.

Една от причините за голямото поскъпване на природния газ може да се търси в много по-голямото му търсене вследствие на спада на вятърните мощности в Западна Европа и конкретно Великобритания. В момента на острова ползват само 15% от вятърния си капацитет, а в Германия и Нидерландия съответно 11% и 5%, което е много ниско за държави, които разчитат на ветрогенераторния си потенциал.

В същото време най-големият купувач на природен газ в Германия - Uniper, започна да има финансови затруднения заради намалените количества по "Северен поток". Държавната банка за развитие KfW ще отпусне кредитна линия, за да осигури ликвидност на Uniper, която в последните седмици се оказва на грешната част на газовото търгуване, след като доставките към Германия бяха отрязани и това намали значително приходите й. Според FT това е и причината акциите й да паднат с 21%.

С тази мярка се надяват да се стабилизират балансовите стойности на компанията, която беше принудена да продава на много по-високи цени на вътрешния пазар в Германия и така допълнително да оскъпи руското гориво.

През юни цената на природния газ на европейските индекси се беше стабилизирала под 90 евро/мВтч въпреки спирането на доставките към няколко държави, включително България. Това обаче бързо се промени, щом Русия реши постепенно да ореже доставките Германия, Италия и Франция. Това стана без реално обяснение, а "Газпром" се скри зад оправдания като ремонти, липса на части и финансови санкции.

Допълнително бързите алтернативи от Северна Африка бяха извадени от уравнението, като там мистериозно започнаха да бушуват политически проблеми и това да спира количествата по тръбопроводите към Испания. Така се стигна до момент, в който времето в Европа започна да става топло и климатиците заработиха, а с това нарасна и потреблението на природен газ в газифицираните държави.

Хранилищата се пълнят бавно

Голяма част от купувания сега от Европа газ се нагнетява в газовите хранилища, за да може да се използва през зимния период, когато потреблението е много по-голямо.

Според плана на ЕС всички хранилища трябва да бъдат запълнени поне 80% преди началото на ноември. Сега средното ниво е 57.6%, а българското "Чирен" е на 34.6%.

Доброто за България в този случай е, че европейските индекси не ни засягат пряко, тъй като в момента не внасяме руско гориво, чиято цена зависеше от TTF, както и не купуваме големи количества от пазара. Основно доставките идва по азерския договор, където цените са петролно индексирани, както и чрез LNG от САЩ, където пък цените са значително по-ниски.

Очаква се на 1юли и следващата седмица КЕВР да определи регулираните цени на газа за юли, като вероятно те ще са в границите на 80 евро/мВтч, или с 40% под европейските.

Цените на тока

Не така обаче стоят нещата с електроенергията. Там европейският пазар е напълно обединен и България не се различава много от останалите страни.

А електроенергията в цяла Европа продължава да е изключително скъпа. За 1 юли цената на тока на почти всички държави е над 300 евро/мВтч, а в България дори повече - 358 евро/мВтч (698 лв.). За сравнение - средната цена за юни беше 433 лв./мВтч.

Очаква се днес парламентът да одобри схема за компенсации за бизнеса заради скъпия ток, която да действа поне до края на година. Засега планът е да има базова цена от 200 лв./мВтч и всичко над нея да се компенсира с 80% от държавата. При средни нива 700 лв./мВтч, каквито може да бъдат през юли, това означава, че бизнесът ефективно ще плаща по 300 лв./мВтч след компенсациите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Пука ни .. ние си имаме доставки от Камала Харис - с 30% по евтини от всякакви други алтернативи по света ..

    Нередност?
  • 2
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 1
    • + 2

    Колкото по- диверсифицираме, толкова по- скъпо става. Ха- Ха- Ха!
    А сърбите сключиха дългосрочен на цена $ 360- 420 за 1000 куб.м.

    Нередност?
Нов коментар