Кои европейски страни ще пострадат най-много при пълно спиране на руския газ (графика)

Най-застрашени са страни като Унгария, Чехия, Словакия и Италия, чийто БВП може да се свие с над 5%

Заради несигурността на газовите доставки по "Северен поток 1" Европа се готви за лошите сценарии. В сряда вечерта Русия все пак отвори газопровода, минаващ под Балтийско море до Германия, след ремонтните дейности, но с около 30% от капацитета му. Много от политиците и анализаторите се опасяват, че дори тези количества в скоро време може да секнат, като все повече се засилват подозренията, че руският президент Владимир Путин реално използва газовите доставки като оръжие срещу все още достатъчно зависимата от руското синьо гориво Европа на фона на войната в Украйна.

В сряда ЕС обяви и спешен план за намаляване на търсенето на газ в съюза с 15% до следващата пролет, за да се смекчи поне малко ефекта от бъдещи ограничения или дори пълно замразяване на доставките на руски газ не само за Германия, но и за целия континент. Всички потребители, публични администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на електроенергия и отрасли могат и следва да предприемат мерки за икономии на газ от 1 август, призовава Комисията. Това би позволило хранилищата да бъдат запълнени преди евентуален край на руските доставки. Брюксел също така ще ускори работата по диверсификацията на доставките, включително съвместно закупуване на газ, за да се укрепи възможността ЕС да се снабдява от алтернативни източници на газ.

Дори така спирането на руското синьо гориво ще има силни ефекти за Европа. Във вторник анализ на МВФ показа, че пълното затваряне на тръбите от руска страна би имало тежки последици за някои европейски икономики, които биха загубили няколко процента от БВП. Най-лошият сценарий според МВФ е този, при който континентът не успява да се приспособи добре и да осигури алтернативни доставки на втечнен газ, като същевременно решава да следва политика на защита на частните домакинства за сметка на някои индустрии. Тогава икономиките на страни биха като Унгария, Чехия, Италия биха се свили с между 5 и 6% година след теоретично спиране на газа (виж графиката). Ефектите върху Австрия, Германия и Полша реално биха били по-малки, но все пак значителни.

Дори европейски страни, които не използват руски газ, ще усетят страничния ефект от засилената конкуренция на пазара на LNG и свиването на големи европейски икономики като Германия и Италия. България също е сред тях.

Всичко за ефектите за България и Европа от потенциално спиране на русия газ четете в темата на новия брой на "Капитал" в петък.