🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските енергийни министри решиха потреблението на газ да се свие с 15%

Пестенето е заради играта на Путин с капацитета на "Северен поток". Цената на природния газ в Европа скочи с 22%

Темата накратко
  • На срещата на енергийните министри от ЕС, на която се обсъдиха мерки за спестяване на газ за зимата беше прието, че страните членки доброволно ще намалят потреблението си с 15%
  • За България намаляването означава 300 млн. м3 по-малко потребление на газ в следващите месеци
  • Цената на газа на европейските индекси скочи с 20% само за ден

След среща на енергийните министри в Брюксел във вторник беше прието предложението, чрез което страните членки в ЕС доброволно ще намалят потреблението си на газ в следващите месеци с 15%. Това се случва на фона на все по-малкото налични доставки в региона, нуждата да се напълнят газовите хранилища и наближаващия зимен сезон. Идеята зад срещата на 26 юли беше да се обсъдят извънредните планове за справяне с газовите доставки преди и по време на отоплителния сезон, като към първоначалното предложение бяха добавени изключения. Ключовото обаче остава - ако се стигне до недостиг на газ, планът от доброволен ще стане задължителен. Проблемът е, че голяма част от критериите за освобождаване от новия план се покриват именно от най-големите потребители на газ в съюза, а не от малки страни като България.

Още преди срещата, на 25 юли руският държавен газов гигант "Газпром" обяви, че за пореден път в последните няколко месеца газовите доставки през "Северен поток" ще бъдат редуцирани. Поради нови технически проблеми с турбините на компресорната станция "Портовая" от 27 юли сутринта основният газов тръбопровод към Европа ще работи само на 20% от капацитета си. Това се равнява на около 33 млн. куб.м на ден и е значително по-малко от нужното на Европа за последните седмици на нагнетяване в газовите хранилища.

Цените на котировките скочиха наравно с новината, като най-ликвидният индекс TTF поскъпна с малко над 10% на дневна база и затвори вчера (25 юли) на 175.1 евро за мВтч. A на 26 юли вече гони 195 евро за мВтч (над 20% увеличение за ден) и е съвсем очаквано котировките да продължат да растат, освен ако не се намери бърза алтернатива в региона. Най-вероятно цената ще спадне леко чак когато лятото свърши и потреблението спадне преди отоплителния сезон.

Това е и поредното много очевидно доказателство, че Москва използва най-силното си икономическо оръжие - енергийните доставки. Спорното техническо състояние на турбините изглежда просто като претекст за регулиране на доставките и предизвикване на хаос на континента.

За България ситуацията не се променя драстично, тъй като страната така или иначе не получава количества през руските тръбопроводи. Притеснителното обаче е, че хранилището в Чирен е на много по-ниско ниво спрямо средното в Европа, а страната продължава да разчита главно на азерски газ и малки количества втечнен газ. Цената обаче непременно ще се покачва, тъй като няма как трусовете в европейските индекси да не дават отражение и у нас. Дефицит на газ в Европа освен това би направил по-трудно и осигуряването на нужните количества в България.

Какво всъщност има в тръбите?

В последните два месеца "ремонт" на турбините се превърна в основния лост за спиране на количества по Северен поток. Първоначално проблемът беше, че една турбина е заседнала за ремонт в Канада и не може да бъде доставена от компанията Siemens до Русия заради санкциите. Редно е да се каже, че тръбата работи вече от доста време само на 40% от капацитета си. В крайна сметка беше направено изключение от санкциите за турбината и според руските източници тя се намира в транзит в Германия, а "Газпром" обяви, че е получена документация за ремонта ѝ. И така се стигна до 25 юли, когато "Газпром" обяви, че още една турбина има нужда от ремонт и това ще намали още повече потока на газ до 33 млн. куб.м на ден.

По-рано "Северен поток" беше изцяло спрян за една седмица през юли заради планов годишен ремонт. Това редуцира допълнително газовите доставки и постави плановете за 80% средна пълнота на хранилищата в Европа под въпрос. В момента те са пълни на 66%, а българското е само на 44%, което е най-ниското в съюза.

Така може да се стигне до вариант, в който най-големите опасения на Европа се реализират и Русия спре изцяло подаването на природен газ, било то поради технически или други причини.

Предположението, че поведението на руския газов доставчик е изцяло политически мотивирано, за да се оказва натиск над Европа заради войната в Украйна, се потвърждава и от това, че не се използват алтернативни трасета за доставка на газ. Ако истинската причина беше технически проблем в "Северен поток", можеше да се увеличи подаването през някой от другите газопроводи, както в други подобни случаи преди войната. Никое от наличните трасета в Източна Европа обаче не е натоварено повече, за да компенсира липсата.

Любопитно е и изказването от днес на бившия президент на Русия Дмитрий Медведев в личния му профил в telegram. В него той намеква директно, че Европа ще страда през идващата зима и че това е в резултат на помощта към Украйна. В съобщението си той обвинява европейските лидери в инфантилност и намеква, че регулирането на газовите доставки въобще няма нищо общо с технически проблеми и турбини.

Брюксел взе решение

На извънредната среща на европейските енергийните министри в Брюксел на 26 юли беше приет планът на Европейската комисия да се намали потреблението на газ с 15% и да се търси пълна независимост от Русия до 2027 г. По повод първоначалните критики към него, бяха приети няколко нови условия, които позволяват изключения, но все пак газовото потребление ще бъде намалено с 15% през следващите осем месеца спрямо усредненото за същия период между 2017 г. и 2021 г.

Целите за доброволното намаляване ще станат задължителни, ако Брюксел прецени, че енергийната криза е станала изключително сериозна или ако три страни членки поискат промяна. Все пак изключения ще могат да бъдат искани от държави, които са изключително зависими от природен газ за производство на електроенергия, такива, които са запълнили хранилищата си, страни без алтернативни трасета и с много газоемки индустрии. Това обаче поставя под въпрос колко държави реално ще го спазват, след като например големите газови потребители като Германия и Италия имат аргументите да поискат изключение от новото правило.

Остават и въпросителни как ще приемат решението страни като Испания, които имат връзка с газови трасета от Африка или терминали за регазифициране и не са много зависими от руското гориво.

Намаляване на потреблението в България с 15% би означавало в следващите 8 месеца то ще трябва да спадне с около 350 млн. куб.м спрямо традиционните количества, които България изразходва. Проблемът е, че голяма част от българското потребление, колкото и малко да е то, е през зимата и е свързано с отопление- тоест, много трудно ще може да се лимитира.

Допълнително, България трудно би могла да иска да бъде изключена от новото правило, защото не покрива нито един от горепосочени критерии.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7

    Цивилизационно е да се дава и другата гл.т. Иначе текстът е просто упражнение по пропагандно сугестиране.

    https://www.kommersant.ru/doc/5480511

    Нередност?
  • 2
    andersen_1999 avatar :-|
    Андерсен
    • + 4

    Да го спира на 100%. Не искаме газ от масови убийци.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Да го спрат най-после окончателно този газ и да се сложи край на това безобразие! По-добре страшен край, отколкото страх без край. Омръзна ми да се занимаваме с един умопобъркан!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Браво ахмадзай, браво капитал. Докарахте публиката си до нивото та кучето на павлов.

    Нередност?
  • 5
    bigman_1 avatar :-|
    BGman
    • + 1

    До коментар [#2] от "Андерсен":

    И аз...на студено ще стоя но неща и да го чуя...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Текстът, естествено, е подвеждащ в опита да внуши някакво газово евроединство.
    С което подвежда по-елементарната публика. Което е и целта.
    Нямам представа какво разбира авторът, но здрав разум няма как да въвежда еднакви ограничителни условия към Испания, например, която практически на внася руски газ и Германия, която е на 50% зависима от него. После - Унгария се захранва частично и през Турски поток 2.0, а Полшо отказва да споделя газовите си постъпления със съседите. Гърция продължава да осигурява половината от потреблинеито си от Газпром. И т.н.

    Та в този ред на мисли едни страни от ЕС (Германия, Холандия, Чехия) са много зле, ако спре подаването на газ по СП 1.0, на други (Унгария, Гърция) им е абсолютно все тая.

    В този ред на мисли е твърде неудовлетворително на (освен на по-простата) публиката да се предлагат подобни елементарно пропагандни изблици.

    По скромното ми мнение постепенното затваряне на газовия кран за ЕС може да се сравни с единствено правилното варене на жаба - постепенно и търпеливо увеличавана на температурата.

    А може би това ще е катализаторът за разпада на кулата от карти ЕС?

    Нередност?
Нов коментар