🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напрежение по никое време между Косово и Сърбия

Опасенията за ескалация се разминаха, след като Прищина отложи замяната на регистрационните табели на автомобилите

В крайна сметка, Косово отново ще забави прилагането на новите правила с месец, стига сърбите да премахнат издигнатите по пътищата и граничните пунктове барикади
В крайна сметка, Косово отново ще забави прилагането на новите правила с месец, стига сърбите да премахнат издигнатите по пътищата и граничните пунктове барикади
В крайна сметка, Косово отново ще забави прилагането на новите правила с месец, стига сърбите да премахнат издигнатите по пътищата и граничните пунктове барикади    ©  Reuters
В крайна сметка, Косово отново ще забави прилагането на новите правила с месец, стига сърбите да премахнат издигнатите по пътищата и граничните пунктове барикади    ©  Reuters
Темата накратко
  • Изострянето в неделя вечерта беше нагнетено от Белград и Москва.
  • Ползата за Вучич и косовските лидери вероятно ще бъде намаляване на западния натиск за реформи и урегулиране на конфликта.
  • Опасенията са, че след месец нещата отново ще се изострят и тогава може да е за по-дълго.

Етническо напрежение между сърби и косовари. Барикади по пътищата, изстрели и вой на сирени за въздушна тревога. Мисията на НАТО в Косово KFOR съобщава, че е "в готовност да се намеси, ако стабилността в Северно Косово бъде застрашена". Русия съобщава, че подкрепя Сърбия.

Всичко това в неделя вечерта за кратко звучеше като опасност от разгаряне на конфликт на Балканите. Или поне така се опитваха да го представят руските медии и някои от приближените до сръбския президент Александър Вучич.

Но както обобщава в профила си във Facebook Максим Саморуков от московския център "Карнеги", "нова война между Сърбия и Косово няма да има просто защото местните лидери не предизвикаха сегашното изостряне с тази цел (както и 138-те предишни изостряния). Те го предизвикаха, за да научат Запада повече да цени статуквото и да не притиска твърде много страните в конфликта да го урегулират, да правят реформи и т.н.". Неговото очакване е, че сега политиците в Сърбия и Косово ще демонстрират способността си да контролират ситуацията и да пазят баланса, а западните посредници - ефективността си да водят преговори. След няколко седмици всички ще се върнат там, където са били, доволни, че са спасили Балканите от нов конфликт. За Русия принципно място няма, защото дори Сърбия не желае да я покани. В тази ситуация Белград работи за западната аудитория и Москва само ще се меси, посочва Саморуков. И добавя: "Тази схема е добре позната на всеки, който следи балканските конфликти."

Защо прехвръкнаха искри

Страховете за крехкия мир на Балканите нараснаха в неделя, когато етнически сърби блокираха пътища и гранични пунктове в знак на протест срещу разпоредбите, изискващи сърбите в Северно Косово да използват издадени от Прищина регистрационни номера на автомобили. Допълнително всички граждани на Сърбия, посещаващи Косово, ще трябва да получат временен документ за самоличност на границата, заменящ паспорта, за да им бъде дадено разрешение за влизане. Подобно правило се прилага от властите в Белград към косоварите от години.

След завръщането си на власт миналата година косовският премиер Албин Курти обеща да приложи реципрочна мярка и решението трябваше да влезе от 1 август, заедно с подмяната на регистрационните табели и личните карти. Още миналата година мярката нажежи обстановката, но чрез посредничеството на ЕС и НАТО тогава припламването на напрежението беше овладяно, преди сега отново да избухне за кратко.

"Правителството на Република Косово категорично осъжда възпрепятстването на пътищата в северната част на Косово и стрелбата с оръжия от въоръжени лица там днес", каза Курти в изявление късно в неделя. Полицията в Косово съобщи пред Reuters, че е имало изстрели "по посока на полицейски части", в резултат са пуснати сирени, но никой не е ранен.

В крайна сметка, Косово отново ще забави прилагането на новите правила с месец, стига сърбите да премахнат издигнатите по пътищата и граничните пунктове барикади. Отлагането на въвеждането на новия режим до 1 септември става след срещи на косовското правителство с американски и европейски представители.

"Мярката за реципрочност не е насочена срещу никого, а е в полза на гражданите. Затова приканвам сръбските граждани на Република Косово да не стават жертва на белградската пропаганда", каза късно в неделя президентът Вьоса Османи. Тя добави, че косовските институции работят усилено, за да поддържат върховенството на закона и свободата на движение, добавяйки, че "опитите на Вучич да дестабилизира Косово, служейки си в методите на неговия ментор Путин, ще се провалят".

Пред "Капитал" източник от европейските институции коментира, че по време на мисия на ЕП в Косово по-рано тази година високопоставени представители на властта са споделили, че са постоянно в контакт в колегите си от Босна и Херцеговина и Черна гора. "Трите държави имат основателни притеснения, че реториката, която идва от Сърбия, наподобява тази на Милошевич от миналия век. И ЕС не трябва да си затваря очите за възможен подобен развой на събитията в Белград", смята източникът.

Има ли риск от ескалация

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел приветства в социалните мрежи отложената дата на влизане на промените. "Очакваме всички пътни блокади да бъдат премахнати незабавно", каза той и подчерта критично важната роля на диалога, подпомаган от ЕС, за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Вучич от своя страна благодари на Борел и на американското посолство в Прищина и обясни, че се работи за "успокояване на напрежението".

Косово обяви независимост през 2008 г., но няма особен напредък по пътя си към ЕС. Съюзът вижда признаването на Косово от Сърбия като условие за присъединяването й, но пет държави членки не признават неговия суверенитет заради вътрешни подобни проблеми.

Сърбия е в по-напреднала фаза на преговори за присъединяване към ЕС, но заради тесните си връзки с Москва тя отказва да се съобрази със западните санкции срещу Русия, като същевременно усилено закупува руски оръжия през последните години. Последните доклади по разширяването на ЕС отбелязват крачки назад по отношение на медийната свобода и гражданските свободи при управлението на Вучич.

За неделното изостряне допринесоха Белград и Москва. В специално обръщение Вучич заяви, че "полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната". Той твърди, че косовските власти ще забранят влизането на граждани със сръбски документи и ще искат те да пререгистрират автомобилите си, за да имат косовски номера. "Мисля, че никога не сме били в по-сложна и тежка ситуация. Защо казвам това? Режимът в Прищина се опитва да се представи за жертва, използвайки настроенията в света", каза сръбският президент в неделя вечерта. В хора се включи и сръбският депутат от управляващата националистическа партия Владимир Джуканович: "Все ми се струва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификация на Балканите. Иска ми се да греша."

Москва също наля масло в огъня с изявления, че се прави поредна крачка към експулсиране на сърбите от Косово и подбужданите от Запада косовски лидери умишлено ескалират ситуацията, за да преминат към военен сценарий.

Опасенията са, че след месец нещата отново ще се изострят и тогава може да е за по-дълго. Засега изглежда, че Вучич по-скоро подклажда напрежението с лични цели. "Смятам, че Вучич ще се намеси и ще разреши кризата. Той ще покаже на ЕС и САЩ колко е незаменим като гарант на политическата стабилност. В резултат натискът върху него да се присъедини към западните санкции ще намалее", прогнозира в профила си в Twitter Димитър Бечев от Carnegie Europe. Въпросът е колко още може да си играе с огъня, преди нещата да излязат извън контрол.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Недоумявам кой може да има полза от подобна политкоректна транситерация на потенциален военен конфликт на няколко десетки км. от българските граници!?

    Да, малцина българи следят какво става извън изтривалката им, но това не е повод за подобно безнаказано изнасилване на фактите!

    Все по-тягостно ми става четенето на Капитал!
    Какво направихте от оня Капитал, мушмороци...

    Ще заапочн с това, че очевидно албанците се ползват с подкрепата на западните държави и най-вече на САЩ и на ОК, които повече от 20 г след войната в Югославия се опитват да заобиколят международното право и да реалицират проекта си за независимо Косово като част от латентния англосаксонски проект Велика Албания.
    Днешният косовски политически елит произлиза от терористични и криминални структури, в които проблемите се решават със сила. Затова и в случая се действа безцеремонно със сръбското население.
    Това сега е втора част. Още през есента на м.г. косоварите заставяха сърбите да лепят стикери върху сръбските символи на автомобилните си номера и не позволяват и до момента сърбите да проведат избори за местна власт, което е договорено с посредничеството на ЕС в т.н. Брюкселски споразумения. С неспазването от Прищина на договораното и мълганието на Брюксел за всеки става ясно колко тежи на международната сцена авторитета на ЕС – колкото перо от гъска!
    Разбира се, Белград също с нищо не ограничава това поведение на Прищина. А Сърбия има достатъчно адекватен набор от въздействащи потенциални ответни мерки. Всички товари, изнасяни от Косово за страни от ЕС на север минават през Сърбия и е достатъчно този транзит да се прекрати, докато Косово не се върне в рамките на резолюция 1244.
    Загубен в „многовекторността“ си, Вучич не го прави, за да не дразни Запада, но пък няма нищо против Москва да чете декларации в защита правата на косовските сърби. Т.е. играта на двата стола, а Великите да се оправят…

    На фона на украинския конфликт сегашната ескалация в Косово от страна на албанските власти е опит за индиректно откриване на втори фронт срещу Русия чрез дестабилизиране на солидарната й Сърбия. Но този път конфликтът не е някъде през морето а е на стотина км от българската граница.
    След системните кризи в ЕС следствие от войната в Украина, конфликт в Косово би бил нов ужасяващ икономически и политически удар, който може окончателно да парализира ЕС.
    Сценарият за Москва също е негативен, тъй като възможностите й за въздействие на Балканите са микроскопични

    И кои биха били печелившите?
    Същите, които печелят и от войната в Украина.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Същия тип, дето с радост одобрява руската агресия и война на под 500 км от България, сега с ужас, огън и жупел се пеняви по евентуален конфликт на Западната ни граница.

    Който сее бури, жъне ветрове. Доктора от край време се държи като някакъв болен футболен фен, но скоро такава позиция ще е откровено опасна. Тази пропаганда, която снасяте от Москва към България всички тролове, сега се изражда в съвсем видими резултати. Отговорни сте, гопода!

    Нередност?
  • 3
    eip52315793 avatar :-P
    eip52315793

    от резервната държава на албанската мафия - Косово са винаги готови да услужат на Началниците . Да напомня ,че премиер на тази квазидържава беше албанският мафиот и един от лидерите на АНО - Хашим Тачи, обвинен дори от европарламента в трафик на хероин и други наркотици, в търговия с органи . Други доходоносни бизнеси на албанската мафия са търговията с бели робини и търговията с деца ! Самият Тачи се издигна до премиерството благодатени на сексуалните си услуги за Маделин Олбрайт, спасена от сърби от депортация в концентрационен агер по време на 2 СВ. Същата в качеството си на външен министър/държавен секретар на Империята с настървение подстрекаваше атаките на НАТО срещу Югославия , а също тка с доволна , мазна усмивка заяви публично ,че смъртта на 500 000 иракси деца е цена , която си струва ! По повод незаконната агресия на САЩ и срещу Ирак !

    Нередност?
Нов коментар