🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 80% по-високи енергийни сметки очакват домакинствата на Острова

Средната годишна сметка за газ и електричество ще нарасне до 3549 паунда през октомври, а това ще постави под риск семействата с по-ниски доходи

Увеличението се дължи изцяло на по-високите разходи за енергия на едро, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.
Увеличението се дължи изцяло на по-високите разходи за енергия на едро, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.
Увеличението се дължи изцяло на по-високите разходи за енергия на едро, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.    ©  Shutterstock
Увеличението се дължи изцяло на по-високите разходи за енергия на едро, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • С шоковото увеличение сметките ще са близо три пъти по-високи спрямо година по-рано.
  • Основна задача на следващия министър-председател на страната ще е да избегне евентуалната рецесия и да не остави английските домакинства без ток през зимата
  • На фона на кризата за потребителите производителите на нефт и газ отчитат рекордни печалби

Енергийните неволи, които засягат цяла Европа, не подминават и Великобритания, но мащабът на енергийната криза, пред която ще се изправи следващият министър-председател на Острова, станаха ясни едва сега. Енергийният регулатор на страната обяви прогнозата си за увеличение на сметките на домакинствата с 80% от октомври. Очаква се цените да растат и през следващата година, съобщава Financial Times.

Увеличението напълно ще "изяде" доходите на по-бедните домакинства, оставяйки милиони хора пред заплахата от сметки, които не могат да платят, или избора между отопление и храна тази зима, посочват британски хуманитарни организации.

Атака на Лиз Тръс или Риши Сунак, двамата кандидати за поста на Борис Джонсън, ще им се наложи да се сблъскат спираловидната криза на увеличаващите се разходи за живот на домакинствата и енергийната криза, която заплашва да остави на студено милиони домакинства тази зима.

След увеличението на цените енергийният регулатор Ofgem (Office of Gas and Electrical Markets) пресмята, че че средната годишна сметка на за газ и електричество на английско семейство ще се повиши от около 2100 сега на 3549 англиски паунда от октомври (виж графиката).

От индустрията прогнозират, че до пролетта разходите за ток ще надхвърлят 6600 паунда - това е увеличение от близо пет пъти в сравнение с миналата зима. От Ofgem коментират, че увеличението, обявено в петък, се дължи почти изцяло на по-високите разходи за енергия на едро, до голяма степен произтичащи от инвазията на Русия в Украйна. Европейските цени също достигнаха най-високото си ниво в петък.

В очакване на държавна подкрепа

Правителството на Обединеното кралство е изправено пред нарастващите призиви към следващия министър-председател, който трябва да встъпи в длъжност в началото на следващия месец. Наследникът на Джонсън ще трябва да осигури допълнителна подкрепа за домакинствата на Острова и да предотврати вероятната дълбока рецесия. Експерти предупреждават, че кризата може да продължи няколко години.

Джонатан Бриърли, главен изпълнителен директор на Ofgem, съобщи, че 15-те млрд. паунда държавна подкрепа, която правителството обяви и гласува през май и която трябва да осигури на всяко домакинство по 400 паунда, вече няма да е достатъчна. Преди три месеца Ofgem прогнозира, че средната годишна сметка за газ и електричество на домакинство в страната ще достигне 2800 паунда до октомври - това е с почти 800 паунда по-малко от новата реалност.

Сочената за фаворит от двамата кандидати за поста на министър-председател на Великобритания Лиз Тръс каза по темата, че незабавно ще предприеме действия чрез чрез намаляване на данъците и спиране на тарифите за зелена енергия.

Рейчъл Рийвс пък каза, че последните данни за горната граница на цените ще "всеят страх в много семейства", добавяйки, че обществото заслужава правителство, което може да "покрие мащаба на тази национална извънредна ситуация".

Очаква се средните сметки да скочат до 5386 паунда в началото на следващата година, като следващият таван ще бъде коригиран през януари, тъй като Ofgem обновява прогнозите си на всеки три месеца, а не на шест както преди. До второто тримесечие на 2023 г. обаче се очаква таванът на средната годишна сметка да надхвърли 6 600 паунда. Регулаторите обаче остават предпазливи към изказване на по-дълги предсказания.

Кризата не е за всички

Енергията в момента е приказка за имащи и нямащи, написа в петък New York Times. Производителите на нефт и газ като BP и Shell отчитат рекордни печалби на фона на кризата за домакинствата. Десетки малки стартиращи комунални услуги на Осторва фалираха, но производителите на електроенергия с до голяма степен фиксирани разходи, като ядрени централи и вятърни и слънчеви паркове, най-вероятно се "справят добре" с високите цени, казва Мартин Йънг, анализатор в инвестиционната банка Investec.

Съобщения като тези за внезапния огромен скок на цените накараха някои анализатори да коментират, че компенсациите на правителството биха се отразили по-скоро отрицателно на пзара. "Таванът на цените не работи", също сподели Дейвид Хауъл, бивш британски енергиен министър, който сега е член на Камарата на лордовете.

Правителството обмисля няколко предложения за преориентиране на доставчиците, включително чрез Scottish Power, един от най-големите търговци на дребно на енергия в страната, което може да включва намаляване на цените за повечето домакинства.

Прогнозите са, че предложението на Scottish Power ще изисква финансиране от най-малко 100 млрд. паунда през следващите две години, като разходите се разпределят върху сметките на домакинствата за следващите 10 до 15 години, през общото данъчно облагане или комбинация от двете. Тази цифра от 100 млрд. обаче може да нарасне, ако разходите за енергия на едро продължат да растат.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 1

    И в момента най-скъпата енергия за бита е в Англия - 80 ст./квтч. А какво ли ще става стане...

    Нередност?
  • 2
    pba321088732 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • + 1

    Ами кво ще стане ще търпят една зима и ще си пуснат въглищните централи и ще премахнат квотите за емисии -5 хил паунда на година сметка си е над 400 паунда на месец или близо 1000 лева ..една седмична надница за ток и газ за по средните доходи....Ами или ще се включат във войната, или ще се примирят със загубта на Украйна...

    Нередност?
  • 3
    lyuben_ avatar :-P
    Любен

    Ади бре! ама нали Великобританистан има собствени залежи на газ и петрол - както чакат на чужди?

    Нередност?
  • 4
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Да не я мислим Англия, тъй като там се субсидират домакинствата на природен газ чрез енергийни помощи. В България трябва да се внедрят същите мерки и правителството да защити потребителите, които са на газ,

    Нередност?
  • 5
    fhv16613237481138002 avatar :-|
    Iva Ivanova

    След края на войната с Украйна цената на природния газ ще намалее драстично.. След като приключи войната, конкуренцията между различните производители на газ като LNG и обичайните производители също ще окаже влияние върху цената на газа в полза на потребителите. Властта в България трябва да обърне повече внимание на факта, че много от държавите от ЕС предоставят енергийни помощи за потребителите на газ и да направи същото.

    Нередност?
Нов коментар