🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-7 прие таван на цените на руския петрол, Москва спря газа за Европа

Западът се опитва да ограничите финансирането на Кремъл за войната в Украйна

Петролът е важен за Кремъл, защото през миналата година приходите от износа му са осигурили 36% от федералния бюджет на страната
Петролът е важен за Кремъл, защото през миналата година приходите от износа му са осигурили 36% от федералния бюджет на страната
Петролът е важен за Кремъл, защото през миналата година приходите от износа му са осигурили 36% от федералния бюджет на страната    ©  Reuters
Петролът е важен за Кремъл, защото през миналата година приходите от износа му са осигурили 36% от федералния бюджет на страната    ©  Reuters
Темата накратко
  • Границата на цената се очаква да бъде обявена към края на годината
  • Предложението за тавана дойде от САЩ, но много специалисти смятат, че то ще е най-ефективно, ако бъде подкрепено от трети страни
  • Русия няма да продава нефт на страни, които подкрепят санкцията

Западът продължава да се стреми да намали приходите на Русия и така да ограничи възможностите й да продължава войната в Украйна. Москва отговаря на всяка нова заявена мярка със затягане на енергийните ограничения за Европа.

В петък най-развитите страни, обединени в организацията Г-7, се договориха за въвеждане на таван върху цената на вноса на руски петрол и нефтени продукти. Русия отвърна на опасността със спиране на газа по "Северен поток 1", макар че по-рано през деня беше обявила, че ще възстанови доставките по него, които бяха спрени за 3 дни. Освен това Кремъл заплаши да не осигурява петрол за страните, които приемат решението на Г-7 за въвеждане на таван на цените на руския нефт и нефтопродукти.

Предложението за налагането на таван на цените дойде от САЩ, но много специалисти смятат, че то ще е най-ефективно, ако бъде подкрепено от трети страни, които купуват руски петрол в големи количества, например Индия. В противен случай то няма да повлияе значимо на цените.

Какво се договориха страните от Г-7

Финансовите министри на страните от Г-7 - САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Германия, Франция и Италия, обявиха, че са се договорили да въведат таван на цените на руския петрол и петролни продукти. Механизмът включва предоставянето на услуги за морски транспорт, включително застраховане и финансиране, само ако руските петролни товари са закупени на или под ценовото ниво, "определено от широката коалиция от страни, които се придържат към и прилагат тавана на цените".

Първоначалната горна граница на цените ще се основава на набор от технически критерии и нивото на цените ще бъде преразгледано, ако е необходимо, се казва в изявлението на министрите. Таванът не беше фиксиран в петък, като се очаква да бъде обявен към края на годината.

Министрите казаха, че планират да въведат таван на цените от 5 декември - тогава влизат в сила и санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол. Мерките на Брюксел срещу нефтопродуктите от Русия ще са валидни от 5 февруари 2023 г.

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че таванът на цените на руския петрол ще помогне в борбата с инфлацията, като в същото време ще нанесе удар върху способността на Москва да финансира войната си в Украйна.

Според източници на Financial Times САЩ преговарят с Китай, Индия и редица други страни, които се възползват от предлаганите им от Москва отстъпки от пазарните цени, след като много европейски купувачи, които са най-големият клиент на руските петролни компании, отказаха да купуват руски петрол заради войната в Украйна.

Анализатори смятат, че само по този начин мярката може да има ефект. "Таванът на цените практически няма да има въздействие, освен ако Г-7 не успее да убеди другите основни купувачи (напр. Китай, Индия, Турция и т.н.) да го приемат", заявява пред Bloomberg Кристофър Хейнс, глобален анализатор на петрола в консултантската компания Energy Aspects. "Нито една от тях не е склонна да го направи въпреки предложението за освобождаване от западните финансови и застрахователни санкции срещу корабоплаването", допълва той.

Американски представители твърдят, че таванът на цените може да проработи, дори ако много купувачи не се присъединят официално към коалицията, тъй като те все още биха могли да използват системата за оказване на натиск в преговорите с Москва, за да договорят по-ниски цени.

Петролът е важен за Кремъл - през миналата година приходите от износа му са осигурили 36% от федералния бюджет на страната. След началото на войната в Украйна САЩ спря вноса на руски нефт, а данните показват, че ЕС купува по-малко - общо 2.4 млн. барела на ден през юли при 2.9 млн. преди войната. Индия и Китай компенсират загубата на пазари на Москва. От една страна, високите цени на нефта, които се дължат и на заплахата от западно ембарго, са от полза за Русия, но от друга - компаниите са принудени да продават с отстъпка в чужбина, за да пласират продукцията

Бърз отговор от Москва

Русия отговори на решението на Г-7 със закана, че няма да продава петрол на страните, които ще подкрепят въвеждането на таван на цените. Москва предупреди, че налагането на лимит ще доведе до значителна дестабилизация на пазара, който и без това е стресиран.

Няколко часа по-късно руската агенция ТАСС съобщи, че подаването на газ по тръбопровода "Северен поток 1" е спряно напълно, като се позовава на "Газпром". Според агенцията това ще продължи до "отстраняването на забележките по работата на оборудването. Тръбопроводът беше спрян за три дни, като трябваше доставките, макар и минимални, да бъдат възстановени на 3 септември.

Сега от компанията твърдят в изявление, че в хода на работата на последния работещ помпен агрегат на "Северен поток" е била открита повреда, до чието отстраняване "Газпром" е принуден да спре напълно помпането на газ по газопровода.

Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition

На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition. Събитието цели обмен на идеи между бизнес лидери, обществени експерти и инвеститори за зеления преход и устойчивия растеж. Конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области: България и целите на ЕС в областта на климата; Възможност за трансформация в областта на чистата енергия; Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление; Климатично неутрален транспорт и интелигентни градове; Финансиране на прехода; Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще.

Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл от Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и Вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe и др.

Форумът ще се проведе в "София Ивент Център" и онлайн, повече за програмата, лекторите и билетите може да прочетете тук.

"Писмо за установените неизправности на блока Trent 60 (№ 24) и необходимостта от отстраняването им беше изпратено до президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG, Кристиан Брух. До отстраняване на забележките по работата на оборудването преносът на газ към газопровода "Северен поток" е напълно спрян", заявяват от руската компания.

Председателят на парламентарната комисия за външни работи в Бундестага Михаел Рот написа в Twitter, че "това е част от психологическата война на Русия срещу нас". Той добавя, че "Путин безскрупулно нарушава договорите, пускайки и спирайки кранчето срещу собствените си икономически интереси".

Труден контрол

Важният въпрос е как Г-7 ще контролира спазването на мярката. Първо няма да е лесно всички страни от ЕС да приемат плана. Унгария, например, която поддържа по-близки отношения с Русия, отлагаше да одобри споразумението по първоначалния пакет от санкции, докато блокът се опитваше да постигне споразумение за ограничаване на руския енергиен сектор.

"Ще трябва да се предприемат доста обширни мерки, за да се гарантира, че компаниите няма да намерят начини да заобиколят ценовите ограничения", казва пред Bloomberg Ричард Уотс, управляващ директор в консултантската служба за търговия със суровини в Женева HR Maritime. Като припомня, че това беше предизвикателството при схемата на Ирак за храна срещу петрол през 90-те години.

Председателят на ЕК иска и таван за цените на газа от Русия

Европа трябва да наложи таван на цените на руския тръбопроводен газ, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Целта е да се пресекат опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира енергийния пазар на блока. Тя също така призова за мерки за намаляване на част от неочакваните печалби, които доставчиците на електроенергия са направили от газовата криза, като използват парите за подкрепа на уязвими граждани и компании.

"Таван на цената на газа може да бъде предложен на европейско ниво и също така има правна основа на европейско ниво за временно удържане на печалбите като спешна мярка по време на криза", каза още фон дер Лайен.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gooodnight avatar :-|
    gooodnight
    • - 5
    • + 2

    Преди ден-два умно-красивите се събраха и решиха да наложат максимални цени на които грозно-тъпите да продават своя газ . Още в същия ден, шефа на грозно-тъпите се изцепи, че няма да продава своя газ на умно-красивите, които му налагат максимални цени.
    Въпросът е: Как така, никой от умно-красивите не се сепна и не си плесна челото!?!?!? и не си помисли - Ами сега грозно-тъпите няма да ни продават газ!!!! И сега газ откъде???
    Ей на това не мога да се начудя! Та нали са, и умни, и красиви! ........ Или пък ..... !?!?

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 2

    Г-193 (колкото са страните-членки на ООН) е съществено и в пъти повече от бившите колониални империи Г-7.
    Неоимпериализмът ( и неолбераллизмът) приключи.
    Учете руски., Защото с китайския определено е по-тежкол

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    То като гледам руски газ я има, я не.
    Направо да наложат таван на цените на хамериканския и харабския газ и да завиват танкерите към ЕС и БГ!

    Нередност?
  • 4
    petrow1973 avatar :-P
    petrow1973
    • - 1
    • + 1

    данните показват, че ЕС купува по-малко - общо 2.4 млн. барела на ден през юли при 2.9 млн. преди войната.
    аритметика
    2.4 х 100 = 240
    2.9 х 70 = 203

    Нередност?
Нов коментар