🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов план: Европейската суперлига по футбол да започне до три години

Бившият шеф на германската RTL Бернд Райхарт пое управлението й, иска да проведе дискусии с всички замесени страни

Едва година след като идеята за Европейска суперлига беше отхвърлена, старата песен започна да се пее на нов глас
Едва година след като идеята за Европейска суперлига беше отхвърлена, старата песен започна да се пее на нов глас
Едва година след като идеята за Европейска суперлига беше отхвърлена, старата песен започна да се пее на нов глас    ©  Reuters
Едва година след като идеята за Европейска суперлига беше отхвърлена, старата песен започна да се пее на нов глас    ©  Reuters
Темата накратко
  • Три клуба за момента не са се отказали от идеята за суперлига
  • Началото на надпреварата би съвпаднало с промените в Шампионска лига, които УЕФА одобри, за да запази големите отбори доволни
  • Райхарт иска да проведе дискусии по въпроса и с УЕФА

Проектът за Европейска суперлига (ЕСЛ) вдигна много шум през април 2021 г. Тогава 12 от най-големите европейски клубове, сред които големите отбори от Англия, "Барселона", "Реал Мадрид" и "Ювентус", обявиха, че се отцепват от Шампионската лига на УЕФА и започват своя надпревара. Срещу идеята обаче се надигна невиждана във футбола съпротива, която накара по-голямата част от клубовете да се откажат от участие в проекта.

Три от грандовете обаче не го направиха - "Реал", "Барса" и "Юве". Трите отбора останаха верни на идеята, като влияние за това най-вероятно има и фактът, че президентите на трите клуба са основните двигатели на идеята. По този начин, макар и да не беше в центъра на обществеността, проектът не беше изоставен, а само отложен.

Флорентино Перес, който е президент на мадридския гранд, наскоро отново започна темата за това как "модерният футбол е болен" и "губи позицията си на най-популярния спорт в света". Подобни мотиви имаше и в изказвания и на президентите на "каталунците" и "бианконерите" - Хуан Лапорта и Андреа Аниели.

Това не е било случайно - в средата на октомври компанията, която управлява проекта на ЕСЛ и представлява трите клуба - A22 Management, обяви, че е назначила нов изпълнителен директор. Това е германецът Бернд Райхарт, който преди е заемал същата позиция и в германската телевизия RTL.

Германецът има тежката задача да убеди клубовете, които вече не са част от проекта, да се върнат. Той се надява да постигне тази цел чрез "активен и разширен диалог" в играта с цел създаване на нов "устойчив спортен модел" за европейския футбол.

Не по-малка част от задачата му ще бъде да постигне същото и с феновете. "Искаме да достигнем до заинтересованите страни в европейската футболна общност и да разширим тази визия. Дори феновете ще имат много симпатии към идеята", каза Райхарт пред Financial Times. "Това е празен лист. Форматът никога няма да бъде пречка", добави той.

Част от идеята на Райхарт е да се изостави идеята за постоянно участие в лигата, както беше представена идеята преди година. Тогава планът беше 12 от отборите да са с постоянен статут, като останалите три или осем, да са на ротационен принцип. Тогава голяма част от футболните привърженици описаха идеята като "американизация" на спорта, което се дължеше на евентуалното гарантиране на места, без те да са заслужени на терена. Освен това поставянето на финансовите печалби на първо място и невъзможността за изпадане от дивизията са похвати типични за САЩ.

Сега обаче идеята на трите клуба зад проекта е друга. Би трябвало форматът да позволява изпадане в долна и промоция в горна дивизия. Това обаче изисква участието не на 20, а на 40 отбора, защото трябва да има и второ ниво на ЕСЛ.

Според Райхарт е реалистично първото издание на турнира да се проведе през сезон 2024-2025 г. Това би се случило, ако и УЕФА вземе активно участие в "широките дискусии". "Това може да е първото разумно и реалистично обаждане, но има толкова много променливи, които всъщност не мога да предвидя. Това вероятно е първото реалистично обаждане."

Шансовете за това европейската футболна централа да седне на масата обаче са малки, след като при първия опит за създаването на ЕСЛ тя отказа да преговаря. УЕФА дори заплаши клубовете с изваждане от местните първенства и забрана за това играчите им да представляват националните си отбори.

Изглежда Райхарт си дава сметка за трудната задача пред него. "Моето съобщение (до УЕФА) ще бъде и покана за диалог. Изпратихме им писмо. Мисля, че както преди година и половина, то ще остане без отговор, но нека да видим дали разбират, че диалогът е необходим и че не сме против никого, а сме за много неща. Отворени сме да приемем телефонното им обаждане", заяви той пред The Independent.

Важно пояснение е, че Шампионската лига, която е най-гледаният турнир на УЕФА и е описвана като "най-престижната клубна надпревара", ще претърпи промени във формата си именно от сезон 2024-2025 г. Тогава броят на участващите тимове ще нарасне на 36 от 32, като освен това места в турнира ще получават и "исторически" клубове, които не са успели да си извоюват това право в турнира чрез местните им лиги.

УЕФА дълго време беше срещу идеята места в турнира да се дават на базата на предишни успехи, които нямат общо с моментното състояние на даден клуб, но прие исканията на големите клубове, след като ЕСЛ се разпадна в средата на миналата година.

Важно за бъдещето на ЕСЛ ще бъде и решение на Европейския съд, където има заведено дело срещу УЕФА от трите клуба зад проекта за суперлигата. Те обвиняват европейската централа, че де факто упражнява монопол. В случай, че съдът се съгласи, то създаването на турнира на богатите изглежда неизбежно. Първоначалната препоръка се очаква през декември, а официалното решение - през пролетта на 2023 г.