🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Висшата лига постави нов рекорд на трансферния пазар

"Челси" похарчи 610 млн. паунда в рамките на първия сезон на новите американски собственици

Английският клуб даде повече за трансфери отколкото другите първенства от топ пет в Европа през януари
Английският клуб даде повече за трансфери отколкото другите първенства от топ пет в Европа през януари
Английският клуб даде повече за трансфери отколкото другите първенства от топ пет в Европа през януари    ©  Reuters
Английският клуб даде повече за трансфери отколкото другите първенства от топ пет в Европа през януари    ©  Reuters
Темата накратко
  • "Челси" похарчи повече за трансфери през януари отколкото другите първенства от топ пет в Европа.
  • Клубът счупи английския рекорд за трансферна сума с покупката на световния шампион Енцо Фернандес.
  • Висшата лига е похарчила повече от другите първенства от топ пет в Европа, взети заедно.

Английският футболен клуб "Челси" счупи няколко рекорда, откакто беше купен от американски консорциум през пролетта на 2022 г. Новите собственици, начело на които е американският бизнесмен Тод Боели, похарчиха 610 млн. евро в първите си два трансферни прозореца. Това се случва за първи път, а инвестираните 330 млн. евро през януари също са ново върхово постижение. Сделката за привличането на световния шампион с Аржентина Енцо Фернандес от "Бенфика" за 121 млн. евро, която беше завършена в последния възможен ден, е най-голямата сума, плащана от английски клуб за играч някога. "Сините" дори са похарчили повече от другите четири първенства от петте най-добри в Европа.

Новите собственици определено не се страхуват да инвестират, особено когато говорим за клубове от английския елит. "Борнемут", който се бори за оцеляване и се намира на 18 място в класирането, похарчи 56 млн. евро в първия месец на годината. Клубът беше купен от американския бизнесмен Бил Фоли за 120 млн. паунда през декември.

"Новата собственост обикновено предизвиква повече активност на трансферния пазар, но очевидно това е отвъд всичко, което някога сме виждали", каза пред Financial Times Тим Бридж, ръководител на спортната бизнес група на Deloitte.

Като цяло всички отбори от английската Висша лига са похарчили 830 млн. евро през януари, като това е значително над предишния най-голям харч от 487 млн. евро от 2018 г. Тази сума е по-голяма от останалите четири лиги, които са част от топ пет първенствата в Европа - тези в Испания, Франция, Италия и Германия. Те са купили играчи на стойност 256 млн. евро, но за сметка на това са получили 377 млн. евро от изходящи трансфери, което е нормално на фона на огромните разходи за нови футболисти на английските клубове. Португалската лига отчита обща трансферна печалба 146 млн. евро, като огромна част от това е следствие на преминаването на Фернандес в "Челси".

"Преди се говореше за петте най-добри лиги в Европа, но сега ясно е, че има английската Висша лига и след това останалите", смята Оливие Ярош, член на борда на директорите на LTT Sports, съветник на футболни клубове по стратегия и управление. Подобни финансови възможности правят Англия изключително привлекателна дестинация за футболистите, а за чуждестранните отбори това е шанс за получаване на значително повече пари от очакваното за даден играч.

Подобни нива на инвестиция не са чужди за английския елит, което е оправдано от огромните приходи, които те получават от телевизионни права. Доходоносните международни сделки за телевизионни и онлайн излъчвания са сериозна финансова подкрепа за Висшата лига, като правата в САЩ струват приблизително 450 млн. долара годишно. Общите приходи на английското първенство от права за излъчване се очаква да надхвърлят 10 млрд. паунда до края на сезон 2024-2025.

Подобни суми са изключително над тези в другите първенства, като последният в класирането в Англия получава повече пари от телевизионни права отколкото шампионът в Германия например. Това е и причината "Борнемут" да инвестира подобна сума в нови играчи, въпреки че се бори за оцеляване - запазване на елитния статут означава многократно по-големи приходи и през следващия сезон. При "Челси" това също е фактор, но главният мотив е опит за класиране на едно от първите четири места в лигата, които дават право на участие в Шампионска лига. Най-комерсиалният клубен турнир също е огромен източник на приходи, като през сезон 2020-2021 отборът получи 119 млн. евро от телевизионни права и наградния фонд. Тази стойност обаче е над обичайната, защото тогава "Челси" спечели турнира. За момента това изглежда като трудна задача, защото отборът е на 10 място в класирането.

Финансовият феърплей на УЕФА

Инвестицията на "Челси" е толкова голяма, че спазването на правилата за финансов феърплей (FFP) на Европейската футболна централа (УЕФА) изглежда странно. Те са предназначени да ограничат прекомерните разходи, а има и правила на Висшата лига, които поставят таван на загубите, които един клуб може да претърпи за период от три години. Големи глоби или отнемане на точки могат да бъдат наложени като наказание на клубове, които не се придържат към правилата.

Ключово за избягване на проблеми в тази връзка е решението новите играчи да бъдат обвързвани с необичайно дълги договори. Двете най-скъпи покупки на лондонския отбор - Фернандес и украинецът Мудрик, който дойде от "Шахтьор" срещу 70 млн. евро, подписаха за осем години и половина. Това позволява амортизирането на сумата по трансфера за продължителността на договора на играча, което прави моментния финансов удар значително по-малък.

"Това, което Челси реши да направи, е да разпредели разходите за играчите, като ги подпише на много дълги договори. Така че, подписвайки с Михайло Мудрик договор за осем години и половина, начинът, по който се работи за целите на счетоводството и FFP, е, че вземате тези разходи от 77 млн. евро и ги разделяте на осем и половина години и се получава малко над 10 млн. годишно, като в това число влиза и заплатата. Изглежда, това е стратегията на "Челси", която са използвали през последните няколко прозореца", заяви финансовият експерт Киърън Магуайър пред Sky Sports.