УЕФА и ФИФА загубиха делото за Европейската Суперлига

Най-големите европейски клубове получиха шанс да се присъединят към отделни турнири след решение на Съда на ЕС

Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена.
Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена.
Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена.    ©  Reuters
Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Най-големите европейски клубове получиха шанс да се присъединят към отделни турнири след решение на Съда на ЕС.
  • Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена.
  • Решението, все пак отваря вратата за нови участници да създадат конкурентни състезания и заплашва да промени статуквото в европейския футбол.

Ръководните органи на футбола в Европа и света загубиха ключово съдебно дело, което застрашава властта им над спорта в Стария континент. Така най-големите клубове ще могат да създават нови отделни състезания. Съдът на ЕС реши в четвъртък, че УЕФА, която контролира европейския футбол, и глобалната организация ФИФА са действали незаконно, заплашвайки да наложат санкции на играчи и клубове, които се присъединиха към Европейската Суперлига (ESL) през 2021 г.

Решението на Съда на ЕС не предполага, че ESL, която беше обявена от 12 топ футболни клуба, трябва да бъде одобрена. Но съдиите оспориха основните правомощия на УЕФА и ФИФА, изисквайки от органите да се откажат от "произволните" правила и да бъдат по-отворени към конкуренцията, отбелязва Financial Times.

Проектът ESL щеше да създаде конкурент на Шампионска лига на УЕФА. Но опитът претърпя провал само за няколко дни след ожесточена реакция от страна на фенове, национални правителства и национални футболни лиги. Суперлигата беше обявена през април 2021 г., когато 12-те най-богати клуба в Европа обявиха, че се отделят в свой собствен турнир с многомилиарден бюджет. След много спорове и негативна реакция от феновете английските "Ливърпул", "Арсенал", "Тотнъм", "Манчестър сити", "Челси" и "Манчестър юнайтед", както и "Интер", "Милан" и "Атлетико" (Мадрид) обявиха, че се отказват от проекта. Единствено "Реал", "Барселона" и "Ювентус" съобщиха, че нямат намерение да се отказват от подобна идея. Малко по-късно и "Ювентус" се оттегли.

"Реал"-Мадрид и "Барселона" обаче продължиха да настояват, че имат право да я организират. Те подадоха жалба в съда срещу ФИФА и УЕФА, че организират собствени турнири, но не разрешават това да правят други организации.

Поддръжниците на ESL твърдят, че заплахите за наказване на клубове и играчи от УЕФА и ФИФА са насочени срещу конкуренцията и следователно противоречат на европейското законодателство. Сега Съдът на ЕС застана на страната на ESL, като каза, че "правилата, подлагащи всеки нов междклубен футболен проект на предварително одобрение... са незаконни".

Решението, което не може да бъде обжалвано, отваря вратата за нови участници да създадат конкурентни състезания и заплашва да промени статуквото в европейския футбол.

"Няма рамка за правилата на ФИФА и УЕФА, която да гарантира, че те са прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални", се добавя в решението. "Освен това, предвид техния произволен характер, техните правила за одобрение, контрол и санкции трябва да се считат за неоправдани ограничения върху свободата на предоставяне на услуги."

УЕФА се измъкна от ситуацията, като коментира, че решението е отражение на по-ранен "недостатък" в нейната собствена система за разрешаване на други състезания, но е "убедена", че тези проблеми вече са били решени с нови разпоредби, които са в съответствие с европейското законодателство.

Решението, все пак отваря вратата за нови участници да създадат конкурентни състезания и заплашва да промени статуквото в европейския футбол.

Последици извън футбола

Марк Орт, адвокат и лектор по спортни състезания, каза, че решението на Съда на ЕС означава, че "вратата за Суперлигата вече е широко отворена" и ще има последици извън футбола.

"Организирането на спортни състезания вече не е под монопола на спортните федерации", каза той.

Бернд Райхарт, главен изпълнителен директор на A22 Sports Management, която продължава да движи проекта за ESL, обяви победа в изявление. "Монополът на УЕФА приключи", каза Райхарт. "Футболът е безплатен. Клубовете вече са освободени от заплахата от санкции и свободни да определят собственото си бъдеще."

Уловката

Въпреки това, Съдът на ЕС отбеляза, че решението му "не означава", че ESL или всяко подобно конкурентно състезание "трябва непременно да бъде одобрено".

Британското правителство, което заплаши да хвърли "законодателна бомба", за да попречи на английските отбори да участват при обявяването на ESL, каза след решението в четвъртък, че нов независим футболен регулатор ще "спре клубовете да се присъединяват към каквито и да било подобни отцепващи се състезания в бъдеще" .

Съдиите на Европейския съд също така обявиха, че правилата, които дават изключителен контрол на ФИФА и УЕФА върху медийните и търговски права, "ограничават конкуренцията" и са "вредни" за европейските футболни клубове и феновете, като ги лишават от "нови и потенциално иновативни или интересни състезания".

Първоначалното предложение на ESL щеше да създаде до голяма степен затворено състезание, с 15 топ клуба, гарантирани да се състезават всяка година - вместо системата на УЕФА, която изисква отборите да се класират през своите национални лиги. Въпреки това хората, които стоят зад проекта, промениха плановете си и наскоро предложиха по-голямо състезание с повече отбори и без гарантирано участие.

В същото време УЕФА изложи планове за разширяване на Шампионската лига, докато ФИФА обновява Световното клубно първенство. "Манчестър юнайтед", "Атлетико" Мадрид, "Байерн", "Борусия Дортмунд", ПСЖ и множество клубове от Ла Лига, включително "Севиля", "Валенсия", "Виляреал" се обявиха против ESL. Английската Висша лига, испанската Ла Лига и френската Лига 1 пуснаха изявления срещу Суперлигата.