Енергийната компания Uniper с 4 млрд. евро загуба от руското си поделение

Германската група загуби контрола си над дружеството, макар че е мажоритарен собственик в него

Uniper е намерила местен купувач за Unipro, но той все още не е получил "президентско одобрение"
Uniper е намерила местен купувач за Unipro, но той все още не е получил "президентско одобрение"
Uniper е намерила местен купувач за Unipro, но той все още не е получил "президентско одобрение"    ©  Reuters
Uniper е намерила местен купувач за Unipro, но той все още не е получил "президентско одобрение"    ©  Reuters

Германската енергийна компания Uniper е понесла загуба на стойност 4 млрд. евро от руската си дъщерна компания Unipro, след като е загубила контрол над нея. Енергийният гигант заяви, че не е получавал достъп до информация за руското си подразделение от последните три месеца на годината, съобщава Financial Times. Германската компания е мажоритарен акционер в Unipro с 83.7% дял.

Uniper предупреди, че "вече няма никакъв приложим контрол" върху руското си подразделение, в което работят около 4300 души и има пет електроцентрали на газ и въглища в индустриалните региони на страната. Компанията заяви, че била принудена да деконсолидира Unipro през 2022 г. и да я отчете като преустановена дейност със загуба от 4.4 млрд. евро.

Намерен е местен купувач

Напускащият финансов директор Тийна Туомела заяви в разговор с инвеститорите, че макар Uniper да е намерила местен купувач за Unipro, той все още не е получил "президентско одобрение", добавяйки, че перспективите за продажбата са "все още нерешени и много несигурни". Тя отказа да съобщи договорената цена за продажбата, заявявайки, че информацията е поверителна. Туомела заяви, че мащабните западни санкции срещу Русия са "допълнително намалили способността на Uniper да упражнява контрол като основен акционер".

Uniper отчита нетна загуба за 2022 г. в размер на 19.1 млрд. евро. В нея се включват около 13.2 млрд. евро загуби от допълнителни разходи за замяна на прекратените доставки на руски газ и около 5.9 млрд. бъдещи загуби, очаквани поради бъдещите разходи за закупуване на заместител на недоставения руски газ. По-рано компанията обяви, че очаква загуби от 40 млрд. евро за първите девет месеца на 2022 г.

Държавна финансова подкрепа

Миналия юли германското правителство обяви, че ще подпомогне компанията поради опасения за икономическите щети, които нейният фалит би предизвикал. Съгласно условията за финансовата помощ, финализирани в края на миналата година, Германия ще инжектира 8 млрд. долара в компанията и допълнителни 25 млрд. евро за увеличение на капитала, от които до края на миналата година компанията е усвоила 5.5 млрд. евро. Германският държавен кредитор KfW също така е предоставил на Uniper кредитна линия в размер на 18 млрд. евро. Компанията очаква проблемът със замяната на руския газ да бъде решен най-късно до края на 2024 г. и заяви, че постепенно ще прекрати финансовата помощ от германското правителство.