🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви са опциите за реформа на енергийния пазар в ЕС

Брюксел работи по "спешна интервенция" за промяна на правилата на енергийните пазари, което е от ключово значение за домакинствата и бизнеса

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очаква възможностите за реформи да бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очаква възможностите за реформи да бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очаква възможностите за реформи да бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага    ©  Надежда Чипева
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очаква възможностите за реформи да бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Фон дер Лайен потвърди, че Брюксел работи по "спешна интервенция", както и структурна реформа на енергийния пазар, която ще позволи на по-евтината възобновяема енергия да спомогне за определянето на цените на тока.
  • Опциите ще бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага. "Капитал" изпрати запитване по темата до ЕК, но към момента няма отговор оттам.
  • Въвеждането на таван на цената на газта най-вероятно ще бъде в основата на промените.

"Путин използва газа като оръжие. Ако погледнете цената на електричеството, 94% от нея се състои от други компоненти, главно газ, а ETS (цената на въглеродните емисии) е само 6%. Или ако анализираме развитието на цената: в сравнение с миналата година, цената на квотите на емисии се е увеличила с 58%, главно защото се използват повече въглища, но газът се е увеличил с 580% - десетократно. Така че наистина трябва да обърнем внимание на причината за това увеличение на цената на електроенергията." Това каза председателят на ЕК Фон дер Лайен на срещата на върха на Балтийско море във вторник. И постави въпросът за кардинална реформа на общия енергиен пазар, която да "отвърже" цените на тока и газа.

Грубо казано, сега електроенергията поскъпва рекордно, тъй като в много електроцентрали се използва природен газ за производството на ток, а електроенергийният пазар е така устроен, че общовалидна за съответния ден е най-високата цена, на която се сключи сделка - обикновено това е цената на газовите централи.

Сега Фон дер Лайен потвърди, че Брюксел работи по "спешна интервенция", както и структурна реформа на енергийния пазар, която ще позволи на по-евтината възобновяема енергия да спомогне за определянето на цените на тока.

Опциите ще бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на 9 септември в Прага. Повече подробности засега няма. "Капитал" изпрати запитване по темата до ЕК, но към момента няма отговор оттам.

Но как точно ще се случи промяната на енергийните пазари е от ключово значение за домакинствата и бизнеса.

Какви са опциите

Работен документ на институцията, видян от Bloomberg News по-рано тази година, показа, че комисията е обмисляла вариант за ограничаване на цените на газа, за да избегне "непоносимо високи" разходи, ако Русия значително ограничи или прекъсне потока на газ (нещо която тя вече прави). Въвеждането на максимална регулирана цена при спешни случаи трябва бъде ограничено във времето и пазарната цена трябва да се използва възможно най-дълго, пише още в документа. Една от възможностите би била да се постави таван на цената на европейските газови борси, но това крие и рискове.

Чешкият премиер Петр Фиала и германският канцлер Олаф Шолц заявиха на съвместна пресконференция, че опцията за въвеждането на максимална регулирана цена на газта е приемлива за тях. Подобна система вече е въведена в Испания и Португалия. С издействането на т.нар. иберийско изключение през юни, ЕК им позволи да отделят цената на газа от електроенергията за една година, като определят максимална цена на газа от около 50 евро за MWh. Това обаче доведе до скок на износа на електроенергия за Франция, където цените са по-високи. И по този начин Испания и Португалия реално субсидират френските потребители като им продават евтин ток.

Друг вариант, сред представените от брюкселското издание на Политико, би бил налагането на данък върху производителите на енергия или комуналните услуги - нещо, което Испания, Италия, Румъния и Гърция вече направиха и идея, която набира сила в Германия - въпреки че причинява напрежение в управляващата коалиция.

Фон дер Лайен също иска да обнови дизайна на пазара на електроенергия в по-дългосрочен план - повдигайки още повече неизвестни. Една възможност, първоначално предложена от Гърция, е да се раздели пазарът на производители на възобновяема енергия и на такива, които използват изкопаеми горива. След това да се фиксира цената на енергията, идваща от възобновяеми източници, за да позволи на генераторите да печелят, но по-малко, отколкото в момента, като същевременно запази останалата част от пазара такъв, какъвто е. Тогава потребителите биха платили средно от двете цени.

Въпреки че това би намалило цените на електроенергията, цените все още ще бъдат относително високи и може да демотивира инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като ги направи по-малко печеливши.

Друга опция е система "плащане според офертата", при която производителите правят оферти за договори за електроенергия, които зависят от техните производствени разходи - които са много по-ниски за възобновяеми енергийни източници, отколкото за изкопаеми горива, включително газ. Но производителите вероятно ще се нагодят към цената, която доставчиците на газ предлагат, и ще поставят офертите си точно под нея, което отново няма да успее да намали тарифите драстично, казва генералният секретар на Eurelectric Кристиан Руби пред Politico.

"Трябва също така да се съсредоточим върху това къде е истинският проблем и да се опитаме да обърнем внимание на факта, че в момента реформата на пазара на електроенергия няма да промени потока от пари, който отива към Русия", добавя той.

Какво е направено до момента

Държавите - членки на ЕС, вече са отделили около 280 милиарда евро (279 милиарда долара) за мерки като намаляване на данъците и субсидии, за да облекчат последствията от растящите цени на енергията за бизнеса и потребителите, но помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на кризата.

Правителствата също започнаха да ограничават потреблението на енергия - фиксирани градуси на климатиците и по-малко осветление са само част от националните планове, за да изпълнят доброволната цел на ЕС за намаляване на търсенето на газ с 15%.

Изправен пред притесненията, че Русия ще спре и без това намалели газови потоци тази зима, ЕС бързо увеличава своето хранилище - сега то е на 80%, нивото, което беше планирано за 1 ноември. България все още е на опашката.