🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай няма да бърза с прехода си към чиста енергия

Зелените инвестиции на страната не успяват да наваксат повишеното потребление на енергия. Президентът Си иска въглищата и ВЕИ да вървят в тандем

Президентът на Китай Си Дзинпин обещава бавно, но сигурно намаляване на нарастването на затоплящите планетата емисии на страната, като енергийната сигурност ще бъде основен приоритет на фона на слабата икономика и сътресенията на световните пазари на горива.

В двучасовата си реч за началото на едноседмичния конгрес на комунистическата партия Си казва, че предпазливостта ще е водеща в усилията на Китай за намаляване на въглеродните емисии, съобщава агенция "Блумбърг". Предпазливата формулировка на китайския президент идва на фона на случаи на сериозен недостиг на електроенергия през последните години и във време,в което глобалните енергийни разходи скочиха рязко след нахлуването на Русия в Украйна.

Си даде да се разбере, че изкопаемите горива и възобновяемите енергийни източници засега ще трябва да работят в тандем. "Ще работим активно и разумно за постигането на таван на въглеродните емисии и въглеродна неутралност. Въз основа на енергийните и ресурсни дадености на Китай, ние ще напреднем в тези инициативи по добре планиран и поетапен начин, в съответствие с принципа да получим новото, преди да изхвърлим старото", казва той. По думите му въглищата ще се използват по по-чист и по-ефективен начин "и ние ще ускорим планирането и разработването на нови енергийни системи".

Речта на Си посочва ясно пътя на Китай към декарбонизация: страната няма да спре да използва изкопаеми горива, докато не се увери, че чистата енергия може надеждно да ги замени. Речта му според анализатори поставя по-голям акцент върху енергийната сигурност и значителната роля на въглищата в енергийния микс на Китай.

Китай планира също да разшири проучванията за петролни и газови ресурси и да увеличи запасите и производството им като част от мерките за гарантиране на енергийната сигурност, според доклад за работата на конгреса, публикуван след речта на Си.

Китай е най-големият източник на парникови газове в света и Си наелектризира климатичните активисти преди две години, когато обеща страната да постигне въглеродна неутралност до 2060 г с достигане на пикови емисии преди 2030 г. Съобщението предизвика огромен скок в инвестициите в чиста енергия, но миналата година фокусът започна да се връща към въглищата, след като недостиг на енергия предизвика трусове във фабриките, забавяйки икономическия растеж. Страната отговори като увеличи капацитета за добив на въглища, а производството се повиши до рекордни нива тази година.

Редом с това обаче страната инвестира повече от всяка друга в чиста енергия и е на път да разбие рекорда си за нови слънчеви инсталации тази година. Не успя обаче да изпревари нарастването на търсенето на енергия, което я принуди същевременно и да гори повече въглища.

Президентът Си сега също обещава, че Китай ще участва активно в глобалния отговор на изменението на климата. Неговото правителство беше критикувано, след като прекъсна преговорите за климата със САЩ през август след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на оспорвания остров Тайван.