Изборите в САЩ: Червената републиканска вълна не се състоя

Демократите се представиха по-добре от очакваното, въпреки това управлението на Байдън ще е трудно през следващите две години

Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика
Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика
Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика    ©  Reuters
Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика    ©  Reuters
Темата накратко
  • Републиканците ще овладеят Камарата на представителите, но с по-слаб резултат от очакванията.
  • Изходът от вота може да окуражи Байдън да започне кампания за втори мандат в Белия дом.
  • Въпреки липсата на тектонични политически размествания изборите подчертаха огромната поляризация в САЩ.

Президентът Джо Байдън и демократите винаги са знаели, че шансът да избегнат разгром на междинните избори е свързан с това да представят републиканците като твърде радикални, за да управляват. Тази стратегия даде резултат във вторник, като демократите се представиха много по-добре от очакваното на вота за Конгрес в САЩ. Така републиканците няма да могат да постигнат голямо мнозинство в Камарата на представителите.

Същевременно надеждите на Демократическата партия да запази контрола върху Сената бяха подсилени, след като Джон Фетерман победи с минимална преднина подкрепяния от Доналд Тръмп лекар Мехмет Оз в Пенсилвания, която е политически ключова и символично важна за Байдън, тъй като той е роден и израснал в щата. Като цяло резултатът на първо четене изглежда така - демократите успяха да измъкнат нещо близо до равенство във вот, който се предвиждаше да им нанесе съкрушителни загуби, подобни на тези, които претърпяха Барак Обама и Бил Клинтън по време на първите си междинни избори през 2010 г. и 1994 г. Още повече че по традиция партията на президента почти винаги се представя зле на изборите за Конгрес - в 36 от 39-те изборни цикъла от Гражданската война насам това е било така.

На фона на очакванията на повечето анализатори, някои от социологическите проучвания и основните икономически показатели на страната това е много добър резултат за демократите. И може би още по-важното - това е ужасен резултат за Тръмп, който не крие нови президентски амбиции. При инфлация над 8%, толкова нисък рейтинг на Байдън, колкото и на Тръмп в този момент от президентството му, и баланс в Сената 50:50 републиканците наистина трябваше да вземат и двете камари на Конгреса, отбелязва в анализ сп. Economist.

Запазва се огромната поляризация

Въпреки липсата на тектонични политически размествания изборите подчертаха огромната поляризация в САЩ. Според Джон Зогби, социолог и основател на Zogby International Poll, отличителен белег на сегашния вот за Конгрес е именно хиперполяризацията. Пред "Капитал" той казва, че демократите са получили основен стимул от две теми - несъгласието с отмяната на федералното право на аборт и опасенията за демокрацията, произтичащи от щурма на Капитолия. Докато за републиканците са работили три теми - инфлацията, престъпността и обществената сигурност и имиграцията. "Инфлацията е въпрос с висока интензивност, защото засяга всички - не само един сегмент от обществото, всеки страда от поскъпването. Това е тема номер едно според всички социологически проучвания", посочва Зогби.

Мохамед Йонис, главен редактор на Gallup, също подчертава проблема с разделението в САЩ. "Политическата поляризация сред анкетираните - тоест демократите да кажат, че Байдън се справя добре, спрямо републиканците, които е по-вероятно да твърдят, че той се справя зле - е също толкова ясно изразена днес, колкото беше в пика на разделението по време на управлението на Тръмп. Така че, макар сега реториката да е променена, това политическо разделение, поне по отношение на преценяването на работата на държавния глава, не се е изменило съществено", обобщава пред "Капитал" главният редактор на Gallup.

Резултати към 10 ноември

209 на 191 места за републиканците в Камарата на представителите, за мнозинство са нужни 218

49 на 48 места за републиканците в Сената, за мнозинство са нужни 51

Според старши експерта Брадли Джоунс от института Pew очертаването на лагери по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика. "В широк спектър различни политически позиции и области наблюдаваме огромно разделение между републиканците и демократите. То е най-голямо при теми като мерките за оръжията, расовите въпроси и климата. По-малко е, що се отнася до външна политика и религиозни ценности. Но като цяло се виждат съществени различия между републиканците и демократите в почти всяка политическа област", коментира експертът пред "Капитал".

Поуки за демократите

Освен референдум за представянето на настоящия държавен глава и на неговата партия междинните избори определят и какво ще успее да свърши президентът за остатъка от управлението си, без да бъде блокиран в Конгреса. Резултатът от сегашния вот вероятно ще спести на демократите и Белия дом типичните обвинения и самоанализи, които обикновено идват след тежки междинни поражения. Възможно е дори Байдън да бъде окуражен да започне да води кампания за втори президентски мандат.

"Тези избори не изглеждат като разгром, какъвто мнозина очакваха", обобщава пред Financial Times Дейвид Герген, бивш съветник на президенти на САЩ от двете партии, който сега работи в Harvard University's Center for Public Leadership.

Същевременно преизбирането на популярни републикански губернатори, сред които Рон де Сантис във Флорида, Брайън Кемп в Джорджия, Грег Абът в Тексас и Майк де Уайн в Охайо, ще бъде напомняне за демократите, че имиджът на републиканците е само частично опетнен от Тръмп. Много от тях се възприемат дори като предпочитани алтернативи в по-консервативно настроените щати.

Лостовете на републиканците в Конгреса

В Камарата на представителите републиканците са на път да спечелят мнозинство. Това би върнало САЩ към разделеното управление, което е норма от 60-те години на миналия век. Сега може да се очакват проблеми като спиране на работата на федералното правителство, слаба законодателна дейност и безсмислени разследвания на бизнеса на сина на президента - Хънтър Байдън.

В Сената републиканците все още имат възможност за победа - те биха могли да спечелят в Невада и да спечелят на втория тур в Джорджия, като по този начин изборите ще се проточат до декември. Ако демократите запазят дори и сегашния си слаб контрол над Сената, администрацията на Байдън ще може много по-лесно да утвърди номинираните от нея съдии и други висши служители.

Ако републиканците все пак спечелят и Камарата на представителите, и Сената (което не беше ясно към сряда вечер), това ще затрудни всички останали законодателни амбиции на демократите и потенциално ще доведе до партийни сблъсъци, които могат да разстроят пазарите и икономиката.

Все пак републиканците не постигнаха очакваното

Републиканците имаха потенциала да се справят много по-добре: избирателите заявиха, че икономиката е тяхната основна грижа, а републиканците постоянно атакуваха демократите с нападки срещу престъпността и имиграцията - два проблема, за които демократите изглеждат постоянно объркани.

Един от възможните отговори за провала на републиканците е, че намесите на Тръмп натовариха партията му с някои неприемливи кандидати. В Пенсилвания д-р Мехмет Оз, изборът на Тръмп, чиято основна квалификация за поста беше, че бившият президент харесва телевизионните му рейтинги, загуби от Джон Фетерман, кандидат, който получи инсулт по-рано през годината и в резултат на това трудно дебатираше с опонента си и не говореше много с пресата. Републиканците вероятно ще стигнат до заключението, че верните на Тръмп кандидати не са се представили добре. За разлика от тях Рон де Сантис - губернаторът на Флорида и потенциален съперник на Тръмп за президентската номинация на републиканците, спечели с 19 пункта, което е разлика, подобна на тази при разгромната победа на Роналд Рейгън на президентските избори през 1984 г.

С поглед към 2024 г.

И все пак загубите на кандидатите на Тръмп изглежда, че поне засега не засягат твърде много бившия президент, отбелязва сп. Economist. Той на практика продължава да е действащият лидер на Републиканската партия и се опитва да превърне отмъщението си за поражението от Байдън през 2020 г. в цел на партията.

Дълго време републиканците се държаха така, сякаш Тръмп притежава някаква магическа електорална сила. На практика обаче той спечели с малко през 2016 г. след два мандата на Барак Обама - на избори, които се очакваше да бъдат спечелени от републикански кандидат. След това през 2018 г. републиканците се представиха зле на междинните избори, като загубиха 41 места в Камарата на представителите. А през 2020 г. Тръмп загуби от доста възрастен кандидат, който никога не се е отличавал с уменията си да води кампании.

Сегашният междинен вот е знак, че особената власт на Тръмп над част от републиканските избиратели далеч не е всемогъща. И за останалата част от електората той се превръща в това, на което най-много се подиграва - в губещ.