Изборите в САЩ: По-малко власт за Байдън и демократите

Републиканците си връщат контрола в Камарата на представителите. Това означава по-трудно управление за американския президент през следващите две години

Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г.
Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г.
Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г.
Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г.
Темата накратко
  • С мнозинство в Камарата на представителите републиканците ще могат да блокира законопроекти, насочени към приоритети на демократите като право на аборт и изменение на климата.
  • Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г.
  • Въпреки че безработицата е рекордно ниска, упорито растящите цени доведе до нарастване на недоволството на американците.

Демократите почти сигурно губят контрол над Конгреса след междинните избори във вторник, а с това и възможността да прокарат дневния ред на президента на САЩ Джо Байдън през следващите две години. Партията, която контролира Белия дом, по традиция губи този вот, а това е на път да се случи и сега. Към 18.00 часа прогнозите сочат, че републиканците имат преднина от 201 на 182 места в Камарата на представителите и се нуждаят от само 17 за мнозинство. Надпреварата за Сената е 48 на 48 при нужни 51 места за мнозинство. Досега демократите имаха мнозинство и в двете камари на конгреса.

Проучванията преди вота във вторник сочеха, че резултатите от изборите ще потвърдят традицията, тъй като опасенията за високата инфлация и престъпността, както подчертаваха републиканците, надделяваха над предупрежденията на демократите за края на националните права на аборт и нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Без червена вълна за републиканците

Първите коментари след вота са, че очакваната "червена вълна" в полза на републиканците не се състоя. Те ще си върнат Камарата на представителите, но размерът на мнозинството им остава под въпрос, а демократите не губят категорично. Освен това надпреварата за Сената засега остава неясна. Демократите спечелиха ново място от Пенсилвания, което може да им е достатъчно да задържат сегашното разпределение от 50 на 50 и да продължат да имат водеща роля.

С мисъл за 2024 г.

Дори преди приключването на междинните избори погледът вече е насочен към президентските през 2024 г. Бившият президент Доналд Тръмп в понеделник изпрати най-силния си намек досега, че скоро ще започне третата си поредна кампания за Белия дом, като каза на поддръжниците си в Охайо, че ще направи "голямо съобщение" на 15 ноември. Той не уточни какво ще бъде това, но очакванията са да обяви, че ще се кандидатира отново. Стотици поддръжници на фалшивите твърдения на Тръмп, че загубата му се дължи на изборна измама, бяха в изборните листи тази година.

Отразявайки дълбокото политическо разделение в страната, Хенри Боудън, адвокат от богатия квартал Бъкхед в Атланта, казва пред Reuters, че е гласувал за комбинация от републиканци и демократи във вторник.

"Бях много раздвоен", твърди 36-годишният Боудън, който се описва като умерен републиканец. И обяснява, че наистина се е опитал да не гласува за нито един от републиканците, които са твърде много зависими от Тръмп и всичко това с отричането на избори.

Прогнози към 18:00 часа

201 на 182
места за републиканците в Камарата на представителите

48 на 48 места в Сената

Повече от 42 млн. американци гласуваха преди деня на изборите по пощата или лично. В началото на вота висш служител по киберсигурността на САЩ каза, че няма "конкретна или достоверна заплаха" за прекъсване на изборната инфраструктура. Служители в изборния процес предупреждават, че крайните резултати може да не са известни с дни, тъй като има твърде оспорвани гласувания - като контролът над Сената на САЩ може да не стане ясен до потенциалния балотаж на 6 декември в Джорджия.

Възможностите за републиканците

С мнозинство в Камарата на представителите републиканците ще могат да блокира законопроекти, насочени към приоритети на демократите като право на аборт и изменение на климата. Републиканците също така биха могли да започнат конфронтация за тавана на държавния дълг, което може да разтърси финансовите пазари, и да инициират разследвания на администрацията и семейството на Байдън.

Републиканците биха имали правомощието да блокират помощта за Украйна, но анализатори смятат, че е по-вероятно да забавят или намалят размера й.

Сенат с мнозинство от републиканците ще има власт над съдебните номинации на Байдън, включително всяко свободно място във Върховния съд, засилвайки светлината на прожекторите върху все по-консервативния съд.

Дистанциране от Байдън

Някои кандидати на демократите умишлено се дистанцираха от Белия дом, докато популярността на Байдън намаляваше. В понеделник, последния ден от предизборната кампания, Байдън се насочи към ориентирания към демократите Мериленд. "Денят на изборите е, Америка. Нека гласът ви бъде чут днес. Гласувайте", каза Байдън, който пусна бюлетината си в предсрочното гласуване в Делауеър, в публикация в Twitter във вторник сутринта.

Тръмп гласува във Флорида по-късно във вторник.

Решението на Върховния съд от юни за отмяна на решението от 1973 г., което установи общонационално право на аборт, стимулира избирателите на демократите в цялата страна, като временно повиши надеждите им, че могат да се противопоставят на историята. Но в последните седмици на кампанията прогнозите бяха, че републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Въпреки че безработицата е рекордно ниска, а икономиката излезе от рецесия през третото тримесечие, упорито растящите цени доведе до нарастване на недоволството на американците. За това помогнаха и атаките на републиканците срещу високите цени на бензина и храните, както и срещу престъпността.

Проучване на Reuters/Ipsos тази седмица показа, че повече от две трети от американците вярват, че страната е на грешен път, като само 39% одобряват начина, по който Байдън си е свършил работата. Подкрепата за Тръмп е също толкова ниска, като само 41% от анкетираните в отделно скорошно проучване на Reuters/Ipsos казват, че гледат благосклонно на него.

Прогнозата накара някои демократи да се усъмнят в предизборното послание на партията, което се фокусира върху защитата на правата на абортите и американската демокрация. "Това, което видяхме през последния месец, е, че политическата гравитация започва да се налага отново", каза Джейкъб Рубашкин, анализатор в Inside Elections. "Избирателите се интересуват много от икономиката и обвиняват Байдън за инфлацията".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Когато каруцата се обърне - обяснения много. И все безсмислени вече.

    Любопитно защо владеещата всички власти (до вчера) Демпартия две години не направи нищо адекватно, за да не постигне този вот, който е израз на силно недоволство от управлението им.
    Ами защото Демпартията реши да воюва с геополитическите си съперници в Украина и Тайван, като не отчете, че променените условия в света ще се отразят по същия гибелен начин и на американското общество - инфлация, рецесия, загуба на пазари, разорявания. Снкционната война срещу половината свят няма как да не засегне всеки един от глобализирания доскоро свят. США - тоже!

    Да, ВПК-то им бе единственият печеливш от тая политика. Около 80% от отпусканите под формата на оръжие кредити за Украина всъщност оставаха в американските военни корпорации.

    И данните за екзитпола от изборите дават доста по-сурови цифри. И Сенатът отива при републиканците.

    https://projects.fivethirtyeight.com/2022-election-forecast/

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Док, има една тънка психологическа граница:докъде управляващите ще се решат да фалшифицират изборите. Защото не е важно калко за кого гласуват, а кой брои. Изборният софтуер при предишните избори стана повод за скандал, свързан със софтуерна фирма на съпруга на Пелоси.

    Ако демократите решат да окажат "преброителен" отпор на републиканската вълна, и закръглят резултатите в своя полза, задържайки Сената и не правейки Байдън куца патица, рискуват да взривят държавата.

    Може да звучи парадоксално, но за антиамериканския свят това е по-изгодната алтернатива от логичната победа на тръмпистите, просто защото тя ще свали прашното перде на пропагандните мъгли от откровено циничната американска дълбока държава и истината за САЩ ще блесне с цялата си грозота.

    Нередност?
Нов коментар