🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Армагедонните междинни избори в САЩ

Вотът за Конгрес се случва в момент, в който 70% от гласоподавателите смятат, че страната се движи в грешната посока

Хиперполяризация бележи ноемврийския вот за американски Конгрес
Хиперполяризация бележи ноемврийския вот за американски Конгрес
Хиперполяризация бележи ноемврийския вот за американски Конгрес    ©  Reuters
Хиперполяризация бележи ноемврийския вот за американски Конгрес    ©  Reuters
Темата накратко
  • Изборите идват в момент, когато гласоподавателите са настроени много негативно.
  • 74% от бизнес лидерите очакват рецесия в рамките на 6 до 12 месеца.
  • Демократите възлагат надежди на факта, не че рекордно високата инфлация ще бъде елиминирана, а че ръстът й може би е овладян.

Американските междинни избори на 8 ноември, на които ще се реши демократите или републиканците ще контролират Конгреса, минават под знака на хиперполяризацията. Те се случват в момент, в който гласоподавателите са много негативно настроени, казва Джон Зогби, автор, социолог и основател на Zogby International Poll.

"Скорошни социологически проучвания, включително проведени от мен, поставят ключовия въпрос дали страната се движи в правилната или грешната посока и 24% от анкетираните казват, че е в правилната посока. Докато над 70% смятат обратното. В същото време изследване, което направих за Forbes преди десетина дни сред 150-те основни фигури, вземащи решения в бизнеса в САЩ, показва, че 74% от тези бизнес лидери очакват рецесия в рамките на 6 до 12 месеца", коментира Зогби.

По думите му в тази ситуация демократите възлагат надежди на факта, не че рекордно високата инфлация ще бъде елиминирана, а че ръстът й може би е овладян. "Инфлацията беше 9.3% на годишна база преди няколко месеца, после стана 8.9%, 8.3% Това, което има значение, е, че в момента е 8%. И това е номер едно въпрос, който тревожи избирателите", обобщава социологът.

Двете водещи теми за демократите

Междинните избори в САЩ се възприемат като референдум за първите две години от мандата на настоящия президент, като партията на власт често претърпява поражение. Сега според социолозите се очаква победа на републиканците в долната камара на Конгреса и по-ожесточена битка за горната.

На брифинг на Нюйоркския чуждестранен пресцентър, в който участват редица международни медии, сред които и "Капитал", Зогби казва, че нарича повечето американски национални избори след 2000 г. "армагедонен вот". Което означава: "Ако моята партия спечели, Слава Богу! Ако другата партия спечели, това е краят на света." Според социолога сега става въпрос не само за поредните армагедонни избори, а за армагедонни-плюс.

Тези две теми - абортите и заплахата за демокрацията, връщат демократите обратно в играта.

"Причината е, че във всички избори в миналото имаше един общ набор от теми, по които всички постигаха съгласие. Едната партия казваше: По този начин ще адресираме тези теми, а другата партия казваше: Не, по този начин ще ги адресираме. Разликата днес е следната - две различни партии, два различни набора от теми, две различни реалности, два различни набора от факти, подкрепящи тези реалности. Подобно на две планети, въртящи се около слънцето по отделни орбити", твърди Зогби.

И допълва: "Без изненада демократите получиха основен стимул от темата за абортите. Всъщност до голяма степен именно несъгласието с отмяната на федералното право на аборт е темата, която донесе големи позитиви за демократите сред жените, особено младите жени, майките, жените от предградията, образованите жени и жените без колежанско образование. С това решение наблюдаваме завръщане на жените към демократическия лагер. Това може да донесе за Демократическата партия по-добро представяне на изборите от прогнозираните резултати, дори възможно задържане на Сената и по-малък шанс за победа в Камарата на представителите", посочва социологът.

Втората тема, която се котира добре сред демократите, е заплахата за демокрацията, произтичаща от събитието с щурма на Капитолия. "Това е основен въпрос, сплотяващ базата на Демократическата партия - обединява жените, съществена част от чернокожите и дори някои от колебаещите се гласоподаватели, които още не са взели решение, но се страхуват от републиканска победа. Тези две теми - абортите и заплахата за демокрацията, връщат демократите обратно в играта", твърди Зогби.

Трите основни теми за републиканците

Основателят на Zogby International Poll посочва, че три теми работят за Републиканската партия: "Първата, разбира се, е инфлацията. Това е въпрос с висока интензивност, защото засяга всички - не само един сегмент от обществото, а всеки страда от поскъпването. Това е номер едно тема според всички социологически проучвания. И най-голямото предимство, с което разполагат републиканците по този въпрос, е, че те не са на власт. Защото не искаш да бъдеш на власт, когато хората са поразени от 8-9% инфлация. Това, което вреди на демократите, помага на републиканците."

Втората тема, която резонира сред симпатизантите на Републиканската партия, е престъпността и обществената сигурност. Според Зогби това е послание, което се експлоатира успешно от републиканците, които представят демократите като прекалено меки по отношение на престъпленията и притежанието на оръжие, както и склонни да отнемат финансиране от полицията и да го насочат към други форми на обществена сигурност и подкрепа, например социални услуги, общински жилища, образование, здравеопазване и други.

Инфлацията, престъпността и имиграцията са темите, които експлоатира Републиканската партия.

"Третата тема, около която шуми Републиканската партия, е имиграцията. Това е много повече културен, отколкото икономически въпрос. И като такъв той се подхранва от тези американци, които смятат, че техният свят отива по дяволите - не само икономиката, не само бездействието на правителството, а и демографията. Те казват: Поглеждам през прозореца и не виждам вече истински американци. Във всички случаи това е въпрос, който отеква сред републиканската база", казва Зогби.

И обобщава: "И така - имаме два различни свята, два различни набора от теми и нека битката да започне".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 2
    • + 2

    Успех на републиканците и Президент Тръмп ! Ще бъде изключително важно не само за САЩ , но и за света .

    Нередност?
Нов коментар