🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Украйна да се опази от студа тази зима

Страната е в надпревара с времето, метеорологичните условия и руските ракети

Макарив, както и останалата част от страната, се готви за зимата въпреки ракетните атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура
Макарив, както и останалата част от страната, се готви за зимата въпреки ракетните атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура
Макарив, както и останалата част от страната, се готви за зимата въпреки ракетните атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура    ©  Reuters
Макарив, както и останалата част от страната, се готви за зимата въпреки ракетните атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малкият град на запад от Киев Макарив все още носи белезите от първите дни на руската инвазия в Украйна. В бомбардирано читалище в центъра на града, чиято фасада беше взривена от артилерийски снаряд, местен хор пее православен химн. Миша, шестгодишно момче, обикаля останките на старата си детска градина, чийто под е пълен с отломки и разпръснати играчки. Изгорели жилищни блокове заобикалят сцената. Новите проблеми усложняват старите. От началото на октомври вълни от руски ракети и безпилотни дронове камикадзета поразиха цели близо до Макарив, включително електрическа подстанция, предизвиквайки прекъсвания на тока. Русия поднови атаките си на 31 октомври, като изстреля повече от 50 крилати ракети срещу Украйна.

Значителни щети

Макарив, както и останалата част от страната, се готви за зимата. Руските атаки стават по-малко ефективни. Благодарение на новите доставки на оръжия украинската армия казва, че през последните дни е успяла да свали с малки изключения всички ракети и дроновете Shahed-136, използвани от Русия. Но щетите са значителни.

Около 40% от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена. Националният оператор на електроенергийната мрежа "Укренерго" трябваше да наложи постоянни прекъсвания на тока в цялата страна. Украинците бяха помолени да намалят потреблението си, както гражданите, така и фирмите. На 31 октомври, след последното руско нападение, 80% от домовете в Киев останаха без вода, въпреки че след това достъпът беше възстановен. До свечеряване голяма част от столицата потъна в пълен мрак. Ръководителят на "Нафтогаз", държавната енергийна компания, наскоро каза пред германски вестник, че страната му е изправена пред "най-лошата зима" в историята си.

Украйна има запаси от газ от 14.5 млрд. куб.м, което би трябвало да е достатъчно, за да изкара зимата. Но прекъсванията на електроснабдяването и водоснабдяването могат да предизвикат хаос.

Тъй като студеното време започва да обхваща части от Украйна - нощната температура в Киев се движи около нулата - достъпът до топлина също се превръща в проблем. Над 5 млн. домакинства, или една трета от общия брой, и особено тези в големите градове, зависят от системи за централно отопление, инсталирани от съветски инженери преди десетилетия. Инсталациите, обикновено захранвани с природен газ или по-рядко с въглища или дърва, загряват вода, която след това се изпомпва в домовете през хиляди километри тръби. Засега системите изглеждат в добро състояние. От 22-те провинции под украински контрол 18 са напълно готови за отоплителния сезон, казва Олексий Чернишов, министър на развитието. Ситуацията е най-лоша в районите близо до фронтовата линия и в освободените части на Донецк на изток. Централното отопление в Киев започна да работи на 7 октомври, като училищата, детските градини и болниците първи получиха топлина.

Уязвими системи

Но системите остават уязвими. Градовете, които обикновено зависят от няколко големи комбинирани топло- и електроцентрали, са изложени на по-висок риск от градовете, които са склонни да разчитат на по-малки и повече котелни централи. Руснаците са се опитали да унищожат всяка от основните централи в Киев, казва Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна. Ако бяха успели, повечето от двата милиона жители на столицата щяха да останат на студено. Атаките срещу тръбопроводи също биха били силно разрушителни, обяснява Даяна Корсакаите от проекта за енергийна сигурност на USAID. Повреда на първична тръба може лесно да прекъсне отоплението на десетки хиляди хора. Ниските температури могат да причинят напукване на тръби, които са били изложени на експлозивна повреда.

Почти всички отоплителни централи в Украйна работят на природен газ, както и 8 млн. домакинства, които не са свързани с централно отопление и разчитат на котли. Поне снабдяването не би трябвало да е проблем. Украйна има запаси от газ от 14.5 млрд. куб.м, което би трябвало да е достатъчно, за да изкара зимата. Но прекъсванията на електроснабдяването и водоснабдяването може да предизвикат хаос. Централното отопление се нуждае от електричество, за да работи и да захранва самите инсталации. Повечето котли също изискват електрическо захранване.

Украинците, особено тези, които живеят в къщи, се запасяват с дърва за огрев, генератори и електрически печки. Печката на дърва, известна от съветско време като буржуйка, се завръща в предградията на Киев. Около една десета от украинците са използвали пещи за отопление на домовете си миналата година. Този брой със сигурност ще нарасне. Чернишов казва, че е помолил западните донори да осигурят 1500 мобилни топлинни станции и 25 хил. генератора преди зимата, които да бъдат разположени в случай на нови руски атаки. Но те тепърва ще пристигат и така или иначе може да не са достатъчни.

В цяла Украйна инженерите, които работят за възстановяване на отоплителната и енергийната инфраструктура, ударена от руснаците, са в надпревара с времето, температурите и ракетите. Ремонтите на около 800 хил. къщи, повредени или разрушени от началото на войната, също напредват, но не могат да се справят с опустошението. Седем месеца след изтеглянето на руснаците десетки домове около Макарив остават необитаеми, особено с наближаването на зимата. "Всеки ден, казва Вадим Токар, кмет на града, хората ме питат: Къде са прозорците ми, къде ми е покривът?" Градът няма пари да плати необходимия ремонт, казва той. Парното в Макарив все още работи. Но това няма голям значение в къщи без покрив.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    Руснаците са гадове!

    Нередност?
Нов коментар