Голямата четворка

За да разберете бъдещето на Америка, гледайте четирите мегащата

Подобно на цялата страна, мегащатите се насочват към различни полюси
Подобно на цялата страна, мегащатите се насочват към различни полюси
Подобно на цялата страна, мегащатите се насочват към различни полюси    ©  The Economist
Подобно на цялата страна, мегащатите се насочват към различни полюси    ©  The Economist

Пристрастените към политиката са втренчени в случващото се във Вашингтон по обясними причини. Но ако те искат да разберат накъде се е запътила Америка, погледите им трябва да се насочат на ниво щати и по-конкретно четирите най-населени: Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Тексас. Взети заедно, те са дом на над една трета от американците и произвеждат над една трета от брутния вътрешен продукт.

Размерът им не е единственото, което ги прави важни и показателни. Тези мегащати са пионери в налагането на политики, които впоследствие се превръщат в тенденции и стигат до други щати или до самия Вашингтон. Заради разделителните идеологически линии мегащатите показват и различните визии за посоката на развитие на страната. Така те олицетворяват идеята, че Америка става все по-разделена.

Федералната система е измислена така, че да позволява на щатите да правят свои собствени експерименти - и така по думите на бившия върховен съдия Луи Брандей, работят като "лаборатории на демокрацията". Калифорния и Ню Йорк имат близки модели с високи данъци, строги регулации и щедра социална система. Флорида и Тексас имат ниски данъци и слаби регулации.

Калифорния и Ню Йорк се управляват от демократи, а Флорида и Тексас - от републиканци. И четирите щата се управляват от "трифекта", т.е. една партия държи и двете камари в местния Конгрес, както и има свой губернатор. Тенденцията за еднопартиен контрол вече е широко разпространена. Днес има 37 "трифекта" щати, двойно повече, отколкото през 1992 г. Това обяснява защо щатите създават партийно центрирани политики, които не отразяват волята на избирателите. Тексас например има закон, който забранява абортите още от момента на зачеване, без изключения за изнасилвания или кръвосмешение, въпреки че повечето тексаски граждани са против подобни забрани.

Внимавайте за директна конфронтация между мегащатите по редица въпроси.

Подобно на цялата страна, мегащатите се насочват към различни полюси и политиките, които излизат от тях, са в директна конфронтация една с друга. Калифорния и Ню Йорк например налагат политики за зелена енергия, като Калифорния дори въведе забрана за продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. Междувременно Тексас забрани дейността на финансови фирми, които не подкрепят достатъчно използването на петролните и газовите залежи на щата. Флорида забрани инвестиционни решения, базирани върху принципите на околната среда, социалното и устойчиво управление.

Три неща си заслужават да бъдат следени в мегащатите. Първо, гледайте хората. Има големи миграционни вълни от щати с високи данъци като Калифорния и Ню Йорк към такива без данък доходи като Флорида и Тексас. Победителите в състезанието за хора ще имат голяма сила при формирането на бъдещето на страната, защото ръстът на населението задвижва двигателя на икономиката и определя кой каква политическа сила ще има във Вашингтон. След преброяването през 2020 г. Калифорния и Ню Йорк загубиха по едно място в Конгреса, докато Тексас добави две, а Флорида - едно.

Второ, следете внимателно с какви политически проблеми се захващат щатите, защото те често са предвестници на националния дебат. Калифорния и в по-малка степен Ню Йорк например виждат себе си като сините фарове на Демократическата партия. След като вече наложиха пионерските си политики по отношение на абортите, климатичните промени и плащания за недокументирани имигранти, от 2023 г. те вероятно ще наложат още по-екстремни идеи по отношение на околната среда, социалните помощи и трудовите закони. Флорида и Тексас виждат себе си като пионери в политиките на Републиканската партия и ще предложат нови разделящи закони по отношение на социалните проблеми и изборите.

Третото, което трябва да следите, е директната конфронтация между мегащатите. Флорида и Тексас наскоро изпратиха току-що пристигнали имигранти до градове, управлявани от демократите. Бойните полета ще бъдат множество на брой, от имиграция до аборти. Очаквайте множество битки между губернатори и прокурори в мегащатите през 2023 г.

Никъде това няма да си личи повече, отколкото при състезанието между Гавин Нюсъм, губернатора на Калифорния, и Рон Десантис, губернатора на Флорида. И двамата са вероятни кандидати за президентския пост през 2024 г. и ще използват щатите си като "символично представяне на това, което могат да предложат на американските граждани", казва Кен Милър от Claremont McKenna College в Калифорния. На избирателите може да им се наложи да решават между Златния щат и Слънчевия щат като визия за цялата страна през 2024 г.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved