САЩ иска по-твърда позиция срещу Китай от европейските си партньори

Страната нстоява за конкретни действия от членките на НАТО на континента

Американският президент Джо Байдън продължава да смята Китай и президентът Си Цзинпин за най-голямата заплаха пред страната му.
Американският президент Джо Байдън продължава да смята Китай и президентът Си Цзинпин за най-голямата заплаха пред страната му.
Американският президент Джо Байдън продължава да смята Китай и президентът Си Цзинпин за най-голямата заплаха пред страната му.    ©  Reuters
Американският президент Джо Байдън продължава да смята Китай и президентът Си Цзинпин за най-голямата заплаха пред страната му.    ©  Reuters

САЩ оказва все по-голям натиск върху европейските си партньори, като иска от тях заемането на по-твърда позиция спрямо Китай. За целта Вашингтон използва позицията си на страната, която е изпратила най-много военна помощ на Украйна, пише Financial Times.

Според източници на изданието САЩ е поискал конкретни действия, които да ограничат Пекин, като не са споменати определени сфери, в които да се случи това. Противопоставянето на Китай е главният приоритет на американския президент Джо Байдън, когато става въпрос за външна политика, като скорошната забрана за работа с китайски производители на чипове илюстрира това. Въпреки това войната в Украйна пренареди амбициите на Байдън, като очаквано тя се превърна в главната задача на Държавния департамент.

Военният конфликт обаче вече продължава десети месец, което според експерти дава възможност на администрацията да пренасочи част от ресурсите си към първоначалния топ приоритет. Миналия месец администрацията на Байдън публикува стратегията си за национална сигурност, от която става ясно, че Китай е приоритета за сигурността пред Русия, въпреки "непосредствената и продължаваща" заплаха от страна на Москва.

Това е и причината Китай да е все по-често обсъждан въпрос на срещите на НАТО, като това е така и на започналата във вторник среща на външните министри на алианса в Букурещ.

"Промяната на американците по този въпрос е забележима", каза за FT един от хората, всички от които отказаха да бъдат идентифицирани предвид чувствителността на въпроса. "Наистина е съвсем ясно, че те са решили, че сега е моментът да продължат по тази тема", добавя той.

Официално лице от САЩ коментира, че това не е рязка промяна в действията, а е следствие на "новата страгическа концепция", която НАТО прие през юни. Тя е насочена към противопоставяне на "систематичните предизвикателства", които Пекин поставя пред алианса. Източникът добавя, че "разглеждането на начини за укрепване на нашата устойчивост и предизвикателствата, поставени от КНР [Китайската народна република]" ще бъдат и една от важните теми по време на срещата в Букурещ.

"Това, което започнахме да правим в целия алианс на НАТО, е да мислим за начините, по които алиансът може да отговори на това предизвикателство [от Китай] по конкретни термини", каза в понеделник Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО. "Съюзниците [ще] се стремят да приложат това, което са подписали, да преминат от това, което наричаме оценка на проблема, към справяне с проблема", добави тя, цитирана от FT.

Министрите ще обсъдят нов доклад за Китай, който е предназначен да втвърди позицията на алианса, който през юни определи Пекин като "предизвикателство" за неговите "интереси, сигурност и ценности" за първи път. Докладът ще разгледа военното развитие на Китай, усилията на страната да упражнява влияние върху членовете на НАТО и трети страни и отношенията на Пекин с Москва, казват официални лица.

Въпреки това има сериозни притеснения от редица европейски страни, че увеличеното внимание към Пекин ще лиши алианса от възможността ефективно да помага на Украйна. Това е считано като най-важната задача в момента, твърдят запознати лица. Голяма част от европейските членки на НАТО също така не искат да уеднаквяват позициите си спрямо Китай със САЩ, като причината за това са търговските отношения, които те имат с Пекин. Това е особено вярно за Германия и Франция.