ЕК иска да използва руски активи, за да подпомогне възстановяването в Украйна

Идеята среща съпротива заради потенциални юридически проблеми

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс може да трябва да се произнесе дали изземването на замразени руски активи е законно
Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс може да трябва да се произнесе дали изземването на замразени руски активи е законно
Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс може да трябва да се произнесе дали изземването на замразени руски активи е законно    ©  Reuters
Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс може да трябва да се произнесе дали изземването на замразени руски активи е законно    ©  Reuters

Европейската комисия (EK) представи правните възможности за конфискация на руски държавни и частни активи, които да бъдат използвани за финансиране на реконструкцията на Украйна. Това се случва, след като критичната инфраструктура на страната - електроразпределителната мрежа, както и различни пътища, са обект на сериозни руски атаки.

"Ние блокирахме 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка и замразихме 19 млрд. от парите на руските олигарси", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление. "Ние ще работим върху международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно можем да намерим законни начини да стигнем до него", добави тя, цитирана от Euractiv.

Труден процес

Основните активи няма да бъдат окончателно конфискувани съгласно плана, но ще бъдат върнати на руската държава, ако бъде подписано мирно споразумение. Документът, който е видян от журналисти на Financial Times, подчертава необходимостта от координирани действия на международно ниво.

Европейският съюз и неговите съюзници замразиха стотици милиарди долари валутни резерви, които се намираха в сметките на Руската централна банка в началото на конфликта. Впоследствие Русия заяви, че санкциите са блокирали около 300 млрд. долара от нейните златни и валутни резерви. Оттогава някои служители на ЕС се изказаха в полза на директната конфискация на активите, като един от главните поддръжници на идеята е Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, който каза, че подобен ход би бил "пълен с логика".

От друга страна обаче, конфискацията на суверенните активи може да има проблеми, свързани с международното право, и официални лица признават, че може да създаде рискове за финансовата стабилност. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви през април, че конфискуването на руски държавни активи не трябва да се прави с лека ръка, а е нужно да се извърши само в координация със съюзниците. Тя дори допусна, че за да е възможен подобен ход, може да има нужда и от приемането на ново законодателство в САЩ.

Инвестиции с руските активи

Съгласно предложението на Европейската комисия руската държава ще има право да си върне активите, ако има мирно споразумение, потенциално заедно с някои минимални натрупани лихви. В същото време ликвидните активи на руската държава ще бъдат инвестирани за генериране на възвръщаемост за плащане на реконструкцията. Това би била безпрецедентна инициатива, каза служител на комисията, който също така подчерта, че въпросът ще трябва да се обсъди на ниво ЕС и с международните партньори. Вече е имало предварителни разговори със САЩ по темата, добавя друг служител.

Работата на ЕС по плана обаче е възпрепятствана от липсата на информация за местонахождението и мащаба на замразените активи на Руската централна банка - дори тези, държани от различни централни банки на ЕС. В дискусионния документ на комисията се посочва, че общата сума на руските обществени активи, които са замразени в ЕС, "в момента е неизвестна".

Един от служителите на комисията каза, че няма достатъчно информация, която тече от държавите членки, като призова за "повече и по-добри" данни. Потенциалните начини за изземване и използване на руски активи в полза на Украйна също бяха обсъдени на среща на върха на външните министри на НАТО в Букурещ във вторник според хора, участващи в дискусиите.

Що се отнася до частни лица и организации, фактът, че техните активи са замразени, защото са в санкционен списък на ЕС, не означава пряко, че е възможно те да бъдат конфискувани. През май ЕК разкри планове за улесняване на конфискуването на замразени активи, които са свързани със сериозни незаконни дейности и заподозрени престъпници, включително тези, които избягват санкциите на ЕС срещу Русия.

През миналата седмица ЕС си даде законови правомощия да предприеме действия срещу всеки, който помага на Русия да избегне нейните санкции. Това се случи благодарение на единодушното съгласие на държавите от съюза, че нарушаването на ограничителните мерки срещу Русия ще се счита за "престъпление на ЕС" в целия блок. Очаква се това да улесни добавянето на физически и юридически лица от държави извън ЕС в списъци със санкции, създадени за наказване на съществуващи действия като нахлуването на Русия в Украйна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Талант си е да се намерят толкова политкоректни синоними на думичката "кражба"! Конфискация, блокиране, задържане...

    Не че и досега Западът няма подобни прецеденти:
    - 55 млрд долара активи на Иран стоят блокирани в америкнски банки от 15-20 г, когато бяха наложени санкциите. Те не бяха освободени дори през 2015 г, когато Обама подписа Съвместия всеобхватен план за действие. Там са си още. Това не е ли кражба на чужди 55 млрд?;

    - Венецуелското злато на съхранение в Британската банка бе откраднато от британците с мотива, че Мадуро е незаконен, а белото момче Гуайдо - да. Гуайдо оттече в канала отдавна. Мадуро (прекрасно име!) - остана. Американският представител (и френският президент) на срещата за климата в Египет се ръкуват с Мадуро, но венецуалското злато продължава да не се връща на Венецуела от британците. То откраднато ли е?

    - капиталите на руските олигарси, изнесени на Запад, бяха откраднати от западните държави. Защото олигарсите са руски. Т.е. по етническа принадлежност. Някакъв нов, западен тип холокост, в който таргет са не евреите, а руснаците, видимо се задава, защото Западът (още) не бара авоарите на персийските принцове, на азиатските мафиоти (на украинските - също), на латиноамериканските диктатори и пр.

    Западът като нищо може да открадне руските 300 млрд. Дори не му трябва кой знае каква мотивация. Дал си ми ге - няма да ти ги върна! И толкова!

    Проблемът е в доверието. След като Западът може да открадне веднъж, до рецидивизмът е една крачка. И тя отдавна е направена.
    И тъй като тепърва Западът започва да търпи щетите от бумеранга на собствените си политики, овълчването му ще е стръвно.
    Краденето - ежедневие.
    Всъщност колониалното крадене е маята на западното благоданствие.
    Те друго не знаят!

    Никой за нищо не се доверява на крадец.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Само да напомня, че стойността на цялото оръжие, боеприпаси, know-how, спътници, съветници, щабове, ССО и пр., което Западът праща в Украина са кредити към Украина!
    Официално от милиардите едва към 15% отиват кеш в Киев (и никой не смее да пита какво става с тях и колко се тъпчат в лични сметки пак в САЩ!), а 85% си остават в американския ВПК и в логистиката.

    Войната в Украина е кокошката със златни яйца аз Boeing, Northrop Grumman, Lockheed Martin и пр.
    Колкото повече, толкова повече...

    Нередност?
  • 3
    basilicum avatar :-|
    basilicum

    Съвременна форма на държавен бандитизъм, но нищо ново за британската пиратска традиция.

    Нередност?
Нов коментар