🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-богатият азиатец има сериозни планове за инвестиции в медиите

Гаутам Адани иска да разшири дейностите си до Африка и Израел

Гаутам Адани иска да създаде индийския отговор на Financial Times.
Гаутам Адани иска да създаде индийския отговор на Financial Times.
Гаутам Адани иска да създаде индийския отговор на Financial Times.    ©  Adanigroup.com
Гаутам Адани иска да създаде индийския отговор на Financial Times.    ©  Adanigroup.com
Темата накратко
  • Едно от дъщерните дружества на Adani Group опитва да придобие NDTV.
  • Има съмнения относно бъдещета независимост на критичната към премиера Моди медия заради подкрепата на Адани към правителството.
  • Африка и Израел са центърът на плановете за разширяване на бизнеса на Адани.

Най-богатият азиатец - индиецът Гаутам Адани, има сериозни амбиции за разширяване на империята си. Той представи плановете си в интервю за Financial Times, като един от главните му приоритети е създаването на новинарско издание, което да стане познато по цял свят. Други негови цели са разработването на суперприложение и по-сериозно навлизане в Африка и Израел.

Адани е основател и изпълнителен директор на конгломерата Adani Group, като има бизнеси в редица сектори, които включват енергетика, пристанища, летища и хранителни масла. Допреди две години той не беше в челото на списъците с най-богати личности, но големият успех на осемте дъщерни компании на Adani Group го издигна до третото място в класациите със състояние от над 135 млрд. долара.

Най-новото дружество на Adani Group е AMG Media Networks, като то е основано с цел навлизане в медийния сектор. Компанията направи опит за враждебно придобиване на водещия индийски телевизионен оператор NDTV през август, като все още не е ясно дали той ще бъде успешен. "Защо не можете да се подкрепя една медийна къща в желанието й да стане независима и да има глобален отпечатък", пита Адани. "Индия няма нито едно издание, който да се сравни с Financial Times или Al Jazeera", добавя той.

Въпреки това има сериозни съмнения около истинските намерения на индустриалеца. Той е виден привърженик на министър-председателя Нарендра Моди и програмата му за развитие, като премиерът беше главен министър на провенция Гуджарат в продължение на 13 години - където е базирана и имерията на Адани. NDTV от своя страна е от критичните към Моди медии, което подклажда съмненията, че Адани иска да спре тази практика. "Независимостта означава, че ако правителството е направило нещо нередно, вие казвате, че е грешно", каза Адани. "Но в същото време трябва да имате смелост, когато правителството прави правилното нещо всеки ден. Трябва също да кажеш това", смята той.

Това е и причината милиардерът да описва желанието си за навлизане в медийния сектор като "задължение, а не като бизнес възможност". Адани е предложил на собственика и основател на NDTV Праной Рой да остане на позицията на изпълнителен директор, като добавя, че разходите по сделката биха били "незначими" за компанията му.

Компанията също така предвижда и представянето на суперприложение, което ще даде възможност на клиентите на едно от дружествата да бъдат свързани и с всички останали услуги на Adani Group. Дебютът на апа се предвижда за следващите шест месеца, макар все още да няма ясна дата за това.

Adani Group развива и най-големия частен въглищен бизнес в Индия, като оперира мини и въглищни електроцентрали. Правителството на Индия обаче вече настоява за амбициозно преминаване към възобновяеми енергийни източници, което кара Адани да промени плановете си за развитие. Конгломератът обеща да инвестира 70 млрд. долара до 2030 г. в технологии от производството на слънчеви панели до производството на зелен водород.

Друга част от плана за развитие е влагането на повече от 4 млрд. долара в нефтохимически комплекс в обширно пристанище Мундра и специална икономическа зона в Гуджарат. "Отваря се огромно търсене, а Индия няма достатъчно въглеводороди", каза Адани.

Той също така има амбиции и към по-широка международна експанзия. Конгломератът вече спечели концесии за пристанища в Шри Ланка, а освен това в момента изгражда електроцентрала в Индия, която да снабдява с ток Бангладеш. Адани каза, че групата "се стреми да навлезе в енергийния сектор в Израел" и е "вероятно" да кандидатства за проект за захранване с газ. Adani Ports, заедно с израелската Gadot Group, спечелиха концесията за второто по големина търговско пристанище в страната в Хайфа за 1.2 млрд. долара през юли.

Друга голяма възможност пред групата е източното крайбрежие на Африка. Адани заяви, че ще обмисли инвестиране в африканския "минен и металодобивен бизнес", докато компанията му оценява осъществимостта на производството на водород в Мароко и Оман. Адани и френската петролна компания TotalEnergies подписаха партньорство за екологичен водород на стойност 50 млрд. долара тази година.

Все още няма коментари
Нов коментар