НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

600 хил. евро в чекмеджето на евродепутата: Аферата "Катар" показа пропуските в Брюксел

Това се случва в началото на последната парламентарна сесия за годината, в която трябваше да се гласува безвизово влизане в Шенгенската зона за граждани на Катар

Докато белгийските власти не са назовали имената на заподозрените, Ева Кайли, вицепрезидент на Европейския парламент, е лишена от задълженията си в законодателния орган, както и от членството си в Гръцката социалистическа партия ПАСОК
Докато белгийските власти не са назовали имената на заподозрените, Ева Кайли, вицепрезидент на Европейския парламент, е лишена от задълженията си в законодателния орган, както и от членството си в Гръцката социалистическа партия ПАСОК
Докато белгийските власти не са назовали имената на заподозрените, Ева Кайли, вицепрезидент на Европейския парламент, е лишена от задълженията си в законодателния орган, както и от членството си в Гръцката социалистическа партия ПАСОК    ©  Reuters
Докато белгийските власти не са назовали имената на заподозрените, Ева Кайли, вицепрезидент на Европейския парламент, е лишена от задълженията си в законодателния орган, както и от членството си в Гръцката социалистическа партия ПАСОК    ©  Reuters
Темата накратко
  • Обвиненията срещу членовете на Европейския парламент предизвикаха оставки и отлагане на парламентарното гласуване за безвизово пътуване до ЕС на граждани на Катар.
  • Проблемът е сериозен, но не е първият подобен в европейските институции.
  • Необходими са спешни действия за повече отчетност на европейските политици и реформи в системата.

Европейският парламент е в центъра на разрастващ се корупционен скандал, след като белгийската полиция иззе 600 хил. евро в брой, задържа и разпита евродепутати и техни сътрудници като част от международно разследване с твърдения, че домакинът на Световното първенство по футбол Катар се е опитвал да си купи влияние.

Събитията изпревариха с часове началото на последната парламентарна сесия за годината, в която трябваше да се гласува безвизово влизане в Шенгенската зона за граждани на Катар, Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. И само дни след като България и Румъния, покрили техническите критерии на Шенген от 15 години, не бяха допуснати в свободното движение без паспорти на ЕС. Най-вероятно гласуването по въпроса за визите на Катар ще бъде отложено.

Тази афера е "срамна и недопустима" и "много сериозно" уврежда репутацията на парламента, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в неделя.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заявява, че институцията, която ръководи, "застава твърдо срещу корупцията. На този етап не можем да коментираме никакви текущи разследвания, освен да потвърдим, че ще сътрудничим изцяло на всички съответни правоприлагащи и съдебни органи. Ще направим всичко възможно, за да помогнем на правосъдието".

Белгийски съдия обвини четирима в получаване на подкуп

Белгийски съдия обвини четирима неназовани души в неделя в "участие в престъпна организация, пране на пари и корупция" след множество арести и домашни обиски през уикенда, включително домовете на двама евродепутати и семейството на бивш евродепутат в Италия. Обвиненията срещу членовете на Европейския парламент вече предизвикаха оставки (според източници на "Капитал" от Европейския парламент Марк Тарабела е отстранен от групата S&D (социалдемократите); Мари Арена подава оставка като председател на комисията DROI; Пиетро Бартоло се оттегля като докладчик в сянка за досието на комисията LIBE относно либерализирането на визовия режим; Андреа Козолино се оттегля като координатор на S&D по спешни въпроси). Обвиненията идват, когато Катар е център на световно внимание, като през тази седмица ще приключи световното първенство по футбол.

Белгийската федерална прокуратура заяви, че подозира, че "трети страни на политически и/или стратегически позиции в Европейския парламент са получавали големи суми пари или са предлагали значителни подаръци, за да повлияят на решения на парламента". По-рано прокурорите казаха, че следователите на белгийската полиция подозират "страна от Персийския залив", че се опитва да повлияе на парламента. Служител, запознат с разследването, потвърди пред Financial Times, че става въпрос за Катар. Доха отхвърли всякакви обвинения в неправомерно поведение. "Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозно дезинформирано." Докато белгийските власти не са назовали имената на заподозрените, Ева Кайли ще бъде официално лишена от позицията си на вицепредседател в законодателния орган тази седмица, както и от членството си в S&D и в Гръцката социалистическа партия "ПАСОК". Кайли, бивш водещ на телевизионни новини, защити позицията на Катар за правата на човека миналия месец в парламента, като приветства страната за решението й да премахне системата за спонсориране на работници мигранти.

Италианската прокуратура добави, че Антонио Панцери, президент на базирана в Брюксел неправителствена организация и бивш евродепутат, е бил задържан в белгийската столица, докато съпругата и дъщеря му са задържани в Бергамо въз основа на европейска заповед за арест. Те отричат обвиненията според адвоката им. Според италиански следователи, пожелали анонимност, Панцери, тогава евродепутат, е първият човек, към когото са се обърнали катарците. Няколко бивши водещи служители на ЕС, включително Федерика Могерини, бивш ръководител на външната политика на блока, и бившият премиер на Франция Бернар Казньов, впоследствие напуснаха като почетни членове борда на неправителствената организация на Панцери.

Най-голямата политическа група в Европейския парламент, дясноцентристката Европейска народна партия, заяви, че е "шокирана" от разследването за корупция и че "не трябва да се оставя камък необърнат".

От S&D предлагат към дневния ред на пленарната сесия тази седмица да се добави дебат: "Изявление на Комисията - Подозрения за корупция от страните от Персийския залив и по-широката необходимост от прозрачност и отчетност в институциите на ЕС". Но също и "да се създаде Анкетна комисия на ЕП за чуждестранна намеса в институциите на ЕС, която да има за цел да влияе върху вземането на решения. В този контекст групата S&D ще започне собствено вътрешно разследване.", казват в становището си социалдемократите в европарламента.

Проблемът е сериозен, но не е първият подобен в европейските институции

Подозренията за незаконни лобистки дейности е само последният от поредица от скандали за влияние, които се разразяват в столицата на ЕС. "Въпреки че това може да е най-фрапиращият случай на предполагаема корупция, който Европейският парламент е виждал от много години, това не е изолиран инцидент. В продължение на десетилетия парламентът е позволил да се развие култура на безнаказаност, съчетана от хлабави финансови правила и контрол и пълна липса на независим (или какъвто и да е) етичен надзор. В много отношения Европейският парламент се е превърнал единствен свой одитор. Всеки сериозен опит за подобряване на отчетността се блокира от управляващото Бюро на парламента с мълчаливото съгласие на мнозинството от членовете на ЕП", коментира Михил ван Хултен, директор на Transparency International EU.

Проблемът не е единствено в Европейския парламент. Подобни съмнения имаше и с бивши членове на комисията като Хосе Мануел Барозу и Нели Крус и др.

Разследване на надзорен орган на ЕС за текстовите съобщения, изпратени от председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до главния изпълнителен директор на Pfizer, установи, че изпълнителният орган на ЕС е виновен за "лошо управление". Помощниците на Фон дер Лайен са силно критикувани в решението на Емили О'Райли, европейския омбудсман, за непредоставяне на съобщенията, изпратени по време на преговорите за закупуване на ваксини между Фон дер Лайен и Алберт Бурла.

Миналата година френският вестник Libération публикува разследване, в което се твърди за злоупотреби на върха на Европейската сметна палата, институцията, която има за задача да контролира разходите на ЕС. В статията, озаглавена "Измама начело на Европейската сметна палата", се съобщава наред с други неща, че председателят на институцията Клаус-Хайнер Лене е имал фиктивен адрес в Люксембург и че следователно няма оправдание за надбавката за пребиваване до 3600 евро на месец, които получава.

Въпреки че нито един от тези случаи не се доближава до днешните обвинения, те навремето поставиха светлината на прожекторите върху това как настоящата система за надзор на етиката в ЕС не успява да намали риска от неетично поведение.

Тънката линия

Да започнем с това, че на членовете на Европейския парламент е позволено да имат и втора работа (една четвърт от 705-имата евродепутати на блока са декларирали, че го правят), а поведението им остава отговорно само пред техните колеги. Освен това евродепутатите не са длъжни да декларират всички свои срещи. Така стават лесна мишена за бизнес лобисти, дипломати от трети страни, които не се обявяват никъде и не са част от EU Transparency Register.

Неотдавнашната задкулисна сделка, одобрена от Бюрото на ЕП, за назначаване на нов генерален секретар е емблематична за институция, която смята, че правилата за етика и почтеност трябва да се прилагат само за другите. "Време е за коренна реформа. Като първа стъпка Европейската комисия трябва сега да публикува своето дълго отлагано предложение за създаване на независим орган на ЕС по етика с правомощия за разследване и правоприлагане", допълва Ван Хултен, директор на Transparency International EU.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Рибата се вмирисва откъм главата.
    Винаги!

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-P
    Weiss

    На мен пък ми напомня за Иванчева...Корупцията е сериозен бизнес и няма място за шанаджии.

    Нередност?
Нов коментар