Пандемията e ускорила прехода към картови плащания в Европа

Стойността на покупките с карта в еврозоната за първи път надхвърля тези с пари в брой

Плащащите с карта изтъкват, че така не им се налага да носят много пари в брой и че този начин е по-бърз и по-удобен
Плащащите с карта изтъкват, че така не им се налага да носят много пари в брой и че този начин е по-бърз и по-удобен
Плащащите с карта изтъкват, че така не им се налага да носят много пари в брой и че този начин е по-бърз и по-удобен    ©  Unsplash.com
Плащащите с карта изтъкват, че така не им се налага да носят много пари в брой и че този начин е по-бърз и по-удобен    ©  Unsplash.com

През 2022 г. за първи път транзакциите с банкови карти в еврозоната изпреварват по обем плащанията с пари в брой. Тенденцията на ръст на безкасовите плащания, която беше в ход през последните години, е била ускорена от пандемията, показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Financial Times. Към края на миналата и началото на тази година в 19-те страни, използващи единната валута, 46% от покупките се извършват с карта, докато делът на банкнотите и монетите се свива до 42%. Нарастват и плащанията с мобилни устройства, като за три години те са се утроили до 10%.

Проучването, обхващащо извадка от близо 40 хил. души в страните от еврозоната, показва, че локдауните са засилили тенденцията на намаляващо използване на кеш. По брой транзакции обаче традиционните парични средства остават доминиращ метод на плащане, макар че и по този показател делът им рязко се свива - от 72% през 2019 г. до 59% през тази. Значителни различия има и между навиците на потребителите в отделните страни. Докато в Малта 77% от покупките включват пари в брой, във Финландия този дял е едва 19%.

Хората най-често посочват като причина да използват традиционни пари усещането, че по-лесно следят своите разходи, както и запазването на поверителността на транзакциите. Плащащите с карта изтъкват, че така не им се налага да носят много пари в брой и че този начин е по-бърз и по-удобен. Ефект са оказали и препоръките да се избягва кеш по време на пандемията.

Разминаването в числата по брой и по стойност се дължи на това, че колкото по-малки са плащанията, толкова по-предпочитани са парите в брой. И обратно - при по-големи суми се използват повече карти. Разбивката по групи показва, че популярността на плащането с карта е най-голяма сред по-младите, хората с по-висока степен на образование и тези с по-високи доходи.

Поддържането на парични резерви от домакинствата обаче става малко по-разпространено. Тридесет и седем процента от потребителите съхраняват банкноти у дома в сравнение с 34% преди 3 години, което според ЕЦБ може да се отдаде на икономическата несигурност и пандемията. Банката обаче също така поддържаше свръхниски лихвите през последните години, което намали стимулите хората да държат банкови депозити.

Догодина предстои ЕЦБ да реши дали ще продължи с плановете си за създаване на дигитално евро, което според Франкфурт ще предостави нов начин за достъп до пари, обезпечени от централната банка, в цифрова форма. Същото проучването показва, че едва 4% от потребителите в еврозоната притежават криптоактиви като биткойн, а над две трети от тях заявяват, че ги използват за инвестиции, а не за плащания.

Проучването е проведено в края на 2021 г. и през пролетта на 2022 г., а следващото такова ще бъде през 2024 г.