Банки и Федералният резерв започват тест на дигиталния долар

Той ще продължи три месеца, а участие ще вземат HSBC, Mastercard, Wells Fargo и др.

Целта е да се провери ефективността на дигиталния долар за ускоряване на скоростта на транзакции.
Целта е да се провери ефективността на дигиталния долар за ускоряване на скоростта на транзакции.
Целта е да се провери ефективността на дигиталния долар за ускоряване на скоростта на транзакции.    ©  Reuters
Целта е да се провери ефективността на дигиталния долар за ускоряване на скоростта на транзакции.    ©  Reuters

Някои от най-големите играчи във финансовата индустрия започват участие в пилотна програма за дигитален долар, докато крипто секторът се тресе от колапса на FTX. Около дузина глобални гиганти, сред които Citigroup, HSBC, Mastercard и Wells Fargo, обявиха планове да тестват използването на цифров доларов токен за 12 седмици заедно с Федералния резерв на САЩ.

Намерението на теста е да се проучи колко ефективна всъщност е цифровата валута в ускоряване на плащанията. Цифровият долар не е нищо повече от дигитална версия на традиционния долар - с други думи, същата валута в малко по-различна форма. Състои се от цифрови токени, които се обменят в обща база данни, в която се записват всички транзакции.

Различните компании и банки ще използват симулирани данни в тестова среда. Банките ще издават токени, които ще се обработват чрез симулирана централна банка.

"Програмируемите щатски долари може да са необходими за поддържане на нови бизнес модели и осигуряване на основа за така необходимите иновации във финансовите сетълменти и инфраструктурата", каза Тони Маклафлин, управляващ директор за нововъзникващи плащания и бизнес развитие в отдела за касови и търговски решения на Citigroup, в изявление. "Проекти като този, които се фокусират върху цифровизацията на парите на централната банка и индивидуалните банкови депозити, биха могли да бъдат разширени, за да имат по-широк поглед върху възможността", добави той, цитиран от Market Insider.

Към днешна дата долари не се обменят при централизирани транзакции в една база данни, дори когато се обменят цифрово. Вместо това естествено дигиталните долари винаги остават в централизираната база данни на Фед, което прави много по-лесно и по-бързо търгуването им.

Тази цифрова архитектура е вдъхновена от тази на блокчейна, въпреки че цифровият долар не е криптовалута и не е базиран на блокчейн. Според ръководителя на пазарната група на Фед в Ню Йорк, Мишел Нийл, цифровият долар на централната банка може действително да ускори времето за сетълмент на валутните пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар