🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще проучи как да използва конфискувани руски активи за възстановяването на Украйна

Остават съмненията дали тези действия ще са законни

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за по-голяма военна подкрепа от Запада във войната с Русия
Украинският президент Володимир Зеленски настоява за по-голяма военна подкрепа от Запада във войната с Русия
Украинският президент Володимир Зеленски настоява за по-голяма военна подкрепа от Запада във войната с Русия    ©  Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски настоява за по-голяма военна подкрепа от Запада във войната с Русия    ©  Reuters

Председателят на Европейския съвет призова страните да продължат преговорите за използване на конфискуваните активи на Руската централна банка на стойност 300 млрд. долара за възстановяването на Украйна, тъй като мащабите на разрушенията в разкъсваната от война страна се увеличават.

Шарл Мишел, който представлява 27-те национални лидери на блока, заяви, че иска да се проучи идеята за активно управление на замразените активи на Руската централна банка, за да се натрупат печалби, които след това да бъдат заделени за усилията за възстановяване. "Това е въпрос на справедливост и честност", каза Мишел в интервю за Financial Times. "Това трябва да се направи в съответствие с правните принципи - това е много ясно".

Според него има "сериозен политически интерес да се постигне напредък по въпроса и да се отговори на въпроса", но са нужни задълбочени дискусии, които да включват всяка страна от съюза.

Шарл Мишел предлага да се проучи идеята за активно управление на замразените активи и печалбите да се използват в подкрепа на Киев.

Идеята замразените руски активи да са ключова част от преизграждането на Украйна не е нова, като тя е обсъждана под една или друга форма от няколко месеца насам. Знае се, че върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел също подкрепя предложението. Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс също изглежда е в подкрепа на използването на руски активи за подпомагане на Киев.

Той е обсъдил въпроса по време на Световния икономически форум в Давос. "Всеки ден има все повече и повече от инфраструктурата на Украйна, която се унищожава. Ние ще бъдем първите... които ще възстановят Украйна и тази цена за възстановяване на Украйна се увеличава и расте всеки ден", каза той пред изданието тогава. "Тези спекулации, че няма да можем например да използваме замразени активи, наистина ме плашат, защото смятам, че Русия трябва да носи пълна отговорност", добави той. "[Страната], която трябва да финансира възстановяването на Украйна, е Русия", завърши Синкявичюс.

Разходите за реконструкция и възстановяване в Украйна бяха оценени миналия септември на малко под 350 млрд. евро от Украйна, Брюксел и Световната банка. Вероятната необходима сума се е увеличила сериозно оттогава, тъй като ежеседмичните руски ракетни атаки нанасят щети на критична гражданска инфраструктура като електроцентрали и жилища в страната.

Остават съмнения относно законността на подобен ход

Въпреки все по-голямото желание за подобен ход, съмненията дали той би бил законен продължават да са дневен ред. Знае се, че сред някои държави в ЕС има дълбок скептицизъм по отношение на съвместимостта на конфискацията на активи с върховенството на закона. Това води и до предупреждения, че всяко действие ще трябва да бъде внимателно координирано между съюзниците.

Някои високопоставени служители на ЕС твърдят, че това може да създаде рисков прецедент, който би увеличил рисковете за финансовата стабилност, като повдига въпроси относно статута на безопасни активи на чуждестранните резерви. Също така подобно решение би изисквало ново законодателство в юрисдикциите, които участват в замразяването на активите - включително САЩ. "Разбира се, трябва да е законно", каза Синкявичюс миналата седмица. "Това е единственият начин да получите одобрение от държавите членки, а също и от международната общност", заяви комисарят по околната среда пред Financial Times. "Не мисля, че трябва да е само ЕС. Останалите страни от Г-7 поне трябва да се присъединят към нас в това", добавя той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Законът на Нютон е не само основен физически закон, но има и философско обобщение, защото силовите въздействия не са единствено векторни, а и могат да бъдат във всякакви други сфери при запазени същите - физически - правила и взаимодействия.

    Евангелистът Матей 26:52 говори за същото - за равното по сила и обратно по посока противодействие..

    Има върху какво да се замисли Западът, който смята да предприема действия. Най-малкото преди това мислено да ги обърне срещу себе си.
    За да види какво ще го очаква.

    Нередност?
Нов коментар