🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2024: AI и войните приковават вниманието на световния елит

Икономическите теми също ще получат сериозно внимание на форума

Ежегодното събитие на WEF ще продължи пет дни, като се очаква над 60 виоскопоставени политици да посетят швейцарския курорт.
Ежегодното събитие на WEF ще продължи пет дни, като се очаква над 60 виоскопоставени политици да посетят швейцарския курорт.
Ежегодното събитие на WEF ще продължи пет дни, като се очаква над 60 виоскопоставени политици да посетят швейцарския курорт.    ©  Reuters
Ежегодното събитие на WEF ще продължи пет дни, като се очаква над 60 виоскопоставени политици да посетят швейцарския курорт.    ©  Reuters

Богатите и силните по света отново се събират в швейцарския алпийски курорт Давос за срещата на Световния икономически форум (WEF). Тази година той се провежда във време, когато светът е свидетел на опустошителни войни в Газа и Украйна. В същия момент обаче се постигат сериозни пробиви в областта на изкуствения интелект (AI), които предизвикват вълнение, което далеч надхвърля технологичните среди. Едновременно с това светът е изправен пред опасността от дългова криза на фона на икономическо забавяне и нарастващи климатични проблеми.

Над 2800 участници са планирани да присъстват на 5-дневното събитие, започващо в понеделник вечерта, включително повече от 60 държавни и правителствени ръководители. Темата на тазгодишната среща на глобални политически и бизнес лидери, знаменитости и видни социални активисти е "Възстановяване на доверието".

"Темата е пряк отговор на ерозията на доверието, което е очевидно в обществата и между нациите", каза управляващият директор на WEF Мирек Дусек по време на брифинг за медиите. Някои може директно да свържат пукнатините с "дълбоките трансформации навсякъде около нас, независимо дали са геополитически, геоикономически или свързани с климата и природата", каза той.

Сред висшите политически лидери, които участват, са френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян. Освен това се очаква и новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей също да посети швейцарския курорт.

САЩ ще бъдат представлявани от държавния секретар Антъни Блинкен, към който ще се присъединят ключови заинтересовани страни във войната в Газа. Сред тях са израелския президент Исак Херцог и министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, като се очаква да се проведат разговори за намиране на начини за прекратяване на конфликта в Газа и избягване на по-нататъшна ескалация.

Очаква се войната в Украйна да заеме важно място и тази година. Президентът Володимир Зеленски би трябвало да присъства лично на срещата, за да събере подкрепа за Украйна. Това е особено важно в този момент, след като в САЩ се чуват все повече съмнения относно това дали Украйна трябва да продължава да получава нивото на финансиране, на което Киев свикна до този момент.

Икономически притеснения и дългова криза

Неизбежна тема на форума ще бъдат и бавният икономически растеж, и постоянната криза на разходите за живот на фона на по-високите лихвени проценти. Световната банка наскоро предупреди, че световната икономика е напът да завърши 2024 г. с най-бавния растеж на БВП за период от пет години от 30 години насам.

Въпреки че страховете от глобалната рецесия се поуспокоиха благодарение на стабилния растеж в САЩ, все още има опасения, че нарастващото геополитическо напрежение може да попречи на икономическото възстановяване. Забавящата се икономика в Китай, втората по големина икономика в света, също помрачи перспективите в много развиващи се страни в Африка и Азия.

Друг въпрос, който също ще доминира в дневния ред, са колосалните нива на дълг, които развиващите се икономики, много от тях в Африка, натрупаха през последните години. Те прибегнаха до това, за да се справят с множество кризи като пандемията от COVID-19, енергийния недостиг и изменението на климата.

Днес 3.3 млрд. души живеят в страни, които харчат повече за лихвени плащания, отколкото за образование или здравеопазване, показват данни на ООН. Много развиващи се страни са свидетели на това, че публичните им финанси са подложени на стрес на фона на високите разходи за храна и енергия и по-високите разходи за заеми.

"Когато става въпрос за Африка, все още става въпрос за изграждане на доверие в Африка като оживен център на настоящи и бъдещи възможности, особено нейния демографски дивидент", каза пред DW Леонард Стигелер от Africa Collective, платформа за популяризиране на африканските интереси пред глобалните инвеститори. "Когато става дума за бъдещо създаване на работни места, бъдещо освобождаване на работна сила, Африка е място, на което трябва да се обърне внимание и това е нещо, което африканските лидери биха искали да насърчават", каза той за DW.

Всички се интересуват от AI

Бумът на изкуствения интелект, който отприщи възможности, както и главоболия за регулаторите, е основна тема тази година с множество панели, посветени на технологичната революция. Годишно проучване на рисковете, публикувано от WEF миналата сряда, определи дезинформацията, управлявана от AI, като най-голямата опасност през следващите две години. В проучването се казва, че "връзката между фалшифицираната информация и обществените вълнения ще заеме централно място" тази година, когато големите икономики като САЩ, ЕС и Индия отиват на избори.

"Бихме искали да бъдем положително параноични относно граничните технологии и други гранични проблеми", каза Дусек. "И вече поставете тъканта на публично-частния диалог и сътрудничество около тези въпроси, така че да не се окажем в игра на догонване, както някои биха казали, че светът прави, когато става дума за генеративен ИИ", добави той.

Колко важен е форумът в Давос

Световният икономически форум провежда среща всяка година, откакто е основан през 1971 г. Но защо Давос, както е общоизвестен, е толкова важен? По всяко друго време на годината градът не е забележителен, освен че е популярен ски курорт високо в швейцарските Алпи. Но за една седмица през януари той се превръща в центъра на вниманието на света, тъй като глобалните елити се събират в малкото алпийско градче за годишната среща на Световния икономически форум (WEF).

Защо - за да обсъдят бъдещата посока на живота на нашата планета и належащите проблеми на деня.

Какво представлява Световният икономически форум

WEF е основан през 1971 г. от Клаус Шваб, швейцарско-германски икономист и професор, в опит да насърчи глобалното сътрудничество по политически, социални и икономически въпроси. Целта на международната организация с нестопанска цел, чиято централа сега е близо до Женева, беше да обедини публичния и частния сектор, за да обмислят решения на тези глобални проблеми, нещо, което остава един от нейните основополагащи принципи и отговаря на нейната мисия: "Посветен на подобряването на състоянието на света."

Първата среща на WEF преди пет десетилетия се провежда в Давос и оттогава е център на годишното му събиране всяка година.

Кой участва

Какво е общото между Доналд Тръмп, Грета Тунберг и Елтън Джон? Повърхностно, вероятно нищо, но едно нещо, което ги обединява, е, че са участвали в Давос. Едно от най-уникалните неща за Давос са тези, които присъстват на форума. Въпреки че често е критикуван като място за разговори за привилегирования 1% в света, това е и мястото, където хората идват, за да се опитат да лобират и да повлияят на тези мощни елити, за да повлияят на промяната в глобален мащаб.

Обикновено се очаква да присъстват световни лидери - традиционно действащият президент на САЩ, ръководството на ЕС и ООН и т.н. - но също и бизнес лидери и предприемачи, видни мислители и академици, ръководители на неправителствени организации и благотворителния сектор, иноватори, медии, гражданското общество, активисти от всички вероизповедания - дори случайни знаменитости.

Официалният списък с гости често е много ексклузивен и се състои от около 2 хил. до 3 хил. участници и лектори, но самата среща привлича още хиляди към своите странични събития.

Това е и мястото, където компаниите - и дори държави и региони, поставят своите щандове, за да продават концепции и услуги или да привличат инвестиции.

Защо е добре да се участва в Давос

Един от основополагащите принципи на WEF е да бъде безпристрастен, независим и лишен от специални интереси. Но критиките често съпътстват форума. Икономическият кореспондент на New York Times Питър Гудман например подчертава в книгата си "Човекът от Давос" противоречието да се иска от милиардерите и критиците на елита, обвинявани в причиняване на най-големите проблеми в света, да намерят начини за разрешаването им.

Една от основните критики, отправяни всяка година към организаторите на събитието, например е лицемерието климатичната криза да бъде включена в дневния ред на срещата, докато един на всеки 10 участници през 2022 г. е пътувал с частен самолет, за да стигне дотам.

Може и да е говорител за богатите и могъщите в света, но Давос е несравним форум за дискусии и дебати в глобален мащаб и наистина има някои значителни постижения през своята 50-годишна история.

През 1988 г. споразумение, подписано на срещата, известно като Декларацията от Давос, се счита за това, че помага на Турция и Гърция да се отдръпнат от ръба на въоръжен конфликт.

През 1992 г. Нелсън Мандела и тогавашният южноафрикански президент Фредерик де Клерк направиха първото си съвместно появяване заедно на международната сцена в Давос, което може би е значителна стъпка към прекратяването на апартейда. Двамата печелят Нобелова награда за мир следващата година.

През 2000 г. Глобалният алианс за ваксини и имунизация (Gavi) стартира в Давос и оттогава подобри достъпа до ваксини за милиони. От създаването му досега е допринесла за ваксинирането на 760 млн. деца по света.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар