🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2024: Централните банки едва ли ще намалят лихвите агресивно

Китайският премиер се опита да успокои бизнеса, че икономиката на страната се е възстановила

Една от най-обсъжданите теми беше дали ЕЦБ въобще ще реши да намали основния си лихвен процент, след като все повече анализатори изказват съмнения по въпроса
Една от най-обсъжданите теми беше дали ЕЦБ въобще ще реши да намали основния си лихвен процент, след като все повече анализатори изказват съмнения по въпроса
Една от най-обсъжданите теми беше дали ЕЦБ въобще ще реши да намали основния си лихвен процент, след като все повече анализатори изказват съмнения по въпроса    ©  Reuters
Една от най-обсъжданите теми беше дали ЕЦБ въобще ще реши да намали основния си лихвен процент, след като все повече анализатори изказват съмнения по въпроса    ©  Reuters
Темата накратко
  • МВФ очаква лихвите да се понижат през втората половина на годината и да бъдат по-високи през следващите три до четири години.
  • Повече анализатори се съмняват, че ЕЦБ ще бърза с намаляването на лихвите.
  • Китайският премиер се опита да успокои бизнеслидерите, че страната е отворена за бизнес и чуждестранни инвестиции.

Кога централните банки ще започнат да намаляват лихвите и какви са очакванията на експертите беше една от водещите теми на втория ден на Световния икономически форум в Давос.

"Преждевременно" е да се заключи, че централните банки ще намалят лихвите "агресивно" тази година, заяви Гита Гопинат, първи заместник управляващ директор на МВФ, в панела "Реалността на високите лихви" на CNBC. Въпреки че инфлацията спадна, "работата не е свършена" със затегнатите пазари на труда в САЩ и Европа. МВФ очаква лихвите да се понижат през втората половина на годината.

В сравнение с периода след световната финансова криза през 2008 г. Гопинат очаква лихвите да бъдат по-високи през следващите три до четири години.

Една от най-обсъжданите теми беше дали Европейската централна банка (ЕЦБ) въобще ще реши да намали основния си лихвен процент, след като все повече анализатори изказват съмнения по въпроса.

Управителят на Централната банка на Португалия Марио Сентено заяви, че според него инфлацията в еврозоната е в "много положителна" траектория. Той добави, че важно банката да продължи политиката си, за да може да се достигне целта от 2%. "Един от най-големите успехи на ЕЦБ напоследък е възможността да закотви очакванията за инфлация в средносрочен план на 2% и това е така, защото сме надеждни, имаме да остане така", каза Сентено, цитиран от CNBC.

Според него е важно да не се избързва с решението за понижаване на лихвените проценти, тъй като това може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдещето. Управителят на Централната банка на Португалия добави, че "прогнозите [на ЕЦБ] до 2025 г. показват много добре закотвена прогноза за инфлацията в средносрочен план."

Коментарът му идва ден, след като гуверньорът на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ Робърт Холцман каза, че данните от последните седмици сочат в "противоположната посока" на намаляване на лихвените проценти. Той също така каза, че е възможно да няма съкращения тази година, противно на очакванията на пазара. Холцман също отбеляза новите рискове от нестабилността в Близкия изток като потенциално инфлационни.

Шефът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало също зае позиция по темата, като по време на същия панел заяви, че не е ясно кога ЕЦБ ще започне понижаване на лихвените проценти, ако въобще това се случи тази година. "За сезона защо не казвам нищо? Казах, че трябва да е тази година, с изключение на големи изненади. Но... ние не се ръководим от календар, ние се управляваме от данни", заяви той. Дьо Гало също подкрепя тезата, че е твърде рано да се смята, че проблемът с инфлация е преодолян и е нужно още търпение както от бизнеса, така и от банките.

Икономиките успяват да се справят с високите лихвени проценти

Икономиките се оказаха "устойчиви" в средата на високите лихвени проценти през 2023 г., заяви Стивън ван Райсуик, главен изпълнителен директор на нидерландската банкова група ING. Той отбеляза, че спадът на инфлацията също е стимулирал потребителските разходи, оценявайки, че инфлацията вероятно ще достигне 3% в еврозоната тази година - малко над целта на ЕЦБ от 2%. Остава да се види дали и кога ЕЦБ ще започне да намалява лихвите си на фона на смесени сигнали от членовете в Давос.

"Икономиките бяха доста устойчиви през 2023 г. ... въпреки факта, че лихвените проценти се движеха толкова бързо. В този смисъл това забави малко икономиките, но все пак сме в зоната на здрача между нещо като рецесия, малка рецесия [през] 2024 г. или малък икономически растеж", заяви той.

Китайският премиер обяви, че икономиката е нараснала с 5.2% през 2023 г.

Китайската икономика е отворена за бизнес и има потенциал за чуждестранни инвестиции, тъй като огромното й население бързо става все по-градско и средната класа се очаква да расте. Това каза в Давос китайският премиер Ли Цян на форума в Давос във вторник. Редица анализаторите изразяват притеснения за дългосрочните перспективи за растеж на втората по големина икономиката в света, докато Пекин се бори с бавно възстановяване след пандемията и трусове на имотния пазар.

Ли се опита да успокои бизнес лидерите на форума, че китайската икономика се е възстановила и е тръгнала нагоре и се оценява на ръст от около 5.2% през 2023 г., над официалната цел от около 5%. Той каза, че китайската икономика бележи стабилен напредък, може да се справи с възходи и спадове и ще продължи да осигурява глобален импулс. Като добави, че общата тенденция на дългосрочен растеж няма да се промени.

Премиерът на Китай заяви още, че здравословната конкуренция е от ключово значение за подобряване на сътрудничеството и иновациите, и добави, че светът трябва да премахне бариерите пред конкуренцията и да си сътрудничи в екологичните стратегии и международния научен обмен.

Той подчерта и значението на това глобалните вериги за доставки да се поддържат "стабилни и гладки", но обърна внимание на нарастващото разделение Север - Юг, което според него става все по-остро.
Все още няма коментари
Нов коментар