🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как компаниите и мениджърите в Украйна преживяха една година на война с Русия

Повечето фирми са оцелели чрез възприемане на военни бизнес стратегии, преориентиране към военните условия или дори преместване в близки държави

Запазването на компаниите е от съществено значение за възстановявяването на Украйна след края на войната.
Запазването на компаниите е от съществено значение за възстановявяването на Украйна след края на войната.
Запазването на компаниите е от съществено значение за възстановявяването на Украйна след края на войната.    ©  Reuters
Запазването на компаниите е от съществено значение за възстановявяването на Украйна след края на войната.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според Световната банка БВП на Украйна е спаднал с около 30% през миналата година
  • Някои оценки показват, че реалните заплати в частния бизнес са намалели с около 27% през първите девет месеца на войната
  • Списание Fortune се срещна с четирима изпълнителни директори, с които представителите на медията са се запознали през първите месеци на войната

Войната в Украйна се превърна в глобална борба между Запада и Русия. Украинските бизнес лидери бяха подложени на геополитическите ветрове, както и на насилието и разрушенията в страната - дори когато много от тях прекараха 12 месеца на фронтовата линия. През цялото това време те се борят да запазят своите компании - усилия, които са от съществено значение за бъдещето на Украйна, казват самите те.

Войната е опустошителна за икономиката на страната, като според Световната банка БВП е спаднал с около 30% през миналата година. Организацията изчислява, че възстановяването на разрушената инфраструктура ще струва около 350 млрд. долара. Според някои оценки реалните заплати в частния бизнес са намалели с около 27% през първите девет месеца на войната, а около 11% от предприятията в Украйна се смята, че са спрели работа.

И все пак повечето компании са оцелели - било то чрез възприемане на военни бизнес стратегии, преориентиране към военните условия или дори преместване в близки държави, за да привлекат нови клиенти и да продължата да работят.

Списание Fortune се срещна с четирима изпълнителни директори, с които представителите на медията са се запознали през първите месеци на войната. Макар да настояват, че преживяванията им през последните 12 месеца не са нещо необичайно за украинците, всеки от тях разказва история, която е едновременно сърцераздирателна и вдъхновяваща.

От риболов на омари до раняване на фронта

Преди малко повече от година Серхий Позняк, председател на FinStream, фирма за финансови услуги в Киев, лови омари на яхта на Карибите, бос, по къси панталони - и с огромна усмивка. Удивително е, че усмивката все още е на лицето му. Но нищо друго в живота на Позняк не прилича на безгрижето му в началото на 2022 г. Когато Русия нахлува на 24 февруари миналата година, той бърза да се присъедини отново към батальона на Националната гвардия, в който е служил между 2014 и 2016 г., и прекарва първите девет месеца на фронтовата линия. През ноември, по време на ожесточена артилерийска битка срещу руските наемници от "Вагнер" в Кременна в Източна Украйна, Позняк стъпва върху мина и последвалата експлозия откъсва десния му крак. Колегите му войници седем часа го евакуират през блатата; по-късно в киевска болница му е направена ампутация под коляното и оттогава се възстановява.

"Животът ми се промени за няколко дни", разказва 48-годишният Позняк от болницата през Zoom - все още усмихнат. "Познавам себе си като бизнесмен, собственик на финансови компании. А по телевизията казват, че съм един от тримата най-добри снайперисти в Украйна", казва той. Въпреки че е бил военен резервист преди войната, той казва, че трансформацията му от бизнесмен във ветеран от войната изглежда трудна за възприемане. В началото на февруари Позняк убеждава лекарите да му разрешат да напусне болницата за няколко часа, с патерици, за да се срещне с председателя на Украинската централна банка, за да основе фонд за малки и средни предприятия, който ще помогне на тези компании да участват в очакваните огромни усилия за следвоенно възстановяване. Фондът би могъл да бъде ключов партньор на FinStream: компанията привлича инвеститори и осигурява финансиране за такива предприятия.

FinStream, която миналата година е реализирала приходи от 6 млн. долара, има спад от само 10% на постъпленията по време на войната, според Позняк - нещо, което той счита както за постижение, така и за ценен принос към страната. "Направихме много бизнес", казва той. "А когато войната приключи, отново ще работим по проекти". Дотогава Позняк ще се подложи на продължителна рехабилитация.

Телефонно обаждане от "ада на Земята"

В деня, в който Русия нахлу през февруари миналата година, Сергей Жуйков, главен изпълнителен директор на BlackShield Capital Group, фирма за управление на активи в Киев с протфейл от 500 млн. долара, тръгва на война - без никакъв военен опит. Присъединява се към доброволчески батальон и след кратко обучение е изпратен на фронта.

40-годишният Жуйков едва ли е можел да си представи какъв ще бъде животът му една година по-късно. От военната зона на Бахмут в Източна Украйна Жуйков казва, че се чувства "в ада на земята", водейки жестока битка за оцеляване, която по думите му прилича на Първата световна война. "Тази източна фронтова линия е много, много опасна", разказва той.

Когато Fortune го интервюира за първи път през май миналата година, Жуйков прогнозира, че войната ще промени дълбоко бизнес общността, разделяйки тези, които са избрали да се бият на фронта, от тези, които не са го направили. Това е още по-силно изразено сега, когато Жуйков е опитен войник. "Загубихме много приятели от нашия доброволчески батальон", казва той и добавя, че за три дни са загинали 115 войници. "Тези месеци бяха много трудни."

Въпреки всичко Жуйков, както и Позняк, е твърдо решен да запази бизнеса си, тъй като го смята за съществена част от военните усилия. Докато той не се е сражавал, други ключови ръководители на BlackShield са работили за разширяване на бизнеса в Европа и Дубай. "Годината беше много трудна на финансовите пазари заради войната и инфлацията", казва той. "Но сега пазарът се разраства и тази година смятаме, че ще имаме същата ситуация като в началото на войната." И той вярва, че бизнес уменията му са били от огромна полза в боевете. "Едно от най-добрите умения е адаптивността. Тя ми помогна да бъда много ефективен във войната."

Не само трагедия, но и възможност

Седмици преди началото на войната преди една година 45-годишният Анатолий Амелин се запасява с боеприпаси и си купува карабина, готов да се бие, ако Русия нахлуе. Но директорът по стратегиите и инвестициите на TitanEra, голям производител на титан в град Днепър в Източна Украйна, е отхвърлен за военна служба поради последиците от инсулта, който е получил преди години.

Затова Амелин се хвърля в другата си работа, като член на управителния съвет на Националните железници на Украйна. Това се оказва решаващо: След 24 февруари миналата година Украйна не е имала нито едно отворено летище и е транспортирала повечето от оръжията си, както и милиони бежанци, с железопътен транспорт. Освен това компанията е възстановила 29 от общо 69-те моста, разрушени по време на войната досега. "Преди една година никой не вярваше, че Украйна ще издържи повече от няколко дни", казва Амелин, говорейки от Днепър, който е близо до фронтовата линия. "Знаехме, че ако не си помагаме един на друг, никога няма да победим Русия", казва той и добавя, че през последната година ръководителите са се обединили. Когато в началото на февруари военните отправиха спешен призив за набиране на средства, група изпълнителни директори в Киев събраха 50 хил. долара за пет часа, казва той.

Войната е свила с БВП на Украйна с около 30% през последната година, което принуждава ръководители като Амелин да преосмислят драстично бизнес стратегията си. Една от мините на TitanEra е завзета от руските сили и разграбена.

Въпреки това компанията е запазила всичките си 650 служители - 20 от тях в момента се сражават на фронта. Velta, група от компании за добив на титан, част от която е TitanEra, доставя около 2% от титана в света, а американското ѝ подразделение планира да излезе на борсата Nasdaq през 2025 г. Velta е започнала преговори с официални лица в някои американски щати за изграждане на завод в САЩ по-късно тази година.

И дори докато войната продължава, украинските икономисти и бизнес експерти започнаха да планират как да създадат следвоенна икономика, която да бъде по-добре управлявана и по-малко корумпирана от преди. "Много е важно да възстановим Украйна 2.0", казва Амелин. "Войната не е просто трагедия. Тя е и възможност за създаване на нова страна с ново качество на живот".

Няма да има разпродажба на активи

За някои компании войната означава драстично съкращаване на персонала, тъй като служителите са напуснали страната, а други са прекарали годината в сражения. Такъв е случаят с UMG Investments, киевска инвестиционна компания, която управлява три портфейла. Една година по-късно EBITDA на компанията е между 20 и 25% от резултатите отпреди войната, когато печели 150 млн. долара годишно, а размерът на портфейлите й значително е намалял. UMG е съкратила персонала си от около 5000 души до едва 1100.

"Не е имало разпродажба на активи", казва 46-годишният главен изпълнителен директор Андрей Горохов. "Направихме всичко възможно, за да съкратим всичко, което сметнахме за ненужно", казва той. Той разговаря с Fortune от Варшава, където се е евакуирал със съпругата си и двете си деца след нахлуването на Русия през февруари миналата година. За съжаление съпругата на Горохов умира от амиотрофична латерална склероза, така че той е получил разрешение да напусне страната за нейното лечение, за разлика от повечето мъже под 60 години.

След като преструктурира бизнеса си, Горохов казва, че е започнал да търси нови инвеститори в Европа, тъй като е стигнал до извода, че Украйна скоро няма да се нормализира. "Смятаме, че има голяма вероятност войната да не приключи тази година", казва той. "Трябваше да създадем система, в която бизнесът да може да продължи". Въпреки войната UMG е приключила 2022 г. с печалба и изплаща дивидент на инвеститорите - всичко това е от решаващо значение за Украйна, казва Горохов. "Ако се справите зле, бизнесът ще се срине и правителството няма да получи пари, за да изпълни социалните и военните си задължения".

Все още няма коментари
Нов коментар