Войната | Корупционен скандал в Украйна доведе до сериозни промени в правителството

Президентът Зеленски се опитва да овладее ситуацията и да увери Запада, че управлява отговорно помощите

Президентът Зеленски призна за кадровите промени и заяви, че всички вътрешни проблеми, "които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчистени".
Президентът Зеленски призна за кадровите промени и заяви, че всички вътрешни проблеми, "които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчистени".
Президентът Зеленски призна за кадровите промени и заяви, че всички вътрешни проблеми, "които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчистени".    ©  Reuters
Президентът Зеленски призна за кадровите промени и заяви, че всички вътрешни проблеми, "които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчистени".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Смените идват в момент, когато Киев иска повече западно оръжие за отблъскване на руските сили.
  • Украйна има трайни проблеми в борбата с корупцията по високите етажи на властта и укрепването върховенството на закона.
  • Вълната от оставки е след материали в медиите, разкриващи предполагаеми подкупи от страна на длъжностни лица по време на войната.

Корупционен скандал разтърсва украинското правителство, а високопоставени служители се оттеглят, докато президентът Володимир Зеленски полага усилия да увери западните партньори в отговорното управление на милиардите военна и икономическа помощ. Промените идват в момент, когато Киев иска повече западно оръжие за отблъскване на руските сили.

Сред високопоставените напускащи са Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на украинския президент, и заместникът в министерството на отбраната Вячеслав Шаповалов, който е отговарял за контрола на доставките и храните за войските. Уволнен беше и заместник-главен прокурор, както и няколко областни управители и няколко други министри от правителството.

Малко детайли

Не е напълно ясно какво е довело до сътресенията и не всички оставки и уволнения изглеждат свързани. Но те идват след поне едно разследване в украинските медии, че Министерството на отбраната вероятно е купувало храна за армията на изключително високи цени. От министерството заявиха, че твърденията са умишлен опит за подвеждане, но и че ще бъде извършен вътрешен одит. През изминалата седмица в медийни репортажи бяха повдигнати въпроси за разточителния начин на живот на длъжностни лица.

Това е най-значимата промяна в състава на правителството след нахлуването на Русия в страната през миналата година. Вероятно ще бъдат публикувани още детайли за предполагаеми подкупи, но изглежда ясно, че правителството на Зеленски е действало бързо, за да потуши всякакви твърдения за мащабна корупция, особено от страна на международните партньори, които предоставят десетки милиарди долари помощ, от която Украйна зависи в борбата си срещу Русия.

В обръщението си във вторник вечерта, публикувано в "Телеграм", Зеленски призна за кадровите промени и заяви, че всички вътрешни проблеми, "които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчистени. Това е справедливо, то е необходимо за нашата отбрана и помага за сближаването ни с европейските институции".

През следващите няколко дни се очакват още напускания на фона на по-широкообхватно разместване на ключови длъжности.

Стари проблеми с корупцията

Украйна изпитва проблеми в борбата с корупцията по високите етажи на властта и укрепването върховенството на закона, въпреки че Зеленски обеща да се справи с това, когато беше избран за президент през 2019 г. Киев постигна напредък в ограничаването на влиянието на олигарсите и в създаването на институции за борба с корупцията под ръководството на западните си поддръжници, но резултатите не са достатъчни. В последния индекс на Transparency International за възприемане на корупцията, според който страната се разглежда като най-малко корумпирана, Украйна е класирана на 122-ро място от 180 държави.

Това е най-значимата промяна в състава на правителството след нахлуването на Русия в страната през миналата година.

Поддръжниците на Украйна в САЩ и Европа отдавна оказват натиск върху Киев да се справи с тези проблеми. Инвазията на Русия миналата година остави настрана някои от опасенията за корупция, тъй като западните правителства побързаха да подкрепят Украйна, а страната се превърна в световен символ на демократичната съпротива.

В Украйна някои групи на гражданското общество, които отдавна критикуват правителството и Зеленски, са спрели отчасти дейността си заради войната. Според доклад за войната и корупцията в Украйна, публикуван миналото лято, около 84% от антикорупционните експерти са преустановили дейността си заради конфликта.

Въпреки това опасенията относно подхода на Украйна към корупцията никога не са намалявали.

Кои са сменените

Неотдавнашните размествания, изглежда, са свързани с няколко различни скандала, отбелязва Financial Times. Във вторник Зеленски прие оставката на Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на неговата администрация, който беше критикувана в местните медии, че е използвала луксозен автомобил, регистриран на името на негов познат, както и спортен автомобил, дарен за хуманитарни нужди.

Министърът на отбраната Олексий Резников прие оставката на своя заместник Вячеслав Шаповалов, след като медийно разследване разкри, че се проверяват предполагаеми доставки на храни за въоръжените сили на завишени цени. Министерството на отбраната изрази надежда, че оставката на Шаповалов, който е контролирал поръчките, "ще запази доверието на обществото и международните партньори и ще гарантира обективност по време на допълнителните разяснения и евентуалните разследвания". В изявлението се казва, че оставката на Шаповалов е "благороден акт, демонстрация, че интересите на отбраната стоят по-високо от всякакви кабинети и постове", макар да се добавя, че "изказаните обвинения са неоснователни и безпочвени".

Заместник главният прокурор Олексий Симоненко също подаде оставка след съобщения, че наскоро е бил на почивка в чужбина. Петима областни управители също са били освободени от длъжност. Очаква се Олексий Кулеба, който трябва да се оттегли от поста ръководител на Киевска област, да замени Тимошенко като заместник-ръководител на администрацията на Зеленски. Ще бъдат сменени губернаторите на Суми, Днепропетровск, Херсон и Запорожие.

В стремежа да предотврати евентуални злоупотреби с държавни и военни средства Зеленски заяви, че е подписал укази, с които се забранява на висши служители да пътуват в чужбина, освен при одобрени пътувания, в момент, когато всички мъже в трудоспособна възраст не могат да напускат Украйна, след началото на войната.

Държавната информационна агенция "Укринформ" съобщи, че специалните антикорупционни прокурори са поискали от главния прокурор Андрий Костин да одобри обвиненията за "незаконно обогатяване" срещу Павло Халимон, депутат от управляващата партия на Зеленски "Слуга на народа".

През изминалия уикенд Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) арестува Василий Ложински, заместник-министър на регионалното развитие, по обвинения в корупция при закупуването на дизелови генератори, които са от решаващо значение за осигуряването на резервно захранване след месеци на руски ракетни удари по инфраструктурата. Халимон и Ложински не са били открити за коментар от изданието.

НАБУ и прокуратурата обвиниха и Андрий Коболев, бивш главен изпълнителен директор на "Нафтогаз", в корупция, свързана с управлението му на държавната газова компания. Той отрича обвиненията.

Вълната от оставки и обвинения идва след седмици, през които бяха публикувани материали в медиите, разкриващи предполагаеми подкупи от страна на длъжностни лица по време на войната. В отворено писмо до Зеленски, публикувано на уебсайта на "Украинска правда" в понеделник, разследващият журналист Михайло Ткач призова президента да действа бързо.

Тимофей Милованов, президент на Киевското училище по икономика и съветник в администрацията на Зеленски, заяви пред Financial Times, че "това е добър знак, че системата реагира на обществения натиск. Това е и знак, че демокрацията тук работи".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1
    • + 1

    Предполагаеми подкупи???
    15 000 000 долара, например, са оправдани с "документи" като разход за преоборудването на 100 налични ЗИЛ-а, на които трябвало да им се демонтира карусерията и да се постави контейнер, оборудван като техническа работилница... По 150 000 долара на брой!... Такъв оборудван като работилница нов ЗИЛ струвал 20 000 долара.

    Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава...

    Нередност?
  • 2
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 1
    • + 1

    Нищо не казва за въртолетите използвани като личен транспорт на чиновници. Ама като цяла европа им бута пари в джобовете, трябва да направят нещо с тях.

    Нередност?
Нов коментар