🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ клони към повишение на лихвите от 0.25 пункта през май

Според източници на Reuters повечето от централните банкери смятат, че е време за забавяне на темпото

През последните седмици международни институции изтъкнаха инфлацията като водещ проблем за глобалната икономика и подчертаха рисковете тя да се задържи висока
През последните седмици международни институции изтъкнаха инфлацията като водещ проблем за глобалната икономика и подчертаха рисковете тя да се задържи висока
През последните седмици международни институции изтъкнаха инфлацията като водещ проблем за глобалната икономика и подчертаха рисковете тя да се задържи висока    ©  Reuters
През последните седмици международни институции изтъкнаха инфлацията като водещ проблем за глобалната икономика и подчертаха рисковете тя да се задържи висока    ©  Reuters
Темата накратко
  • ЕЦБ вероятно ще повиши лихвата си с четвърт пункт през май.
  • Възможностите обаче остават отворени и данните за инфлацията и кредитирането ще са ключови за решението.
  • Пикът на лихвите е близо, но прогнозите са за още 3-4 малки повишения тази година.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще забави темпото на покачване на лихвите и ще предприеме повишение от 0.25 процентни пункта на заседанието си през май, по-малко от досегашните. Това твърди агенция Reuters, позовавайки се на петима свои източници, запознати с дискусиите между централните банкери. Те обаче подчертават, че окончателно решение все още не е взето и възможностите остават отворени.

В опит да потуши рекордно високата инфлация в еврозоната ЕЦБ повишаваше основните си лихви с по 50 базисни пункта или повече при последните си шест последователни заседания, което е най-бързият темп на затягане на паричната политика в историята на институцията. Така, тръгвайки от отрицателна територия, депозитната лихва на банката само за няколко месеца достигна 3%. Сигналите сега обаче са, че пикът на изкачването вече е близо.

В подкрепа на забавянето се изтъкват редица аргументи. Несигурността остава висока след трусовете на финансовия сектор миналия месец, а досегашните повишения все още не са разгърнали пълните си ефекти върху икономиката. По-умерени стъпки са по-подходящи на финалната права, изтъкват част от източниците. Според някои от тях лихвата на ЕЦБ вече е достигнала ниво, което ограничава икономическия растеж.

Решаващи данни

Дебатът обаче не е приключил и ключови за решението ще са данните за инфлацията през април и за банковото кредитиране през първото тримесечие, които ще излязат дни преди срещата на 4 май. Към момента пазарите оценяват като най-вероятен сценарий две поредни повишения от по 0.25 пункта през май и през юни, както и още едно до септември. Досега едва няколко централни банкери са коментирали публично възможните ходове, изпращайки разнопосочни сигнали.

През последните седмици международни институции изтъкнаха инфлацията като водещ проблем за глобалната икономика и подчертаха рисковете тя да се задържи висока. Поддържането на лихвените проценти е единственото решение, каза главният икономист на ОИСР Алваро Перейра. Според МВФ рисковете пред финансовата система засега са ограничени и не бива да отклоняват централните банки от мисията им да постигнат ценова стабилност.

Макар и с по-малки стъпки затягането трябва да продължи, тъй като общата инфлация остава твърде висока, а базовата (без храни и енергия) вероятно се повишава още няколко месеца, споделят информаторите. Ръстът на заплатите, който е проинфлационен фактор, е съществено притеснение за ЕЦБ в условията на затегнати пазари на труда в Европа. Ефектите от банковите сътресения миналия месец са ограничени и икономиките като цяло продължават да следват очакваната от ЕЦБ траектория, което не предполага отклоняване от досегашните планове.

Все още няма коментари
Нов коментар