🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната отново се повишава и достигна 7% през април

ЕЦБ ще има трудна задача в четвъртък, когато ще трябва да реши с колко да покачи лихвите

Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва    ©  Reuters
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва    ©  Reuters
Темата накратко
  • Базисната инфлация, в която не влизат цените на храните и енергията, неочаквано спада.
  • Инвеститорите предвиждат, че до края на лятото депозитната лихва на ЕЦБ от 3% ще се повиши до около 3.75%.
  • Не се очаква ЕЦБ да спре да повишава лихвите, докато базисната инфлация не намалее значително.

Инфлацията в еврозоната се повиши леко до 7% през април и това усложни ситуацията за Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще има заседание в четвъртък, за да определи с колко да вдигне лихвите. Данните за потребителските цени бяха по-лоши от прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters - 6.9%, колкото беше нивото и през март. Това е първото покачване от октомври миналата година.

Евростат обяви, че годишната базисна инфлация, която изключва цените на енергията и храните, за да даде по-добро измерване за основния ценови натиск, е спаднала до 5.6% през април от 5.7% през предходния месец и отбеляза първото си намаление от юни миналата година. Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва. На месечна база темпът на инфлация се забави от 0.9% през март до 0.7% през април.

Представители на ЕЦБ заявиха, че не очакват да спрат да повишават лихвените проценти, докато базисната инфлация не намалее значително. Лекият й спад през април идва в момент, когато тримесечното проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране посочи изключително голям спад в търсенето на заеми в условията на по-строги критерии за финансиране, което засилва аргументите в полза на по-малко увеличение на лихвените проценти.

Членовете на управителния съвет, определящи лихвените проценти, заявиха, че резултатите от тримесечното проучване на банките могат да имат решаващ принос в дискусиите им за това с колко да повишат лихвите на заседанието тази седмица. Някои членове на ръководството на ЕЦБ, включително управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, изтъкнаха аргументи в полза на по-премерен ход този месец, твърдейки, че ЕЦБ вече е повишила разходите по заемите достатъчно рязко, за да ограничи икономиката, съобщава Reuters.

Други обаче, включително членът на управителния съвет Изабел Шнабел, заявиха, че покачването с 50 базисни пункта трябва да остане сред вариантите, тъй като растежът на цените се оказва устойчив. Инвеститорите предвиждат, че до края на лятото депозитната лихва на ЕЦБ от 3% ще се повиши до около 3.75%, въпреки че през последните месеци очакванията за лихвата бяха колебливи, движейки се в широк диапазон след сътресенията на финансовите пазари през март.

Затягане на кредитирането

Поведението на банките се следи от централните банкери заради неотдавнашните сътресения в сектора, които предизвикаха срива на Silicon Valley Bank в САЩ и тласнаха Credit Suisse да бъде купена от конкурента ѝ UBS през март. Според икономисти сътресенията, които продължиха с конфискацията на First Republic и продажбата на активите на американския кредитор на JPMorgan Chase в понеделник, ще засилят свиването на кредитирането и ще понижат търсенето, което ще намали необходимостта ЕЦБ да повишава лихвените проценти, пише Financial Times.

ЕЦБ съобщи, че банките от еврозоната са затегнали кредитните си стандарти най-много от избухването на дълговата криза в еврозоната през 2011 г. насам. "Затягането на стандартите за кредити за фирми и за покупка на жилища беше по-силно, отколкото банките очакваха през предходното тримесечие, и сочи към трайно отслабване на кредитната динамика", добавят от финансовата институция. През второто тримесечие банките очакваха "по-нататъшно, макар и по-умерено затягане на кредитните стандарти".

В доклада се посочва, че основните причини за отдръпването на банките от кредитирането са "по-високото възприемане на риска" и "по-ниската толерантност към него". Но безпрецедентното повишаване на разходите по заемите от страна на ЕЦБ и намаляването на ликвидността ѝ през последните месеци повишиха разходите за финансиране на банките и "оказаха затягащо въздействие върху кредитните стандарти".

ЕЦБ повиши депозитната си лихва от минус 0.5% миналото лято до 3% през март. Банкери заявиха, че вероятно ще бъде обявено още едно увеличение след заседанието ѝ в четвъртък, но постъпващите данни ще определят дали тя ще се придържа към повишение от половин процентен пункт, или ще забави темпото до четвърт пункт.

Изтеглянето на ликвидност от банковия сектор ще се ускори през юни, когато настъпи падежът на свръхевтиното финансиране на ЕЦБ за банките от еврозоната в размер на 480 млрд. евро, а централната банка се очаква да ускори темпа на свиване на портфейла си от облигации на стойност 5 млрд. евро.

"Достъпът до финансиране на дребно и на едро се влоши през първото тримесечие", заяви ЕЦБ, като добави, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор може да са обърнали в обратна посока подобряването на достъпа на кредиторите до финансиране от паричните пазари и облигационните емисии.

Равнището на отхвърлените от банките молби за кредити нарасна до най-високото си равнище, откакто ЕЦБ започна да задава този въпрос през 2015 г., добавят от централната банка на еврозоната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dani_2077 avatar :-?
    dani_2077
    • + 1

    Трябва да се действа решително - режи дълбоко 😀.
    Дано да не ги хване страх 🤷🏻‍♂️ ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Недоумявам защо трябва да си изсипваме джобовете (всъщност те ще ни ги пребъркат старателно) в ЕЗ, в която единствено нашите политици се натискат да се заврем скропостижно и на всяка цена!
    Защо политиците на румънците, шведите, унгарците, датчаните, поляците, чиито икономики и парични наличности са в пъти повече от тия в БГ, не си притискат хората с глупости колко ще им е гот в ЕЗ, а нас ни гонят натам като овче стадо?
    Ами овците ги гонят или за стригане, или за колене. Трета причина няма!
    Дай, Боже, този път да е само за стригане.
    Този път...

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Неправилният метод за работа на Министерствата на финансите от еврозоната подпомага за сегашните европейски щети.

    Накратко: Сега европейската държавна власт не прилага неотложна финансова защита срещу щети в еврозоната.
    Пропускът на тази необходимост създава щети за всеки. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за сегашната инфлация в еврозоната. Жертви сме на лошото поведение на Министерствата на финансите от еврозоната.
    Все още обществеността пренебрегва лошия принос на Министерството на финансите за съществуване на неправилността. Финансовото зло причинява политически провал.
    Насоката за увеличение на цени в еврозоната е последица от намалената покупателна способност на еврото. Индексът на потребителските цени е производно (вторично) мерило за инфлация. Ангажирането на общественото внимание с друго прикрива враг на еврото.
    Обществеността е с мълчание за водещият причинител на сегашната инфлация в еврозоната.
    Приключването на погрешния метод за работа на Министерствата на финансите в еврозоната прекратява сегашната европейска инфлация. Правителствата от еврозоната са с възможност да изплатят своите дългове.

    Нередност?
Нов коментар