🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОИСР иска централните банки да продължат с покачването на лихвите

Според организацията инфлацията все още е твърде висока, макар и да се очаква понижение до средата на 2024 г.

И Федералният резерв на САЩ, и Bank of England имат заседания през тази седмица, като инвеститорите залагат, че те ще продължат усилията си да овладеят инфлацията с по-високи лихвени проценти.
И Федералният резерв на САЩ, и Bank of England имат заседания през тази седмица, като инвеститорите залагат, че те ще продължат усилията си да овладеят инфлацията с по-високи лихвени проценти.
И Федералният резерв на САЩ, и Bank of England имат заседания през тази седмица, като инвеститорите залагат, че те ще продължат усилията си да овладеят инфлацията с по-високи лихвени проценти.    ©  Reuters
И Федералният резерв на САЩ, и Bank of England имат заседания през тази седмица, като инвеститорите залагат, че те ще продължат усилията си да овладеят инфлацията с по-високи лихвени проценти.    ©  Reuters

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че иска централните банки да продължат с агресивната монетарна политика въпреки напрежението във финансовия сектор покрай фалита на американската Silicon Valley Bank. Главният икономист на организацията Алваро Перейра изрази мнение, че инфлацията продължава да бъде най-голямата заплаха за икономиката, а поддържането на лихвените проценти високи е единственият начин за справяне с проблема.

ОИСР обнови прогнозите си за годишен растеж на 2.6% при 2.2% при последната актуализация през ноември, като това се дължи на по-ниските цени на храните и енергията, както и увеличената активност в Китай след края на мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус. Според Перейра по-добрите очаквания означават, че монетарната политика "трябва да остане рестриктивна, докато има ясни признаци, че основният инфлационен натиск е намален трайно".

Изявлението на базираната в Париж организация идва ден след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви повишаване на лихвените проценти с половин процентен пункт. По този начин референтната лихва по депозити се увеличава от 2.5% до 3%. Докато управителният съвет на ЕЦБ се придържаше към сценария, определен по време на срещата си през февруари, членовете му се отказаха от предишен ангажимент да продължат да "повишават значително лихвените проценти със стабилно темпо". Анализатори разчитат този ход като знак, че членовете на банката вече не са сигурни колко още ще могат да увеличат разходите по заемите. Това беше въпреки признанието, че инфлацията остава "твърде висока".

И Федералният резерв на САЩ, и Bank of England, имат заседания през тази седмица, като инвеститорите залагат, че те ще продължат усилията си да овладеят инфлацията с по-високи лихвени проценти. Но Перейра каза, че централните банки не трябва да реагират на хаоса от последните дни, като показват по-малко решителност да противодействат на ценовия натиск.

"Все още сме изправени пред ситуация, в която инфлацията е основната тревога, казва той пред Financial Times. Ако погледнете много части на света, инфлацията е станала все по-разпространена." Той също така отбеляза, че докато общите лихвени проценти са спаднали, основната инфлация остава неудобно висока.

Главният икономист на ОИСР не очаква лихвените проценти да започнат да се понижават преди началото на 2024 г., освен ако няма много значително влошаване на финансовата стабилност. Въпреки това той признава, че това е много малко вероятен сценарий. "Това не е 2008 г.", каза той, имайки предвид световната финансова криза от тази година.

Организацията е на мнение, че въпреки че има вероятност инфлацията да се смекчи "постепенно" през тази и следващата година, тя вероятно ще остане по-висока от целите на централната банка до втората половина на 2024 г. Основната инфлация в развитите икономики от Г-20 се прогнозира да бъде средно 4% през 2023 г. и 2.5% през 2024 г.

Обединеното кралство е определено като най-крехката напреднала икономика с изключение на Русия, като се прогнозира свиване на БВП с 0.2% през 2023 г. и увеличение от 0.9% през 2024 г. Икономиката на Русия все още се очаква да се свие с 2.5% през 2023 г., въпреки че това е с 3.1 процентни пункта по-добре от предишната оценка.