Страните от Г-7 обмислят почти пълна забрана на износа за Русия

Преговорите са в начален етап, а прилагане на ограниченията може да срещне затруднения

Toyota продаде завода си в Санкт Петербург след началото на войната в Украйна
Toyota продаде завода си в Санкт Петербург след началото на войната в Украйна
Toyota продаде завода си в Санкт Петербург след началото на войната в Украйна    ©  Reuters
Toyota продаде завода си в Санкт Петербург след началото на войната в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Представители на страните от Г-7 обсъждат почти пълна забрана на износа за Русия, а освен тях могат да се включат и държави от ЕС.
  • Въпреки досега наложените санкции, Европа, САЩ, Канада и Япония продължават да продават на Русия стоки за 66 млрд. долара.
  • Продължават усилията за затягане на контрола, тъй като Русия отчасти си набавя забранени стоки през трети страни.

САЩ и други страни, подкрепящи Украйна, обмислят да наложат почти пълна забрана на износа си за Русия, с което допълнително да затегнат санкциите срещу Кремъл. Идеята се обсъжда от представители на държавите от Г-7 седмици преди предстоящата среща на високо ниво през май в Япония, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с дискусиите. Замисълът е към инициативата да се включат и държави от ЕС. Преговорите все още са в ранен етап и предложението може да търпи изменения, подчертават неназованите източници.

Обсъжданият подход би преобърнал досегашния санкционен режим. Съгласно настоящите правила всеки износ е разрешен, освен ако не е част от забранителен списък. Предложението сега е целият износ за Русия да бъде забранен, освен отделни изключения. Кои ще са тези стоки предстои да бъде уточнено между съюзниците. Очаква се сред тях да са лекарства и селскостопански продукти.

Съществуват обаче сериозни пречки пред въвеждането на пълна забрана. За да влезе в сила в ЕС, тя трябва да бъде одобрена от всички страни членки. Идеята вероятно ще срещне съпротива от компании, които все още продължават да изнасят за Русия. Ответни мерки от страна на Москва също не са изключени. Кремъл отговори на икономическото противопоставяне, като наложи собствени забрани за износ и ограничи енергийните доставки за Европа.

Затягане

Досега санкциите са свили почти наполовина износа на ЕС и Г-7 в посока Русия, а ограниченията засягат редица стоки - от електроника до луксозни артикули. Европа, САЩ, Канада и Япония обаче продължават да продават на Русия стоки за 66 млрд. долара по данни на Trade Data Monitor. Според страните от Г-7 този износ подкрепя военната икономика на Русия, а Москва дори отчасти намира начини да заобикаля съществуващите санкциите чрез внос от трети страни. Почти пълна забрана на износа към страната може допълнително да приближи Москва към Китай, откъдето да търси алтернативи на санкционираните стоки.

Русия спря да публикува данни за вноса си, но международни организации и правителства проследяват митническите данни. Според Trade Data Monitor Германия, Италия и Полша са европейските страни с най-голям износ за страната.

Досега Русия успяваше да си набави някои американски и европейски компоненти, попадащи в обхвата на санкциите, през трети страни. Това поставя акцент върху необходимостта не просто от нови ограничения, а от засилване на контрола върху спазването на настоящите. Дипломатическите усилия в тази посока продължават, а този месец САЩ санкционираха десетки организации в 20 страни, обвинявайки ги, че помагат на Москва да заобикаля санкциите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    osd501172943 avatar :-|
    osd501172943

    Stumble guys is a game inspired by the famous game fall guys. You will have to play the levels with many people. Overcome the challenges to pass the next level. Each level passes, there will be a lot of people eliminated, Let's overcome them to become the winner.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    И кои от Г-7 не инициираха и не въведоха 10 (десет) - засега - всеобхватни пакети санкци, че се налага сега да си дават взаимно кръвна клетва в същата посока?
    Явно десетте пакета са неефективни. Каквато видимо ще е и тая клетва и опитът да се ограничи света на Запада и всички останали...

    Виж, ако Бразилия, Индия, Китай, Мексико, Аржентина, ЮАР, Египет, Турция, Индонезия, Иран, Виетнам, Сингапур и т.н. направят подобно изявление, има смисъл на него да се погледне сериозно.
    Но те просто гледат сеира на т.нар.Запад, чиито колониални белези още носят по гърба си.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    И на чиито пазари си продават продукцията.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Инфото в Капитал пак е леко встрани от истината:
    https://www.ft.com/content/ee8c2ade-4f94-426f-881b-d6f9621231b8

    Нередност?
Нов коментар