🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия има двойно по-голяма граница с НАТО след присъединяването на Финландия

Северноевропейската страна създава алтернативни стратегически възможности при защитата на Балтийския регион

Финландската армия е изключително подготвена за воденето на "зимна" война
Финландската армия е изключително подготвена за воденето на "зимна" война
Финландската армия е изключително подготвена за воденето на "зимна" война    ©  Reuters
Финландската армия е изключително подготвена за воденето на "зимна" война    ©  Reuters
Темата накратко
  • Финландия се присъединява навръх 74-ата годишнина от основаването на алианса.
  • Северноевропейската страна създава алтернативни стратегически възможности при защитата на Балтийския регион.
  • Финландската армия е една от най-добре подготвените в Европа.

Войната в Украйна промени геополитическата реалност в Европа, като един от най-ясните признаци за това е желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО след десетилетия на неутралитет. В края на март турският парламент най-накрая ратифицира финландската кандидатура, като по този начин Хелзинки се превръща в 31-вия член на пакта. Церемонията по издигането на финландския флаг пред щабквартирата в Брюксел се проведе във вторник, когато е и 74-ата годишнина от основаването на военния алианс.

Присъединяването на Хелзинки обаче поставя НАТО в съвсем нова позиция, която ще изисква сериозни действия от страна на военните стратези на алианса. Първата, както и най-сериозна промяна има чисто географски генезис. Финландия споделя голяма сухопътна граница с Русия, която е дълга около 1300 км, като по този начин споделената граница между НАТО и Москва се удвоява.

Допълнителна защита за Прибалтика

Това има голямо значение за един проблем, който мъчи военния алианс от години - как по-ефективно да предпази балтийските си членове Естония, Латвия и Литва. Основното притеснение за НАТО е отбраната на т.нар. Сувалкския коридор - 100-километрова ивица по протежението на полско-литовската граница, разположена между руския прибалтийски ексклав Калининград и Беларус, която е "военно продължение" на Русия. Възможен бърз руски удар от тази посока би могъл да откъсне от Литва, Латвия и Естония останалата част от НАТО. Финландия обаче може да се притече на помощ в подобна хипотетична ситуация.

Хелзинки се намира на по-малко от 70 километра по вода от столицата на Естония, Талин. Това потенциално би осигурило нов маршрут за подкрепления, който дори няма да е много по-бавен от традиционния. Също така Финландия и Естония ефективно биха могли да отрежат достъпа към Балтийско море на Санкт Петербург - втория по големина град на Русия.

"Присъединяването на Финландия ще засили предната отбрана на НАТО и ще допринесе за военното възпиране", каза министърът на отбраната на Естония Хано Певкур пред АФП. Но той предупреди, че "значението на уязвимостите в Сувалкския коридор за НАТО остава, тъй като Беларус де факто се превърна във военен окръг на Русия". Певкур застъпва тезата, че алиансът трябва да продължи с плановете си за укрепване на балтийските страни.

На север присъствието на Финландия в алианса ще помогне за защитата на малката ивица от норвежка територия, граничеща с Русия, където Москва можеше да организира изненадващо окупационно нахлуване и да постави съюзниците пред "свършен факт", смята анализаторът Ян Калберг, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика пред VOA. "До този момент военновъздушните сили на НАТО зависеха от няколко норвежки летища, които биха могли да бъдат атакувани в началото на конфликта. Финландия добавя още бази и писти", допълва той. И тъй като битката за надмощие в Арктическия регион, включваща Русия, Китай и Запада, се увеличава, засилването на "отпечатъка" на НАТО на прага му ще бъде голям напредък.

"Наборна" армия по натовски стандарт

Решението на Хелзинки и Стокхолм да потърсят присъединяване към НАТО след десетилетия на неутралитет не означава, че те не притежават способности да се защитават самостоятелно. Във Финландия например и до ден днешен има наборна военна служба, като това е продиктувано именно от потенциалната руска заплаха. Така на практика Хелзинки бързо може да мобилизира многохилядна армия, напълно обучена по стандартите на НАТО.

Малко преди началото на войната в Украйна пък страната успя да завърши процедурата по закупуване на американски изтребители F-35, които се произвеждат от отбранителния гигант Lockheed Martin. Артилерийските възможности на Хелзинки също не са за подценяване, като според Мина Аландер, научен сътрудник във Финландския институт по международни отношения, армията на страната е една от най-добре подготвените в цяла Европа. "Финландия е една от малкото европейски държави, които никога не са спирали да се подготвят за потенциална война. В случай на война страната може да мобилизира до 280 хил. войници и има общ военновременен резерв 870 хил. души", допълва Аландер. "С 1500 гаубици Финландия може да се похвали с една от най-големите артилерии в Европа и непрекъснато инвестира в противовъздушна отбрана", обобщава тя .

Стратезите на НАТО посочват опита на Финландия в зимните военни действия и планираното надграждане до най-новите американски стелт изтребители като ключово предимство на нейната армия. "На сушата те демонстрират изключителни бойни способности, могат да действат при много тежки условия и са подкрепени от сериозна артилерия", коментира високопоставен западен служител пред АФП. И добавя: "Във въздуха ще могат да разчитат новите F-35."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    quantumfoam avatar :-|
    quantumfoam

    First !

    Нередност?
Нов коментар