Рекордните газови резерви в ЕС дават надежди за намаляване на зависимостта от Русия

Еврокомисарят по енергетика препоръча на страните да намалят доставките на руски LNG

Европейската комисия си е поставила за цел нивото на съхранение на газ да достигне 90% от капацитета до началото на ноември.
Европейската комисия си е поставила за цел нивото на съхранение на газ да достигне 90% от капацитета до началото на ноември.
Европейската комисия си е поставила за цел нивото на съхранение на газ да достигне 90% от капацитета до началото на ноември.    ©  Reuters
Европейската комисия си е поставила за цел нивото на съхранение на газ да достигне 90% от капацитета до началото на ноември.    ©  Reuters
Темата накратко
  • За разлика от петрола и петролните продукти, руският газ - който осигуряваше почти 40% от доставките за ЕС преди войната в Украйна - не е обект на санкции
  • По данни на Refinitiv вносът на втечнен природен газ от Русия в ЕС през миналата година е достигнал 22.1 млрд. куб. м, което е с 39% повече от 2021 г.
  • Анализаторите подчертават и въздействието на китайския икономически растеж върху търсенето на втечнен природен газ

ЕС има рекордни количества природен газ в хланилищата си след по-меката от очакваното зима, което засилва надеждите, че блокът може да се откаже от вноса от Русия. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe в началото на месеца запасите в хранилищата ЕС са 55.7% от капацитета - най-високото ниво за началото на април поне от 2011 г. насам.

Равнището е с около 20 процентни пункта над средното за предходните пет години, а през последните две седмици се е повишило допълнително до 56.5%.

"Газовите хранилища на ЕС са пълни повече от половината, което означава, че завършихме този отоплителен сезон в комфортна позиция", посочва пред Financial Times еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, като подчертава, че сега съюзът има по-големи възможности да намали вноса на руски втечнен природен газ. "Чрез увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и по-нататъшна диверсификация на източниците, пълното отказване от руския втечнен природен газ ще бъде възможно за някои държави членки".

Вносът от Русия на втечнен газ остава висок

Единствената друга година, която се доближава до тазгодишното ниво, е 2020 г., когато пандемията драстично намали търсенето на газ. За средата на април текущото ниво е леко под това от 2020 г.

Контрастът е рязък в сравнение с миналата година, когато Москва ограничи доставките по тръбопроводите след инвазията си в Украйна, а ЕС беше принуден да увеличи вноса на втечнен природен газ от Русия до рекордни нива, тъй като бързаше да се запаси за зимата.

По данни на Refinitiv вносът на втечнен природен газ от Русия в ЕС през миналата година е достигнал 22.1 млрд. куб. м, което е с 39% повече от 2021 г. и представлява 16% от общия внос по море през годината. Този скок на руския внос също така допринесе за увеличаване на запасите на ЕС.

"Изглежда, че това лято Европа ще има твърде много газ, а не обратното", каза Наташа Филдинг, ръководител на отдела за ценообразуване на европейския газ в Argus Media, компания за данни за индустрията.

Европейската комисия си е поставила за цел нивото на съхранение на газ да достигне 90% от капацитета до началото на ноември, но според Филдинг тази цел може да бъде постигната до юли или август. За разлика от петрола и петролните продукти, руският газ - който осигуряваше почти 40% от доставките за ЕС преди войната в Украйна - не е обект на санкции. В резултат на това рекордният внос на руски втечнен природен газ в ЕС до момента е довел до милиарди долари приходи за Кремъл чрез налагането на данъци върху руските газови компании.

Призив за по-малко доставки от Русия

Симсон призова компаниите от ЕС да спрат да купуват руски втечнен природен газ. През март европейските министри на енергетиката се споразумяха също така да позволят на държавите от съюза временно да ограничат вноса на газ от Русия и Беларус - споразумение, което все още трябва да бъде договорено с Европейския парламент.

Всякакви стъпки за ограничаване или забрана на руския втечнен природен газ обаче биха могли да попречат на усилията за запълване на хранилищата за следващата зима. Високопоставен дипломат от ЕС добави, че не е изключено ограничаване на цените на руския втечнен природен газ - подобно на вече въведените мерки срещу износа на петрол - но това все още не е "основна тема за обсъждане".

Анализаторите подчертават и въздействието на китайския икономически растеж върху търсенето на втечнен природен газ. Те добавят, че степента на възстановяване на страната след отмяната на ограниченията на Covid остава неизвестна.

Ан-Софи Корбо, учен в областта на глобалните изследвания в Columbia University's School of International and Public Affairs, отбеляза това, което според нея е признак на "прекомерна увереност" сред европейските политици в усилията им да ограничат руския втечнен природен газ. Цените на газа показват предизвикателството, пред което според търговците Европа все още е изправена при осигуряването на достатъчно доставки, въпреки че спот цените са спаднали рязко от рекордните нива през август миналата година. Цената на европейския бенчмарк TTF за доставка през четвъртото тримесечие на тази година се повиши с близо 20% през последния месец до 55 евро/MWh. През 2019 г. преди пандемията цените на TTF са били средно 14.6 евро.

"Спирането на руския внос на втечнен природен газ може да доведе до различни резултати за световния газов пазар, включително до ответни мерки от страна на Путин", казва Корбо. По нейни оценки, ако настоящите потоци се запазят, ЕС ще внесе 40 млрд. куб. м природен газ от Русия през тази година, като 20 млрд. куб. м ще бъдат от тръбопроводи и 20 млрд. куб. м от втечнен природен газ. И добавя: "Някой трябва да ми обясни" как ЕС ще компенсира недостига, ако се откаже от всички такива доставки.