Русия се притеснява, че ще стане твърде зависима от китайските технологии

Със затягането на западните санкции влиянието на Пекин върху Кремъл нараства

Неоповестената досега оценка на руското министерството на цифровото развитие, комуникациите и медиите отчита рисковете от твърде голямо влияние на китайски компании като Huawei, China Mobile и др.
Неоповестената досега оценка на руското министерството на цифровото развитие, комуникациите и медиите отчита рисковете от твърде голямо влияние на китайски компании като Huawei, China Mobile и др.
Неоповестената досега оценка на руското министерството на цифровото развитие, комуникациите и медиите отчита рисковете от твърде голямо влияние на китайски компании като Huawei, China Mobile и др.    ©  Reuters
Неоповестената досега оценка на руското министерството на цифровото развитие, комуникациите и медиите отчита рисковете от твърде голямо влияние на китайски компании като Huawei, China Mobile и др.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Руски държавен документ, цитиран от Bloomberg, разкрива опасенията от прекомерна технологична зависимост от Китай.
  • Търговията между двете страни значително нарасна през последната година.
  • Със затягането на санкциите влиянието на Пекин става по-силно.

След началото на войната на Русия срещу Украйна западните държави наложиха безпрецедентни по обхват и мащаб санкции срещу Кремъл, включително като ограничиха достъпа на страната до внос на технологични компоненти. Лишена от алтернативни източници, Русия се опитва сама да произвежда необходимите ѝ технологии или да ги набавя през трети държави. От отворилия се пазар обаче може най-много да се възползва Китай.

Опасността от прекомерна зависимост от китайски внос в сферата на технологиите не от днес тревожи руската власт. Високопоставени държавни служители още миналата година са изразили своите опасения, става ясно от вътрешен документ, цитиран от Bloomberg. Неоповестената досега оценка на руското министерството на цифровото развитие, комуникациите и медиите отчита рисковете от твърде голямо влияние на китайки компании като Huawei, China Mobile и др., както и че те могат да представляват опасност за информационната сигурност на страната.

През последната година Русия отчасти успява да си набавя американски и европейски компоненти, попадащи под санкциите, чрез трети страни. Не всички от критичните за Русия технологии се произвеждат от държавите, наложили търговски ограничения, но според оценките на авторите на доклада няма технологии в сегменти, представляващи интерес, които най-малкото да не разчитат на американска или европейска интелектуална собственост. Напоследък обаче Западът затяга контрола върху търговските ограничения, оставяйки Москва с по-малко възможности и засилвайки ролята на Пекин.

В документите се споменават множество разговори между руски и китайски официални лица, които са обсъждали доставки на технологични компоненти, разрастване на производствения капацитет в Русия и потенциални инвестиции на Китай в руската индустрия. Докладът предупреждава, че зависимостта от Китай може също така да спъне амбициите на Русия сама да произвежда критично оборудване.

Търговията между двете страни расте

На среща между Путин и Си Цзинпин миналия месец двамата лидери се ангажираха да подсилят двустранната търговия. Общо в двете посоки стокообменът скочи със 72% до 190.3 млрд. долара през 2022 г. спрямо нивото от преди пандемията от 110.9 млрд. долара през 2019 г. според Trade Data Monitor. Данните показват значителен ръст на вноса в Русия на китайски смартфони, превозни средства и строително оборудване. Пекин от своя страна купува повече руски енергийни суровини като нефт, въглища и природен газ.

Руските държавни служители се опасяват, че зависимостта на комуникационните мрежи от устройства на Huawei представлява опасност за информационната сигурност, както и за надеждността на мрежите и ограничава възможностите за местните доставчици. Те са предложили да бъдат обмислени ограничения върху технологиите на Huawei и други китайски компании. Сред възможните мерки са налагане на квоти за китайски стоки, натиск върху китайски фирми да преместят производството си в Русия, както и поръчки и субсидии за руски разработчици и телекомуникационни компании.