Австралия преработва отбранителната си стратегия в отговор на активността на Китай

Армията ще се въоръжи с ракети с по-дълъг обсег

В прегледа се препоръчва въоръжените сили на Австралия да се преориентират от сухопътно въоръжение към "способност за нанасяне на удари на по-дълги разстояния с боеприпаси, произведени в Австралия".
В прегледа се препоръчва въоръжените сили на Австралия да се преориентират от сухопътно въоръжение към "способност за нанасяне на удари на по-дълги разстояния с боеприпаси, произведени в Австралия".
В прегледа се препоръчва въоръжените сили на Австралия да се преориентират от сухопътно въоръжение към "способност за нанасяне на удари на по-дълги разстояния с боеприпаси, произведени в Австралия".    ©  Reuters
В прегледа се препоръчва въоръжените сили на Австралия да се преориентират от сухопътно въоръжение към "способност за нанасяне на удари на по-дълги разстояния с боеприпаси, произведени в Австралия".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Прегледът на отбраната предупреждава, че страната вече не може да бъде защитена от географската си изолация
  • Правителството ще похарчи около 19 млрд. австралийски долара, за да изпълни непосредствените препоръки на доклада
  • Докладът беше поръчан от лейбъристкото правителство, което беше избрано преди една година и критикува неефективния и разпилян подход към военните разходи и поръчки през последното десетилетие

Австралия представи най-голямата стратегическа промяна в отбраната си след Втората световна война, за да се адаптира към военното укрепване на Китай в региона и "възхода на ракетната ера". Прегледът на разходите за отбрана - най-големият военностратегически преглед на Австралия от десетилетия насам - предупреждава, че появата на "стратегическа конкуренция на големи сили" в Индо-Тихоокеанския регион е променила стратегическите обстоятелства в страната.

"Нашият партньор, САЩ, вече не е еднополюсен лидер в Индо-Тихоокеанския регион. Интензивната конкуренция между Китай и Съединените щати е определящата характеристика на нашия регион и нашето време", се казва в доклада.

"Военното строителство на Китай в момента е най-голямото и най-амбициозното на която и да е държава след края на Втората световна война", се казва в доклада, чиито автори са Ангъс Хюстън, бивш ръководител на отбранителните сили на Австралия, и бившият министър на отбраната Стивън Смит. В него се предупреждава, че съперничеството между САЩ и Китай "има потенциала да застраши нашите интереси, включително възможността за конфликт".

Наред със споразумението Aukus - тристранно партньорство в областта на отбраната със САЩ и Великобритания, съсредоточено върху подводниците с ядрена мощност, прегледът е част от мащабните усилия на австралийското правителство да преразгледа военната си стратегия и способности. Докладът беше поръчан от лейбъристкото правителство, което беше избрано преди една година и критикува неефективния и разпилян подход към военните разходи и поръчки през последното десетилетие.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че прегледът ще "оформи бъдещето, вместо да чакаме бъдещето да ни оформи", а препоръките му ще направят Австралия "по-самостоятелна, по-подготвена и по-сигурна".

Правителството ще похарчи около 19 млрд. австралийски долара (12.6 млрд. долара), за да изпълни непосредствените препоръки на доклада. За да се финансират, докладът препоръчва незабавно да бъдат забавени или отменени проекти, така че средствата и работната сила да бъдат пренасочени към по-приоритетни дейности.

Препоръки за реформи

В прегледа се препоръчва въоръжените сили на Австралия да се преориентират от сухопътно въоръжение към "способност за нанасяне на удари на по-дълги разстояния с боеприпаси, произведени в Австралия", заяви министърът на отбраната Ричард Марлес.

"Трябва да разполагаме с отбранителни сили, които имат капацитет да участват в "ударна проекция". Министърът заяви, че придобиването на "прецизни ударни ракети" с обсег на действие над 500 км ще даде на армията "огневата мощ и мобилността, от които се нуждае в бъдеще".

Досега Австралия е разчитала на географското си положение и ограничената възможност на останалите държави в региона да демонстрират сила, благодарение на което страната е разполагала с 10-годишен предупредителен срок като основа за планира и подготовка за конфликт. В доклада се казва, че "кибервойната не е ограничена от географското положение" и "разпространението на оръжия за прецизни удари с голям обсег значително е намалило географските предимства на Австралия".

Прегледът препоръчва водните басейни на Югоизточна Азия - от североизточната част на Индийския до Тихия океан - да бъдат приоритетна област за въоръжените сили на страната, както и да се укрепят военните бази в северна Австралия и да се подобрят оперативните възможности от тях. Препоръчва се да се повишат способностите за нанасяне на удари на далечни разстояния на военноморските сили на страната чрез придобиването на конвенционално въоръжени ядрени подводници и увеличаване на броя на бойните кораби.

Докладът също така препоръчва сухопътните войски на Австралия да бъдат преструктурирани и адаптирани за операции в крайбрежните райони, с подобрени възможности за обстрел на далечни разстояния. За тази цел трябва да се ускори придобиване на десантни кораби, както и на системите HIMARS. Придобиването на бойни машини на пехотата също така трябва да се намали от планираните 450 на 129 броя, както и да бъде отменено създаването на втори полк със самоходни гаубици, което ще освободи средства за придобиването на допълните системи HIMARS и противокорабни ракети. Според доклада изтребителите F-35A и F/A-18F трябва да бъдат оборудвани с противокорабни ракети с голям обсег.

В документа се казва, че до второто тримесечие на следващата година на правителството трябва да се предоставят варианти за увеличаване на запасите от управляеми оръжия и експлозиви, включително бързото установяване на местно производство.

В доклад на мозъчен тръст от 2022 г. се предупреждава за "най-лошия сценарий" за австралийската армия, при който Китай поема контрол над територии в близкия регион по време на евентуална война за Тайван.

А новата отбранителна позиция на Австралия е насочена към това да държи "противник от голяма сила като Китай... възможно най-далеч", заяви пред BBC анализаторът от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) д-р Малкълм Дейвис.

"Това, което се опитваме да направим, е да възпрем Китай да използва сила за постигане на своите политически цели, включително в Тайван или в Южнокитайско море. Така че става въпрос за възпиране. Но, разбира се, възпирането може да се провали, както видяхме с Украйна, така че тогава трябва да сте готови да реагирате. Това, в което инвестираме, драстично ще разшири бойния ни обхват", казва той. Но добавя, че макар прегледът да е "стъпка в правилната посока", той не е цялостно решение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    "Ракети с по-дълъг обсег" е изключително иновативно!
    До такива безумици се стига, когато си на ниво гимназиален английски и нищичко не разбираш от темата, по която превеждаш оттук-оттам.
    Защото "по-дългите" ракети са вероятно и "по-дебели"? Колко му е се наричат така!

    Сериозно погледнато ракетите се делят по ОБСЕГ/ОБХВАТ/ДАЛЕКОБОЙНОСТ.
    И после - по традиция на Капитал му се губи причинно-следствената връзка. Преди 2 г. САЩ, ОК и Австралия сключиха военен съюз -AUKUS - за въоръжаване на Австралия с ядрени подводници. Едва СЛЕД това КНР взе мерки.
    Затаяването на факти е не просто пропаганда, а глупава пропаганда.

    Нередност?
Нов коментар