🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Основните изводи от разговорите между Си и Путин

Срещата между двамата лидери не остави съмнения за ангажимента на Пекин да развива отношенията си с Москва въпреки руската инвазия в Украйна

В съвместното си изявление Си и Путин призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - определение за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила
В съвместното си изявление Си и Путин призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - определение за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила
В съвместното си изявление Си и Путин призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - определение за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила    ©  Reuters
В съвместното си изявление Си и Путин призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - определение за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила    ©  Reuters
Темата накратко
  • Срещата между двамата президенти не успя да постигне напредък по отношение на разрешаването на военния конфликт.
  • Русия се превръща в младши партньор в отношенията си с Китай.
  • Въпреки опитите да се представи като миротворец Си все още не е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски от началото на руската инвазия.

Лидерите на Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин потвърдиха в обширно изявление след разговорите в Москва тази седмица, че са на едно мнение по редица въпроси и че споделят недоверието си към САЩ. Срещата им, която се проведе под сянката на руската инвазия в Украйна, не остави съмнения за ангажимента на Пекин да развива отношенията си с Москва въпреки нарастващата световна изолация на Путин и продължаващата втора година война в Европа. Тя обаче не успя да постигне напредък по отношение на разрешаването на този конфликт.

Вместо това тридневното посещение на Си в Москва беше възможност за двамата лидери, самоопределящи се като "приятели", да покажат близките си лични отношения и да демонстрират как биха могли да постигнат напредък в един световен ред, противопоставящ се на този, който според тях се ръководи от Вашингтон и неговите демократични съюзници. Основното изявление на президентите на Китай и Русия беше насочено към това как двете страни ще "задълбочат" отношенията си.

Посещението на Си контрастираше с друга ключова дипломатическа мисия в региона. Японският премиер и съюзник на САЩ Фумио Кишида посети Украйна и се срещна с президента Влодомир Зеленски във вторник, като отново подчерта как конфликтът в Европа е задълбочил разделението и в Азия.

Освен това Си все още не е разговарял със Зеленски от началото на руската инвазия, въпреки че украински представители твърдят, че между двете страни се водят дискусии за организиране на такъв разговор.

  • Не се вижда напредък за разрешаване на военния конфликт

Срещите в Москва не донесоха никакъв пробив по отношение на разрешаването на конфликта в Украйна. Двамата лидери призоваха за прекратяване на действията, които "увеличават напрежението" и "удължават" войната в Украйна, според съвместното им изявление, публикувано от китайското външно министерство. В него отново не се признава, че руската инвазия и военно нападение са причина за продължаващото насилие и хуманитарна криза в Украйна.

Лидерите също така призоваха НАТО да "зачита суверенитета, сигурността и интересите" на други държави - препратка, която сякаш повтори дългогодишната реторика на двете държави, лъжливо обвиняваща западния алианс за сигурност, че е провокирал Русия да нахлуе в Украйна.

През последните седмици Китай се опитва да се позиционира като мирен посредник, като предложи план за "политическо решение" на конфликта, призоваващ за прекратяване на огъня и мирни преговори. В коментарите си пред репортери след разговорите във вторник Путин заяви, че "много от разпоредбите" могат да бъдат "взети за основа" на мирно уреждане на конфликта в Украйна, "когато Западът и Киев са готови за това".

Предложението обаче не беше възприето от Запада и Украйна, тъй като не включва изискването Москва да изтегли войските си от украинска земя. Във вторник Зеленски заяви, че прекратяването на огъня "просто ще замрази" конфликта, давайки на Русия време да се "подготви и да се върне отново с единственото си желание, желанието на техния лидер - това е да окупира страната ни".

  • Противопоставяне между САЩ и лидери на нов световен ред

Експертите твърдят, че срещата е била водена от стремежа на Китай и Русия да изградят своя съюз срещу САЩ в един световен ред, по-подходящ за собствените им авторитарни режими, вместо от интерес към разрешаването на конфликта в Украйна.

"Заедно трябва да тласнем напред тези промени, които не са се случвали от 100 години. Погрижете се за себе си", каза Си по време на прощалното ръкостискане с Путин, намеквайки за това, което китайският президент вижда като епоха, в която Западът залязва, а Пекин се издига.

В съвместното си изявление двамата лидери призоваха за насърчаване на "многополюсен свят" - определение за система, която не се ръководи от т.нар. западни ценности и правила, и се ангажираха да работят заедно за "опазване на международната система", както и на ООН - където двамата имат опит в блокирането на предложения и резолюции.

Те също така призоваха САЩ да спрат да подкопават международната и регионалната сигурност и глобалната стратегическа стабилност, за да поддържат едностранното си военно превъзходство.

Александър Корольов, експерт по международни отношения в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, коментира пред CNN, че съвместното изявление показва "цялостно сближаване на китайските и руските възгледи за света и подходи към много международни въпроси". Според него то е много ясно и категорично по отношение на определянето на САЩ като основна заплаха за сигурността.

Възприеманите заплахи от организации като НАТО и AUKUS (пакт за сигурност на Австралия, Великобритания и САЩ) се очертаха като ясен фокус за двамата лидери, включително последиците им за Азия. И Си, и Путин изразиха в съвместното си изявление "сериозна загриженост" относно "непрекъснатото укрепване на връзките за военна сигурност на НАТО с държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион" и заявиха, че "се противопоставят на външни военни сили, подкопаващи регионалния мир и стабилност". С нарастването на китайската агресия в Южнокитайско море САЩ засилиха присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и връзките си с регионалните съюзници.

Русия и Китай обещаха да "задълбочат още повече военното взаимно доверие", като подчертаха засилването на военния си обмен и сътрудничество и редовното организиране на съвместни морски и въздушни патрули. От началото на войната двете страни продължават да провеждат съвместни учения по целия свят.

  • По-тесни икономически и енергийни връзки

Според китайската държавна информационна агенция "Синхуа" Си е заявил, че Китай е готов да разшири сътрудничеството си с Русия в области като търговия, инвестиции, верига за доставки, енергетика и иновации. Двамата лидери подписаха и две споразумения за задълбочаване на стратегическото партньорство за координация и икономическо сътрудничество.

Анализатори заявиха, че един от резултатите от пътуването е неизбежната промяна в динамиката на властта между Русия и Китай. Москва става все по-зависима от Пекин в икономическо и политическо отношение, а Китай не е против да оказва подкрепа на своя съсед.

Русия става все по-зависима от Китай както като пазар за внос, така и като износител на електроника, след като й бяха наложени мащабни санкции. В коментар за медиите Путин добави, че е било обсъдено по-нататъшното нарастване на износа на руски газ за Китай, включително "Силата на Сибир 2" през територията на Монголия".

В коментарите си на брифинга Си обаче не спомена изрично газопровода, който Русия изтъква като заместител на вече несъществуващия "Северен поток 2", който трябваше да доставя газ за Европа. В съвместното изявление се споменава общата работа за насърчаване на "проучванията и консултациите", свързани с "нов проект за газопровод Китай - Монголия - Русия".

  • Съмнителен миротворец

Експерти твърдят, че усилията на Китай да се представи като посредник за мир отразяват спешното му желание да възстанови международното си влияние.

"Китай иска да запази имиджа си на миротворец, но той е такъв, който клони към Русия", казва пред DW Ян Чонг, политолог в Националния университет на Сингапур. Според него Пекин не е склонен да остави Русия да загуби и е готов да я подкрепи до определен момент.

Ши Инхун, професор по международни отношения в Renmin University of China, обръща внимание, че усилията на Китай ще бъдат приветствани в някои краища на света, но определено не и в САЩ и някои от техните съюзници. "Големите европейски държави също ще се отнасят с подозрение към усилията на Китай", казва той.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разкритикува Пекин, че не държи Москва отговорна за "зверствата, извършени в Украйна". "Вместо да ги осъди, той по-скоро осигурява дипломатическо прикритие на Русия да продължи да извършва същите тези престъпления", заяви Блинкен.

Въпреки усилията на Си да представи Китай като миротворец във войната на Русия в Украйна според някои наблюдатели приоритет на Пекин не е конфликтът да приключи. Вместо това основната цел за Китай е да гарантира, че руският режим ще остане на власт.

"Рухването на руския режим и създаването на прозападно правителство в Москва би било катастрофален сценарий за Китай", казва Темур Умаров, експерт във фондация "Карнеги". "В същото време Китай не иска и войната да прерасне в нещо много по-голямо, отколкото е в момента."

Умаров заяви пред DW, че Пекин би могъл да приеме продължаване на войната, тъй като това би оставило Русия без друга възможност, освен да се "сведе" към Китай. "Също така [продължаващата война] ще накара САЩ да отвлекат вниманието си от конфронтацията с Китай. Пекин ще бъде най-големият бенефициент от сегашното положение на нещата", заключава той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    Допуспкам, че авторът говори за някоя от 40-те досегашни срещ на Си и Путин, защото на тридневното държавно посещение на др.Си в Москва от 20 до 22 март нещата бяха изговорени пределно ясно и от двете страни, за да се налагат някакви обяснения.

    Е, все пак Русия и Китай са Изток, затова за прагматично-потребителското западно съзнание накрая смисълът бе обобщен в една реплика на председателя Си:

    https://youtu.be/yMSv-jALIAM

    ЩЕ ПРОМЕНИМ СВЕТА! ПАЗИ СЕ, ПРИЯТЕЛЮ!

    Естествено е на филите на американоцентричния свят от това да им писнат ушите и да започнат да се въртят около пропагандните клишета.
    Ако някой си беше направил труда да проследи през изтеклата година официалната позиция на китайското Външно и на Ван И за кризата в Украина, нямаша да търпи разочарование, защото тя бе еднозначна: вината носят САЩ и съюзниците му.

    И за какво Си да звъни на Зе, при положение, че китайската позиция не от вчера е, че Украина не е субектна и е просто домакин на една дистанционна американска прокси война!
    За непосещавенато на Европа. Какво чудно има? ЕС действа абсолютно суицидно. И ако беше човек, а не супа от държави, здравните власти биха били задължени да го приберат в ...ЦПЗ ( за по-ясно - лудница), за да не посегне на себе си. Защото Европа едно по едно саморазрушава естествените си икономически предимства: евтина и сигурна енергия от Русия и инвестиции, огромен пазар и производствени възможности от Китай.

    Светът с бързи крачки върви към биполярност, като западната сфера все повече ще се свива, докато не се анихилира окончателно, видимо и от вълната банкови кризи, вследствие на неовладяната икономическа, от самоналожения в ЕС военен данък от 1,5 млрд $ месечно, затварянето на енергоемките производтва в ЕС - торове, химия, стъкло, изнасянето на производтва в САЩ.

    Та за какво трябваше да си говори Си с несубектни европолитици?

    ЩЕ ПРОМЕНИМ СВЕТА! ПАЗИ СЕ, ПРИЯТЕЛЮ!
    Всъщност това казва всичко.

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura

    Китайците разбраха, че с радикализираните и "борещи се на живот и смърт за демокрацията" Западни държави не може да се води диалог в момента. Изключително е показателно, че Си не отиде в други европейски държави - което означава, че той дори няма да си прави труда да преговаря. Западът реагира доста очаквано - принизи визитата до разочарование, че не си чуват ехото от устата на китайците.

    Китай застана очаквано зад Русия, като и двете държави обявиха готовност за мирни преговори. Които да стъпят на 12-те точки обявени от Пекин преди няколко седмици. И ако си помислите, че това означава запазване на териториалната цялост на Украйна помислете пак, защото Москва интегрира в своята Конституция петте нови области в пълния им обем. Законово те са руски според руското законодателство и предвид настоящата китайска позиция, най-вероятно Пекин ще предпочете тази трактовка.

    Двете държави просто прехвърлиха мирните преговори в ръцете на Запада. И ако те не се съгласят за тях, то тогава тезата на Москва и Пекин, че именно НАТО е враждебно настроената страна постепенно ще се изпълни със смисъл, особено пред държави, които заемат неутрални позиции в момента. Зеленски няма глас, той разчита на всяко възможно подаяние, освен ежемесечния европейски данък, вече имаме над 15 млрд. от МВФ (заем естествено) и други обещания. Посещението на японския премиер също нищо не означава, защото това е държавен глава от страна, която все още ползва изцяло американска конституция.

    Самоубийството на Европа постепенно може да се види индиректно от околните заглавия и материали - висока инфлация, свиващо се потребление, при рекордно най-меката зима. Плюс увеличаващите се "данъци "Слава Украiнa"". Франция вече е парализирана от протести (не напъно свързани, но все пак). Германия тепърва ще усеща проблемите, а знаем много добре ако немската икономика кихне - цяла Европа ляга на легло.

    В същия момент, верижната техника на Запада вече влиза в Украйна. Ще видим, дали Зеленски ще успее да удържи на натиска да атакува по Великден или ще го направи, когато са му боеготови новите щурмови бригади. Защото последните формирани от зимата в момента защитават Бахмут "на всяка цена". За тях има медали, раздадени в Константиновка, а след това - пръст.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Опитват се всячески да минимализират загубите.

    Защото всъщност китайците за пръв път ПОКАЗАХА, че са разбрали и много други неща и дори изказаха позиция по тях.

    Председателят Си в прав текст подкани ВВП да се кандидатира отново догодина. Странна прямота от китаец, но зад нея прозира прагматизма, че ВВП е доста емоционално неутрален, докато руското общество започва все повече да иска Сталин 2.0. Медведев е най-близкият до представите. Той, който заради обеднения уран в британските подкалибрени снаряди за Украина обеща да засипе Лондон с обогатен уран... Всъщност това искат повечето руснаци. Путин успява да балансира.

    Западът просто няма представа от националната психология на руснаците и ходи по доста тънко въже. Просто - да, никой няма да го признае сега , - след години стратегическото спокойствие на Путин няма как да не бъде оценено. Но, ако Западът продължава да върви с рогата, може би няма да остане кой да направи преценката.

    P.S. Арабските медии са във възторг от зарязването на политиката на неучастие от Пекин и активиране на миротворчеството в района на Персийския. Явно възприемат US хегемонията по същия начин, но който панагюрци турското... присъствие.

    P.P.S, По темата за медалите и пръстта. Недоумявам как може президентът, получил 75 % от гласовете на украинците, заради обещания мир, да избива народа си така?!

    Нередност?
Нов коментар