🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия засилва натиска над цивилните в окупираните украински територии

Опасявайки се от украинските партизани и очаквайки контраофанзива, руските власти са "подсилили" контраразузнавателните части

Цивилни в освободените от украинските сили райони описват изтезания и издевателства от страна на руските власти
Цивилни в освободените от украинските сили райони описват изтезания и издевателства от страна на руските власти
Цивилни в освободените от украинските сили райони описват изтезания и издевателства от страна на руските власти    ©  Reuters
Цивилни в освободените от украинските сили райони описват изтезания и издевателства от страна на руските власти    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руските власти в окупираната територия на Украйна са наложили нови строги мерки спрямо цивилното население. Съвсем наскоро те са "подсилили" контраразузнавателните части и ограничават пътуването между градовете и селата, съобщават от военното командване на Украйна.

Миналата седмица Кремъл постанови, че тези граждани от окупираната територия, които не приемат руски паспорти, ще бъдат считани за чужденци и ще могат да бъдат депортирани, което според украински военни и местни служители е предизвикало объркване и страх сред населението. Според украинска правителствена агенция руски служители по сигурността под прикритие са започнали да издирват членове на украинската съпротива, съобщава The New York Times.

Мерките се предприемат в момент, когато украинските сили засилват атаките си зад вражеските линии преди широко очакваната контраофанзива. В началото на седмицата руските власти съобщиха за още обстрели и експлозия, която е довела до дерайлиране на товарен влак в руския граничен район.

На практика е невъзможно да се провери по независим начин голяма част от случващото се на окупираната от Русия територия, тъй като руските власти рядко предоставят достъп на независими журналисти, хуманитарни групи и международни наблюдатели. Но Кремъл не крие усилията си да присъедини тези региони към Русия.

Според създадения през март миналата година от украинските сили за специални операции Център за национална съпротива (ЦНС) са зачестили случаите, когато служители на ФСБ под прикритие издирват членове на украинската съпротива на оживени обществени места. Според ЦНС служители, облечени в цивилни дрехи, търсят "нелоялни граждани", като провокират хора, оплакващи се от руските власти.

Цивилни в освободените от украинските сили райони описват изтезания и издевателства от страна на руските власти, както и атмосфера на силен страх и параноя за това кой може да работи с руснаците и кой може да има връзки с украинските военни или специални сили, добавя New York Times.

Противоречиви съвети

Украинските власти обикновено призовават живеещите в окупираните от Русия области да се противопоставят на Русия по всякакъв начин, но през последните дни дават противоречиви съвети как да се реагира на неотдавнашния руски указ. В края на миналия месец украинският омбудсман Дмитро Любинец посъветва жителите на тези територии или да се снабдят с руски паспорти, или да ги напуснат.

"Бих ви посъветвал да приемете руски паспорт, който в края на краищата е средство за оцеляване... Или вземете решение за себе си и напуснете тази територия по всякакви достъпни начини, но просто напуснете", заяви той. Любинец подчерта, че Украйна няма да разглежда руското гражданство като фактор при определяне на извършени престъпления от украинци.

На 1 май украинският вицепремиер Ирина Верешчук на свой ред призова украинските жители в окупираните територии да не приемат руски паспорти и да не сътрудничат на противника.

Серхий Хлан от Херсонския областен съвет заяви късно в понеделник по украинската онлайн телевизия Еспресо TV, че върху местното население се оказва "огромен" натиск. Той заяви, че хората се притесняват, че ще бъдат сметнати за "колаборационисти", ако приемат паспорти, и призова за единна позиция относно това как трябва да се действа.

Все още няма коментари
Нов коментар