🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Oще през 2017 г. Румъния първа в ЕС поръчва 54 броя от станалите легендарни през последната година ракетни установки за залпов огън HIMARS, за чиято ефективност светът научи покрай украинската контраофанзива в Западен Херсон и разрушаването на стратегическите мостове над река Днепър
Oще през 2017 г. Румъния първа в ЕС поръчва 54 броя от станалите легендарни през последната година ракетни установки за залпов огън HIMARS, за чиято ефективност светът научи покрай украинската контраофанзива в Западен Херсон и разрушаването на стратегическите мостове над река Днепър    ©  Reuters

Войната в Украйна | Румъния ударно модернизира армията си. За разлика от България...

Властта в Букурещ внася в парламента нови военни проекти на стойност над 10 млрд. евро

Oще през 2017 г. Румъния първа в ЕС поръчва 54 броя от станалите легендарни през последната година ракетни установки за залпов огън HIMARS, за чиято ефективност светът научи покрай украинската контраофанзива в Западен Херсон и разрушаването на стратегическите мостове над река Днепър    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От близо 10 години Румъния се готви за военно противопоставяне с Русия и изгражда адекватен възпиращ потенциал.
  • Поведението на Букурещ е закономерно с оглед на опитите за дестабилизация на Молдова от страна на Москва.
  • На този фон България ще затвърди усещането, че е най-слабата брънка в отбраната по източния фланг на НАТО.

На фона на бушуващата вече над една година война в Украйна съседна Румъния демонстрира стратегическа прозорливост във военното планиране, на която може да завиди не само България, но и повечето европейски страни в НАТО. В някаква степен тя успява да затъмни по тази линия дори Полша, която след анексирането на Крим през 2014 г. стана може би най-гласовитият алармист в ЕС на тема "руска военна заплаха". И, както демонстрира инвазията на Путин от края на февруари 2022 г., тези страхове изобщо не са били пресилени. Поведението на Букурещ е закономерно, защото населената основно с етнически румънци съседна Молдова има на територията си замразен конфликт с проруските сепаратисти от т.нар. Приднестровие и се разглеждана като следваща потенциална мишена на Кремъл.

Без да вдига толкова шум, колкото властта във Варшава, през последните близо 10 години Румъния систематично се готви за евентуално пряко военно противопоставяне с Русия и стъпка по стъпка изгражда адекватен отбранителен и възпиращ потенциал, който да разколебае потенциалния агресор да реализира намеренията си. Може би не знаете, но още през 2017 г. нейната армия поръчва 54 броя от станалите легендарни през последната година ракетни установки за залпов огън HIMARS, за чиято ефективност светът научи покрай украинската контраофанзива в Западен Херсон и разрушаването на стратегическите мостове над река Днепър. Освен че стана първият европейски оператор на HIMARS, румънската армия вече притежава и така желаните от Киев далекобойни тактически ракети ATACMS, с които системата би могла да поразява дори руската военна инфраструктура по крайбрежието на Крим, включително основната база на руския черноморски флот в Севастопол.

Тихо "реконструиране" на бойната авиация...

През последните няколко години Букурещ постепенно изгражда и все по-голяма "натовска" бойна авиация. По ирония на съдбата румънската армия придоби 12-те португалски изтребителя F-16 MLU, които преди около 10 години България беше готова да купи в края на първото правителство на Бойко Борисов и които противниците на потенциалната сделка иронизираха като "бракми" и "самолети трета ръка". Северната ни съседка прие на въоръжение машините в периода 2016-2017 г., като Букурещ поръча и останалите 5 португалски "стари" F-16. Изтребителите започнаха да застъпват бойно дежурство още през 2020-21 г., повече от година преди напрежението в Украйна да ескалира до пълномащабна война.

Въпреки че почти никой в НАТО до последния момент не вярваше, че ще се стигне до масирана руска инвазия, Букурещ не стоеше със скръстени ръце. През декември 2021 г., само около два месеца преди нахлуването в Украйна, румънското военно министерство направи следваща гигантска крачка в превъоръжаването, като поиска от парламента на страната да одобри придобиването на още 32 норвежки F-16 "втора ръка" срещу безпрецедентно ниската сума от 513 млн. долара долара - около шест пъти по-малко, отколкото България ще даде сумарно за своите новопроизведени 16 броя F-16 Block 70 (без разходите за наземната инфраструктура). Макар да са доста активно използвани, въпросните машини ще могат да останат на въоръжение поне до 2030 г., когато румънската бойна авиация планира да започне превъоръжаването си с американски стелт-изтребители F-35.

Първите норвежки F-16 ще бъдат доставени на Румъния в края на 2023 г., а останалите - през 2024 г. По този начин, на фона на най-голямата бушуваща война в Европа от близо 80 години, Букурещ ще се окаже с въздушна флотилия от близо 50 "натовски" бойни самолета с перспектива да започне да преминава към изтребители от ново поколение само след 7-8 години. По същото време България отчаяно ще се бори за "закърпването" на своите последни изправни екссъветски МиГ-29, които постепенно ще трябва да бъдат сваляни от бойно дежурство след идването на първите ни нови F-16 Block 70 в първата половина на 2025 г. По-лошото е, че малкото ни обучени български пилоти на щатски бойни самолети едва ли ще могат усвоят пълните им възможности преди 2026-27 г.

... и масирани инвестиции в ПВО

През следващите няколко месеца също така Румъния най-вероятно ще задвижи паралелно няколко нови програми за модернизация на своята армия, като общата стойност на проектите надвишава астрономическата за балканските стандарти сума от 10 млрд. евро, става ясно от серия изявления на ген.-лейт. Теодор Инчикаш, ръководител на генералната дирекция по въоръженията в румънското министерство на отбраната. Той говори за 40-50 инициативи за превъоръжаване, които ще бъдат придвижвани едновременно през следващите няколко години.

Най-скъпата военна програма е на стойност 4.2 млрд. евро и предвижда купуване на 41 системи за противовъздушна отбраната (ПВО) с малък и много малък обсег (SHORAD /VSHORAD). Предвижда се 16 от зенитните установки да бъдат предоставени на военно-въздушните сили, а 25 - на сухопътните войски. Първият етап от проекта ще продължи до 2031 г. и ще струва около 2.1 млрд. евро.

Следващата по мащаб модернизационна програма е за придобиването на модерни верижни бойни машини на пехотата. Румънската армия иска да закупи 298 броя, като за целта е готова да отдели почти 3 млрд. евро. За момента не е ясно какъв точно ще е типът на военните превозни средства, но преди по-малко от два месеца румънският държавен военно-промишлен гигант ROMARM подписа меморандум с южнокорейската отбранителна корпорация Hanwha Aerospace за сътрудничество при "доставката, използването и поддържането" на самоходните гаубици K9 и бойните машини на пехотата Redback. Според румънските медии други потенциални участници са базираната в САЩ мултинационална отбранителна корпорация General Dynamics със своя модел ASCOD и германския военен гигант Rheinmetall - с платформата Lynx, която вече се използва в съседна Унгария, а вероятно скоро ще бъде приета на въоръжение и в армиите на Гърция и Австралия.

Що се отнася до артилерията, Румъния планира да оборудва поне 5 свои батальона със 155-милиметрови "натовски" оръдия. За целта са предвидени около 2 млрд. евро. В първия етап от проекта, който трябва да започне още тази година, ще се даде началото на превъоръжаването на първите три батальона. Предвижда се това да струва около 1.15 млрд. евро.

Бронирани машини, по-добри от американските

Румънската армия също така вече успя да започне придобиването на 227 модерни колесни бойни машини от типа Piranha 5 на стойност около 900 млн. евро. Тяхното шаси е проектирано от швейцарската компания Mowag, част от мултинационалния отбранителен конгломерат General Dynamics Land Systems (GDLS), а куполът - от частната израелска военна фирма Elbit Systems. Piranha 5 са далеч по-съвременни от стандартните за американската армия Stryker-и, които, грубо казано, отговарят на предишното поколение Piranha 3 и канадския му аналог LAV III.

Аналогичен тип бойни машини, но с купол от другата голяма израелска военна компания Rafael, достигнаха до финала на наддаването за модернизация на българските сухопътни войски, което обаче се провали заради голямо превишаване на първоначално предвидения бюджет от 1.5. млрд. лв. За сметка на това първата партида от 36 нови бронетранспортьора, която е произведена в Швейцария, вече е доставена на румънската армия, като до края на 2022 г. въоръжените сили вече са получили 94 броя Piranha 5. От началото на 2022 г. машините вече се правят в съвместното румънско-швейцарско военно предприятие Uzina Mecanică București (UMB) край Букурещ, като в момента се обсъжда втора част на проекта, която предвижда придобиване на още 150 броя за около 620 млн. евро.

В начало на март ген.-лейт. Теодор Инчикаш обяви също така, че Румъния започва процедура по придобиване на 54 използвани американски танка M1 Abrams за неуточнена сума. Въпросните бойни машини са достатъчни за оборудването на приблизително един бронетанков батальон. "В процес сме на изпращане на нашето искане за предварително одобрение за придобиване на батальон танкове Abrams", потвърждава румънският генерал пред изданието Observatorul Militar. Макар че цената на евентуалната сделка не беше обявена, вече се знае, че Полша е подписала договор за доставка на 250 нови танка Abrams от модификацията M1A2 SEPv3 срещу 4.75 млрд. долара.

В рамките на ударното си превъоръжаване румънската армия предвижда да придобие не само голямо количество изтребители F-16, но и достатъчно боеприпаси за тях. Бойната авиация на страната е направила заявка за закупуване на близо 500 ракети "въздух-въздух" - 186 бройки AIM-120 AMRAAM за поразяване на цели на средна дистанция (на цена $372 млн.) и 299 бройки AIM-9X Sidewinder, предназначени за близък бой срещу 239 млн. долара. Боеприпасите ще бъдат закупени на базата на междуправителствено споразумение със САЩ.

Освен това Румъния е в процес на придобиване на норвежко-американски противокорабни ракети NSM, първите от които трябва да бъдат приети на въоръжение през 2028 г. Също така обмисля модернизиране на своите кораби-миночистачи и евентуално придобиване на "натовски" тип подводници.

А София не спира да се озърта...

На фона на всичко това и въпреки ескалацията на напрежението в черноморския регион, България изглежда плашещо пасивна и не особено фокусирана по отношение на своето отбранително планиране. Последният парламент върна за доработка модернизационната програма на служебния военен министър Димитър Стоянов, съдържаща 13 приоритетни проекта за обновяване на армията. До момента военното ни ведомство вече е "затворило" цели 6 млрд. лв. в двете фази от придобиването на 16 нови изтребителя F-16 Block 70. Те обаче ще постигнат частична оперативна готовност най-рано през 2027 г. и пълни бойни способности - около 2-3 години по-късно. Голямата опасност е, че авиацията за пореден път може да погълне по-голямата част от средствата за превъоръжаване.

През 2025 и 2026 г. бойният ни флот трябва да получи два нови модулни патрулни кораба, произведени по проект на германската отбранителна компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, срещу приблизително 1 млрд. лв. Двата плавателни съда обаче бяха поръчани без боеприпаси, чието придобиване започна едва през последните няколко месеца и ще струва по порядъка на още 500 млн. до 1 млрд. лв. Така в крайна сметка отново може да се окаже, че страната ни няма да може да модернизира сухопътните войски, които на теория би трябвало да са гръбнака на армията и трудно могат да бъдат заменени от съюзнически сили в случай на светкавично ескалираща военна криза. За тях по принцип са отпуснати около 1.5 млрд. лв., които би трябвало да послужат за закупуването на 150 модерни бойни машини на пехотата. Реалността обаче показа, че тази сума вероятно ще е крайно недостатъчна дори за първата сериозна стъпка за модернизацията.

Така за пореден път България ще затвърди усещането, че е най-слабата брънка в отбраната по източния фланг на НАТО. За щастие съседна Румъния е в пъти по-прозорлива и адекватна. А и е разположена между нас и потенциалната зона на дестабилизация...

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 5

    Този текст говори за абсурдно непознаване на историята.

    Кралство Румъния, освен Хитлеров съюзник, е реално воювала страна на Източния фронт и е победена страна. Няколко стотин хиляди румънци са си оставили костите по руските степи, освен това кралството губи Буковина, което става Молдовска ССР. Затова е нормално политически сили в Румъния да проповядват реваншизъм:
    между Румъния и Русия е минал поток кръв.

    Цар Борис опазва България от окървавяване на Източния фронт, България като загубила войната страна не само не губи територии, но СССР възпира искането на Гърция за териториите до Пловдив. На това се дължи неагресивното и лишено от реваншизъм отношение на българите към Русия.

    Тласкането на България към участие в чужда прокси война в ролята на пушечно месо е престъпно.

    Що се отнася до Молдова - всеизвестно е, че политическият ѝ елит е почти 100% и с румънски паспорти и тезата за присъединяване на Молдова към "родината" е изключително масово огласяна там. Така, че аншлусът се готви отвътре.
    Препъникамъкът е Приднестровската република и огромните оръжейни погреби на бившата 61-а съветски акрия до с.Колбасная, които се охраняват от една шепа руски войници. ВСУ за няколко часа моче да ги изпепели, но е повече от сигурно какво ще последва скоро след това.
    Затова Молдова още е самостоятелна държава.

    Нередност?
  • 2
    xyl1462697396496341 avatar :-@
    Lubomir Gavrilov
    • - 3
    • + 12

    Вярно е, че Румъния има повече причини да се въоръжава (заради руското присъствие в Молдова). Както е вярно и, че зеленият чорап ни остави по бели гащи пред руския агресор. За разлика от Украйна, руските войски наистина могат да влязат в София за по-малко от 24 часа. Това, което постигна бившият военен Радев е потенциално национално престъпление и може да ни струва скъпо и прескъпо. Ако Русия реши да атакува НАТО, къде има най-голям шанс да постигне светкавичен успех ? В България!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#2] от "Lubomir Gavrilov":

    Gavrilov, слънце!
    "Руското присътстие в Молдова" е сходно с това в Казахстан, Латвия, Украина, Туркменистан и останалите бивши ССР. Просто при разпада на империя хора от структурноопределящия ѝ етнос остават в отрязъците. Какво правят етнически турци в Делиормана, например? Ами същото като етническите руснаци в Приднестровската - там ги е заварило мандалото.

    И проблемът не е в етническите руснаци тук-там в постсъветското, а за правата им. Защото става като с омерзителния възродителен процес в БГ, когато на етническите турци, български граждани, им беше забранено да се казват така и да говорят на майчиния си език.
    Възродителният беше човеконенавистен, а това, което постмайданен Киев забрани (абсолютно същото като БКП на БГ турците - имената и езика) нещо ви се губи в оценките.
    Европа пази свещените права на ЛБГТ+малцинствата, но не и тези на етническите малцинства. На руските пък - съвсем.

    Аршинът трябва да е еднакъв, за да има уважение към него Не е ли еднакъв към всички - Европа стига до там, докъдето се е сгромолясала.

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 5

    До коментар [#2] от "Lubomir Gavrilov":

    До коментар [#2] от "Lubomir Gavrilov":

    "потенциално национално престъпление" е фраза, толкова, ама толкова абсурдна и глупава, че дори не знам от къде да я започна...и другото така.

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "Lubomir Gavrilov":

    Ще се опитам да вляза в ролята на Гинко Билбоа и да припомня, че всички експерти "ястреби" дълги години ни убежаваха, че като сме член на НАТО трябва само да слушкаме и армия не ни трябва. Махай изтребители, танкове, хеликоптери, остави една бригада за специални операции (вече готова) и втора такава механизирана за "мироналагащи", защото дълго време на мода беше оксиморонната "война с терора". Та след 25 години прехвърляне на топката, как армията е "луксозен разход" и няма нужда от модернизация, изведнъж ги удари сачмата в главата да викат, че сме трябвало да се модернизираме. Върхът на политическото двуличие - включително и на "газетата" тук.

    Конкретно за румънската модернизационна програма само ще припомня, че Букурещ модернизира повечето си МиГ-21 през 95-2000 г. с израелска електроника, вместо да направи това с МиГ-29. Получи се интересен ефект - румънците запазиха повече боеспособни самолети, което означава повече боеспособни екипажи и наземни екипи. Докато ние, нито модернизирахме нашите МиГ-29, нито запазихме боеспособни части и сега се чудим защо янките не ни сертифицират хората за F-16. Но няма да продължавам, че като спомена някои неща, като например украинския херсонски корпус и авторът пощурява и почва да трие коментарите.

    Нередност?
  • 6
    mgv16813157501171677 avatar :-|
    sonix ai
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    По отношение на Румъния агресорът е СССР, който напада Румъния през 1940 и окупира Бесарабия и Северна Буковина.

    Нередност?
Нов коментар