🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
И ако през миналата година Западът обещаваше на Зеленски предимно лека и морално остаряла бойна техника, то сега ангажиментите са за стандартни натовски оръжейни системи.
И ако през миналата година Западът обещаваше на Зеленски предимно лека и морално остаряла бойна техника, то сега ангажиментите са за стандартни натовски оръжейни системи.    ©  Reuters

Войната | Украйна скоро може да има най-модерната армия в Европа

Киев започва да получава все по-съвременни "натовски" тежки оръжия, на които много западните държави могат да завидят

И ако през миналата година Западът обещаваше на Зеленски предимно лека и морално остаряла бойна техника, то сега ангажиментите са за стандартни натовски оръжейни системи.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои циници обичат да лансират манипулативната теза, че Европа ще използва войната в Украйна, за да се освободи от старото си въоръжение. Реалността обаче е доста по-сложна и многолика.

През последните няколко месеца съюзниците от НАТО действително бяха принудени да изпращат на Киев оръжейни системи "втора ръка" и дори такива, разконсервирани от техните военновременни запаси. Причините за това в общи линии са две: спешните нужди на украинските въоръжени сили, които след едногодишна изтощителна война се готвят за решителна контраофанзива и за жалост, тотално занемарено състояние на собствените армии на европейските държави. Дори и да имат желание, в момента повечето съюзници на Стария континент биха могли да предоставят на Киев не повече от едноцифрено количество от своите съвременни оръжия, без да ощетят своята национална сигурност.

Не така обаче стоят нещата в средносрочен план. Ако се вгледаме по-внимателно в списъка на въоръжението, обещано на Украйна за следващите месеци, картината става съвсем различна. Превръщайки се в "щита на Европа" срещу руския неоимперски експанзионизъм, Киев е на път да акумулира изключително сериозен модерен арсенал (най-вече в сферата на механизираната пехота и противовъздушната отбрана). Той поставя страната, ако не начело, то поне в топ три на сухопътните сили на континента. И ако през миналата година Западът обещаваше на Зеленски предимно лека и морално остаряла бойна техника (в ограничени количества), сега ангажиментите са за оръжейни системи, които стандартни за натовските армии и дори за такива, които тепърва ще бъдат приети на въоръжение. Някои от тях, като например мистериозните американски тежки дронове-камикадзе Phoenix Ghost, бяха поръчани и започнаха да се произвеждат още през май миналата година и вероятно ще видят първото си бойни кръщение по време на предстоящата контраатака на украинската армия.

От Варшава - с любов

Въпреки че САЩ остават най-щедрият финансов донор на Киев и доставчик на вече митологизираните ракетни установки HIMARS, най-важният украински съюзник "на терен" безспорно е Полша. До момента тя има най-големия практически принос за поддържането и модернизацията на украинските сухопътни войски, които воюват "на първа линия". Като потенциално може би най-застрашена страна в НАТО след прибалтийските републики (граничи по суша с руския ексклав Калининград и с кремълския "васал" Беларус), Варшава има най-голям стимул настъплението на Путин да бъде спряно в зародиш още в Източна Украйна.

Затова веднага след края на първата хаотична фаза от руската инвазия и изтеглянето на окупационните сили към Донбас и Южна Украйна Полша първа от всички съюзници започна да изпраща на Киев своя тежка бойна техника, включително танкове T-72. За около година армията на Зеленски е получила от Варшава около 250 машини от този тип и има обещание за още 60 броя от полската им модернизирана версия, наречена PT-91 Twardy. Изпращането на подобни огромни количества танкове в някаква степен е стратегически хазарт от страна на Полша, която в средносрочен план оголва своята национална отбрана, разчитайки на по-сериозна съюзническа подкрепа (най-вече американска) в случай на внезапна ескалация на напрежението по сухопътните й граници.

Потенциалните рискове за сигурността обаче явно не разколебават Варшава да подпомага Украйна военно. Освен своите стари екссъветски танкове T-72 и полските им модификации Полша изпрати на фронта и 54 съвременни натовски самоходни гаубици AHS Krab. Мобилните оръдия, които са хибрид между британските AS-90M Braveheart и корейските K9 Thunder, са произведени от полското военно предприятие Huta Stalowa Wola и бяха първите, които проправиха пътя към модернизацията на украинската артилерия по стандартите на НАТО. След тях Киев започна да получава още и още съвременни западни оръдия - германски Panzerhaubitze 2000, френски Caesar, американски M109A6 Paladin, а недалечно бъдеще ще има достъп и до шведските системи Archer, които се приемат за може би най-модерните мобилни оръдия в света.

Полша ще въоръжава Киев и за в бъдеще

Ако се върнем към Полша: като най-голям донор на бронирана техника за украинските сухопътни войски страната вероятно ще се окаже и първият голям печеливш от следващия етап по превъоръжаването на армията на Киев, където вече ще бъде ангажиран натовския военно-промишлен комплекс. При него вече става дума не за спешно даряване на старо оръжие от военновременните запаси на съюзниците, защото ситуацията на фронта е неудържима, а за добре планирани средносрочни и дългосрочни търговски договори със западни военни корпорации за новопроизведени системи. Парите за производството на модерните оръжия, очаквано, ще идват основно от САЩ, както и от по-активно подкрепящите Украйна държави от ЕС и НАТО.

Така например, след като дари гореспоменатите 54 самоходни гаубици Krab, Полша договори да продаде на Украйна още 54 броя през следващите няколко месеца до година. Германия от своя страна, след като предостави безвъзмездно 14 броя Panzerhaubitze 2000, сключи търговски договор за още 100 подобни оръдия, които ще бъдат произведени от отбранителния гигант Krauss-Maffei Wegmann, както и за още 15 броя, базирани на колесно шаси от германската бронирана машина Boxer.

През изминалата седмица също така стана ясно, че Полша подготвя следващата, още по-голяма военна поръчка за нуждите на украинската армия. Става дума за продажба на 200 броя от модерните колесни бронирани машини на пехотата Rosomak. И в момента те са основна бойна техника за полските сухопътни войски. Въпросните бронирани превозни средства се произвеждат по лиценз на финландската военна корпорация Patria, въоръжени са с 30-милиметрови щатски автоматични оръдия Bushmaster II и си спечелиха завидна слава по време на военните операции в Ирак и Афганистан. Финландската версия на този тип бойни машини заедно с Piranha V, които са на въоръжение в румънската армия, също така бяха финалисти в последния провалила се обществена поръчка за превъоръжаването на българските сухопътни войски. По отношение на бойните характеристики Rosomak най-вероятно ще превъзхождат обещаните от САЩ М2 Bradley, Stryker и MaxPro, германските Marder и може би шведските CV90, тъй като Стокхолм ще изпрати изпрати някоя от по-старите модификации.

Няколко дни след първоначалния анонс на сделката полският премиер Матеуш Моравецки направи важното уточнение, че 100 от машините Rosomak тепърва ще се произвеждат, а другата 100 директно ще бъдат извадени от арсенала на полската армия. Така че изведнъж може да се окаже, че само след няколко седмици Украйна ще може да подсили пролетно-лятната си контраофанзива с още един тип модерна западна бойна техника. Към тях ще бъдат добавени още 24 мобилни минометни системи М120 RAK, също базирани на колесно шаси от Rosomak.

Паралелно с анонса на полския премиер стана ясно също, че украинската военна компания "Укроборонпром" е договорил с полския отбранителен гигант PGZ изграждане на сервизен център за ремонт на съветски танкове от фамилиите T-64, T-72 и Т-80. Обсъжда се и възможност за обслужване на германски танкове Leopard, няколко десетки от които Киев получи през последните два месеца. Съвсем реалистично е в бъдеще този джойнт венчър да бъде доразвит и да включи модернизация на танковете от съветски тип до полския стандарт PT-91 и по-новите му модификации PT-16 и PT-17, оборудвани "натовски" куполи и въоръжение.

Още танкове от Германия...

Що се отнася до поддръжката на Leopard-ите, които Украйна получи и ще получи, основната тежест вероятно ще падне върху плещите на Rheinmetall - германския отбранителен гигант, който ги произвежда. За момента плановете на корпорацията включват изграждане на нови логистични хъбове на територията на две съседни натовски държави - Словакия и Румъния. Лиценз за ремонт и модернизация на Leopard 2 има и полският военен завод Bumar-Łabędy.

Разконсервирането и поддръжката на стари танкове Leopard 1 и Leopard 2 са само първата стъпка от амбициозните намерения на Rheinmetall за превъоръжаване на Украйна. Изпълнителният директор на компанията Армин Папингер лансира смел план за изграждане на нов военен завод в самата Украйна, независимо че в страната бушува война.

Идеята е предприятието да произвежда най-новия танк на компанията - Panther. За момента от него са направени само няколко прототипа, но като характеристики единственият му реален съперник се очертава американският Abrams X (също експериментален модел в процес на разработка). Според Папингер планът за изграждането на фабриката ще се обсъжда с германското правителство през следващите два месеца. Той е убеден, че е напълно реалистично първите украински Panther да слязат от поточната линия след 12 до 18 месеца. Така след година-година и половина Украйна парадоксално може да се окаже първият оператор на най-модерните танкове в света.

...и защита на украинското небе

Rheinmetall се включва и в укрепването на украинската противовъздушна отбрана. Компанията обещава да предостави в началото 2024 г. две зенитни системи Skynex в сделка за 182 млн. евро. Берлин също така финансира продажбата на четири зенитно-ракетни системи IRIS-T SLM, каквито дори армията на страната все още не използва.

САЩ, Германия и Нидерландия от своя страна в момента обучават украински войници за боравене с обещаните щатски ПВО системи Patriot, а Франция и Италия - за системите SAMP/T. Очакванията са въпросните зенитноракетни комплекси да застъпят бойно дежурство в съвсем близко бъдеще. Украинската армия вече отбранява небето на страната с първите ПВО системи NASAMS, каквито бяха обещани от САЩ, Канада и Норвегия. Така на финала Киев е на път бързо да събере на своя територия почти всичко най-добро от западния зенитен арсенал.

Украйна също така е на път да стане полигон за тестване на най-новите и авангардни оръжия. Освен вече споменатите дронове-камикадзе Phoenix Ghost, които никой още не е виждал, на фронта скоро ще бъдат изпробвани експерименталните реактивни боеприпаси GLSDB (с далекобойност 150 км), както и системите за борба с дронове Vampire, използващи "полуумни" боеприпаси, базирани на конвертирани неуправляеми ракети Hydra. По тази линия може да очакваме и включване от страна на Турция, която в първите месеци на инвазията успешно маркетира ударните си дронове Bayraktar. Корпорацията производител Baykar принципно също е заявила планове за изграждане на своя фабрика в Украйна.

Така че не бива да се учудваме, ако в недалечно бъдеще някъде над фронта изведнъж видим прототип на новия турски свръхзвуков стелт-дрон Kızılelma, използващ украински двигател...

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 17
    • + 12

    Вчера weiss качи линк към доста по-смислена във фактолотично отношение публикация в популярен блог, в който авторът публикува доста интересни анализи на тези и друти военни кампании:

    https://bigserge.substack.com/

    "Циникът" Голям Серж е значително по-убедителен от голата пропаганда, защото ако милата спомене малко цифри и факти (както прави Сарж) ще ѝ лъснат срамотиите.
    Никой ли не обръща внимание, че в американските части танкистите ги обучават минимум 22 седмици, а украинските камикадзета - само 7 седмици?!

    Пропагандата е за по-простите хорица, които не могат сами да си намерят източници на информация и да ги осмислят, а се оставят да ги хранят с инфобоклуци.
    Диетолозите предупреждават да внимаваме с храната.
    Психиатрите - да внимаваме с пропагандата, за да не чуем : "Строй се! Преброй се! Бегом към Украина!"

    Нередност?
  • 4
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 4
    • + 8

    Честито на колхозниците!

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 5

    Мечтите са безплатни и все още позволени, докато не дойде Оруелската “престъпмисъл“. Нямам нищо против тях, стига да не се губи прекалена връзка с реалността и да се преследват умерено. Но когато са под формата на статия, тогава човек се чуди дали да се смее или да плаче.

    Каква е реалността? Текстът щеше да има тежест само ако Украйна правеше тази модернизация в мирно време. Голяма част от доставките и възможностите на ВСУ са в "бъдеще-пожелателно" време и всичко с хоризонт отвъд 2024 г. не трябва да се разглежда като подсилване на настоящите способности. Възможностите на Киев ще зависят от великата “контра“ офанзива, която ще се състои на база когато времето позволи. Засега има два прозореца по над 5 дни до края на май, в които няма да вали дъжд в Запорожие. По-дългият започва от другата седмица. Ако, ВСУ не атакува до края на юни, рискува да остане без ПВО и артилерийска поддръжка, както показват изтеклите документи. Доставките в този период няма да покрият тези дефицити и както е видно в статията, това може да се случи в “бъдеще-пожелателно“ време. Ако атакуват, ще изхабят почти целия си потенциал за водене на маневрен бой. Оттам насетне дедуктивно може се сетите какво следва.

    Конкретно за всяка от описаните системи:

    - Полша беше обещала поне още едни 120 Т-72ки заедно с PT-91ците, които да се ползват за “контрата“. Чудно ми е какво се е случило с тях, защото спряха да се споменават през последните 1-2 месеца.
    - PT-91ците имаше някъде информация, че само половината от тях ще са налични за “контрата“, а причината е, че не са ремонтирани. Изтеклите документи също потвърждават това.
    - PT-16 и PT-17ките са в “бъдеще-пожелателно”, което изисква изграждането на нови производствени линии за модернизация и изработване на части – две години минимум.
    - До края на тази година очакваме като танкове единствено наборите на Т-62ките – Leopard 1A5. 178 броя от тях и евентуално 31 Abrams-а, като за да успеят да се вместят в тази година част от тях ще са A1 версия, а не всички да са A2. Разговори за допълнителни Leopard 2 (коя да е версия) за тази година все още не са водени.
    - AHS Krab са отдавна по бойните полета и вече доста ръждясват там. Британските AS-90, които идват с последната помощ са по-интересни, учудващо не са разгледани в “газетата”. Немските PHZ2000 бяха върнати повечето за ремонт в Германия, за Caesar спря да се говори от няколко месеца. Шведските Archer ще са най-интересната артилерия на бойното поле, поради големият хайп около нея, който е изграждан за последното десетилетие.
    - Rosomak или Patria AMV са най-добрите колесни БМПта в света, заедно с немските Boxer-и. НО НЕ МОЖЕ да сравняваш колесни с верижни машини, както и такива с MRAP-ове! Въпреки че апогеят на американската военна корупция наречен Stryker може да мине за изключение. Разликата е от Земята до небето и наподобява ситуацията в която всяка машина с някакво оръдие се нарича “танк”. За 100 Rosomak-а доставени сега е много пресилено казано, най-малкото трябва обучение на екипажи и логистична верига. Най-оптимистичният сценарий е за втората половина на лятото.
    - Panther посочени в статията за най-ранни доставки април 2024 г. или януари 2025 г. За танк, който не е минал изпитания по-вероятния срок е втория и той да се смята за прекалено оптимистичен.
    - Украинското ПВО с темпът на доставки до момента ще могат да заменят първоначалните запаси от С-300 и Бук на ВСУ от преди 2022 г. след няколко години. От юни, Украйна най-вероятно ще остане само с няколко работещи батареи, които в момента са развърнати основно около Киев. Което говори доста колко ще е най-модерната армия в Европа, която допреди февруари 2022 г. беше втората по численост на Стария континент след руската и турската. А бойните ѝ възможности деградират с по 30% вече на танковите и механизираните съединения.

    Нередност?
  • 6
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • - 12
    • + 8

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ахахха "пропаганда' не са посочени факти ,а нечие субективно твърдение за нещо на базата на собствените му виждания и желания. Тоест документален филм примерно за напредъка и настъплението на украинската армия не е пропаганда ,а факти обективно отражение. Така не е пропаганда, ако руските войници превземат след вече 10 месеца Бахмут ,ако се окаже ,че най-накрая това ще е факт. Много е смешно ,когато някакви ватници през зъби говорят за "пропаганда' ,когато някой напише обективни факти и те не им харесват. А фактите са ясни ,че Украйна има и ще има най-съвременното западно въоръжение ,а руско-съветските нещастници ще имат само месото си на амбразурата и едни голи атаки мислейки да разчитат на числено преимущество , което е пак съмнително...

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

    Май сте пропуснали фактите в поста преди Вас, защото там се ползва тези в статията + спестените. Почти ВСИЧКИ данни по-долу са от отворени източници при това про-украински, като следенето на тази карта е безценно нещо - https://militaryland.net/maps/deployment-map/

    Ето и още малко факти:

    - Украйна разполага с модерно оръжие, но то е крайно недостатъчно, както е видно от изтеклите документи. Имаме недоокомплектоване на до 30% на механизираните и танкови части, нещо за което се предполагаше още от няколко месеца. Което означава, че вече дори на хартия, частите на ВСУ са с близо една трета по-малочислени и с по-малко техника от тези преди 24 февруари 2022 г.
    - Мит е, че руснаците имат числено предимство от началото на войната. До руската мобилизация, украинците имат приблизителна численост на маневрените части между 300 и 360 хиляди или 81 бригади (редовни, мобилизирани, териториална отбрана и все по-военизираната Национална гвардия), без да броим новосформираните от началото на 2023 г. такива. От октомври насам, над 75% от тях са разположени по или около фронтовата линия. Руснаците влизат със 120 хиляди редовна армия + около 60 хиляди сепаратисти. В момента оценките за това колко точно са развърнати в и около фронта варират значително, но горе-долу тези които се бият запазват горната численост. Останалите са резерв в тила, които се държат като численост такава, че да съвпада с тази на украинците в случай на украински пробив.
    - Настъплението на ВСУ успя поради две причини. Едната е, че пробиха при Балаклая, където руснаците изтеглят части още от юли месец в подготовка за мобилизацията. През септември защитата там беше около 2000 души, включително и полицейски спецназ, като руснаците си мислеха, че под прикритието на горския пояс ще могат да скрият факта, че зоната почти не се пази. При Херсон, ВСУ не успя да постигне военна победа въпреки жертвите и се наложи да обстрелва язовира при Каховка, с което да заплаши от удавяне, изолиране и унищожение целия руски корпус там (между 20 и 30 хиляди). Руснаците предпочетоха да се изтеглят и така да обърнат язовирния гамбит в своя полза.
    - Настоящата пролетна, а вече пролетно-лятна офанзива, беше планирана да бъде зимна. Херсонският корпус на ВСУ беше постепенно дислоциран в Днипро и Запорожие с попълване на загубите с мобилизирани части и резервно оборудване. Това включва 9 бригади – 17 танкова, 28, 60, 61 и 63 механизирани, 59 моторизирана, 35 морска, 128 планинска и 46 въздушно-щурмова + няколко от териториалната отбрана. Идеята, като замръзне земята да тръгнат към Мелитопол и Бердянск. Докато това се случва се формираха 4 нови бригади – 3 щурмова, 47 щурмова (впоследствие механизирана), 67 механизирана и 77 въздушно-щурмова. Какво се случи? Бахмут се случи. Още от август ВСУ трябваше да изгради втори ешелон там от опасение за пробив. Първо 30 механизирана беше оттеглена заради тежки загуби, през декември и елитната 93 механизирана, януари – 57 моторизирана. Те бяха заменени постепенно от гореспоменатият херсонски корпус + новите подкрепления за офанзивата. В момента на руския пробив в Соледар, градчето беше защитавано от 46 въздушна, с 60 механизирана по южния фланг, 17 танкова по северния, а зад нея – 128 планинска. Руснаците взеха бързо Соледар именно през изтощените от херсонския бой 17 и 128, а после 46 окапа напълно, дори беше жертвана допълнително с една напразна контраатака там. От самия Бахмут в рамките на няколко месеца мина 1/3 от частите на ВСУ. Градът се превърна в символичен за Киев и там винаги има корпус от поне 60 хиляди души на хартия. В действителност вече са поне с 30% по-малко.
    - Когато ВСУ направи своята нова офанзива и АКО пробие, АКО консолидира, АКО навлезе дълбоко в руския тил и АКО задържи новите позиции няколко седмици – тогава може да говорим за нещо като победа на Киев. Доста АКОта има обаче, но АКО не успеят, ще си жертват последните напълно окомплектовани части. Защото останалите, които в момента се бият на фронта са с повече от 30% недостиг на хора и оборудване. Тогава, руснаците дори с окопни лопатки ще могат да победят, особено ако ситуацията с ПВОто се окаже толкова зле.

    Нередност?
  • 8
    oqi16767385741163776 avatar :-|
    Dino Dionne
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

    Глупости

    Нередност?
Нов коментар