🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Институтът за изследване на войната: Русия е инсценирала атаката с дронове в Кремъл

Украинският президент Зеленски отрече страната да е замесена, Москва обвини и САЩ

Според отбранителния мозъчен тръст Путин има желание да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация".
Според отбранителния мозъчен тръст Путин има желание да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация".
Според отбранителния мозъчен тръст Путин има желание да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация".    ©  Reuters
Според отбранителния мозъчен тръст Путин има желание да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация".    ©  Reuters

Русия обяви в сряда, че Украйна е атакувала Кремъл с два дрона, като президентът Владимир Путин е останал невредим. Само ден след оповестяването на "новината" обаче съмненията около реалния извършител се увеличават, като украинският президент Володомир Зеленски отрече страната му да стои зад удара. По думите му той иска Путин да бъде съден, а не да определя съдбата му еднолично.

В четвъртък отбранителният мозъчен тръст Institute for Study of War (ISW) заяви, че Русия "най-вероятно e инсценирала" предполагаемия удар. ISW твърди, че замисълът е желанието на Путин да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация". "Няколко индикатора предполагат, че атаката е била вътрешно проведена и целенасочено организирана", пише организацията в свой брифинг, публикуван днес.

В него ISW отбеляза, че Русия наскоро е засилила вътрешната си противовъздушна отбрана, включително над Москва, което прави шансовете двата дрона да останат незабелязани изключително малки. "Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество слоеве на противовъздушната отбрана и да са детонирани или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който предоставя зрелищни изображения, добре уловени от камерата", смятат от мозъчния тръст. И добавят, че "незабавният, съгласуван и координиран отговор на Кремъл, че атаката е била вътрешно подготвена по такъв начин, че планираните политически ефекти да надделеят над нейния срам".

Подобни съмнения изказа и бившият министър-председател на Швеция Карл Билд. "Имам сериозен(и) въпрос[и]. Наистина ли е реалистично - ако дронът идва отдалеч - никаква въздушна отбрана да не би могла да се намеси точно над самия Кремъл?"

Белият дом не обяви конкретна позиция, като прессекретарят Карин Жан-Пиер заяви, че не може да "потвърди автентичността" на съобщенията на Русия, че е осуетила нощна атака на украински дронове срещу Кремъл. Тя добави, че администрацията е "запозната с информациите, но не е в състояние да потвърди автентичността им в момента". "И затова не искам да навлизам в спекулации за случилото се", каза тя.

Украинците отричат да имат нещо общо

Михайло Подоляк, високопоставен украински служител, изрази допълнителни съмнения относно предполагаемата "атака" в Twitter в четвъртък. Той заяви, че видеозапис на "атаката", който показва две неидентифицирани фигури на покрива на сградата на Сената на Кремъл, докато дрон експлодира над нея, е "подозрителен", както и 12-часовото забавяне между предполагаемия инцидент и съобщението на Кремъл за него.

Подоляк каза, че за разлика от това обстрелът на град Херсон в Южна Украйна в сряда, причинил смъртта на 23 цивилни, е твърде реален. Олександър Прокудин, началник на регионалната военна администрация на Херсон, каза в четвъртък сутринта, че Русия е обстрелвала по-широкия регион 98 пъти през предходните 24 часа. Русия отрича да атакува цивилни въпреки ежедневните удари по гражданска инфраструктура.

Русия обвини САЩ за атаката

В четвъртък Русия обвини САЩ, че стоят зад предполагаемата атака с дронове срещу Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изказа това твърдение на брифинг, като по думите му Вашингтон трябва да е наясно, че Русия знае, че той избира целите, а Украйна просто изпълнява плановете на САЩ. Песков обаче не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърдението за намеса на САЩ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 3
    • + 5

    Естествено, нали преди това тренираха със Северен поток, а ден по-рано и с Гешев...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 5
    • + 6

    Няма нужда от цял институт за да се отбележи нещо очевадно - че и тавариш Путин, и тавариш Гешев, разчитат на нескопосани театрални постановки за да ловят шарани. Нашият цървул поне изпревари кремълския диктатор със своето милиционерско произведение. Е да, беше по-малко като бюджет и изпълнение, но пък медийния ефект издържа цели два дни!

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 3
    • + 2

    Обикновено при разследване на престъпление се задава сакралният въпрос: Cui Bono, т.е. -в чия полза, кой печели от него? Стар въпрос, приписват го на един Римски консул от преди Христа, напоследък май не е много популярен-въпросът, не консулът. За Г. е ясно, там няма много сериозни версии. За атаката над Кремъл по тая логика и според Вас би трябвало да е П.? Само дето не виждам никакви ползи за него...Ако Вие виждате, споделете ги. От друга страна, той нали си самовзриви газопроводите, каква логика му търся пък аз...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    P.S. Извинявам се, пропуснах да кача линка към социологията на Левада:

    https://www.levada.ru/2023/04/26/odobrenie-institutov-rejtingi-partij-i-politikov-aprel-2023/

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura

    ISW е не само НПО, а зад него седи Виктория Нюланд - ястребче, отговорно за цялата боза в Украйна, заедно със семейство Байдън, Клинтън, Блинкен и сие. Забавно е как Киев бяха готови за няколко часа с марките за атаката над Кремъл и ден по-късно се обърнаха на 180 градуса.

    Нередност?
Нов коментар