🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дроновете на САЩ, Япония и Тайван ще обменят данни в реално време

Целта е повишение на сътрудничеството, в случай че Китай нападне Тайван

Дроновете могат да подобрят възможностите на Тайван и съседите му да имат реална представа какви са действията на китайската армия в Тайванския проток.
Дроновете могат да подобрят възможностите на Тайван и съседите му да имат реална представа какви са действията на китайската армия в Тайванския проток.
Дроновете могат да подобрят възможностите на Тайван и съседите му да имат реална представа какви са действията на китайската армия в Тайванския проток.    ©  Reuters
Дроновете могат да подобрят възможностите на Тайван и съседите му да имат реална представа какви са действията на китайската армия в Тайванския проток.    ©  Reuters

САЩ, Тайван и Япония ще получават данните в реално време от дронове за военноморско разузнаване, споделят четирима запознати с проекта пред Financial Times. Това демонстрира желанието на Белия дом да подобри сътрудничеството си с други държави, в случай че Китай нападне Тайван.

Американската отбранителна компания General Atomics трябва да достави четири безпилотни самолета MQ-9B Sea Guardian на Тайпе след 2025 г. Морският вариант на безпилотния самолет Reaper, който ВВС на САЩ широко използват в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, може да открива, проследява и насочва вражески кораби и радари.

Възможностите на дроновете биха били от изключително голямо значение по време на потенциална военна атака на Китай срещу Тайван. Дроновете могат да подобрят възможностите на Тайван и съседите му да имат реална представа какви са действията на китайската армия в Тайванския проток.

Четирима души, запознати с продажбата на MQ-9, заявиха, че Вашингтон ще позволи самолетът да бъде интегриран в същата система, която ще използват американските сили в региона и японските сили за самоотбрана. Това ще позволи на САЩ и техните съюзници и партньори да наблюдават една и съща информация, събрана едновременно от безпилотните летателни апарати - структура, наречена обща оперативна картина.

"Ще приложим практически подход, за да гарантираме, че интеграцията ще бъде извършена възможно най-бързо", казва един от хората, запознати с проекта.

Рискована операция

Включването на Тайван в структурите за оперативна съвместимост между американската армия и нейните съюзници е изключително чувствително. Китай често обвинява САЩ, че провокират напрежение, като се намесват в Тайван, който Пекин обявява за своя територия и заплашва да превземе със сила. Пентагонът е задължен от американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си, и сътрудничество с Тайван и съседа му Япония би подобрила отбранителните им способности, но носи рискове.

"Обменът на данни между Япония и Тайван, между Тайван и Филипините, между САЩ и трите държави е толкова важен, но е и едно от големите табута, защото Китай ще го възприеме като ескалация", заяви високопоставен американски военен служител.

Първоначално Пентагонът отказа да коментира. След публикуването на материала говорител на Министерството на отбраната заяви, че САЩ "в момента не планират да улеснят обмена на данни за MQ-9 между Тайван и Япония". Той добави, че Пентагонът остава "силно ангажиран с двустранния обмен на информация между САЩ и Япония".

Президентската канцелария на Тайван също отказа да коментира по начало. След публикацията Министерството на отбраната заяви, че "все още не е информирано за плановете за обмен на данни в реално време от морски разузнавателни безпилотни самолети със САЩ и Япония". Японското министерство на отбраната не отговори на искането за коментар.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин призова САЩ и Япония да "спрат да създават военно напрежение и да създават проблеми за стабилността в Тайванския проток".

"Твърдо се противопоставяме на военните контакти между Тайван и страните, които са установили дипломатически отношения с Китай", добави той.

Военен служител, участващ в планирането, заяви, че тайванските сили ще бъдат обучени как да използват системата за безпилотни самолети заедно със своите американски и японски колеги.

"MQ-9 е сравнително нова система за тази ситуация и ние се опитахме много усилено да започнем да разработваме мрежа от орбити на M-Q9 с нашите партньори тук - подобно на това, което имаме в Близкия изток, Африка и други места в Европа", казва генерал-лейтенант Стивън Ръдър, който миналата година се пенсионира като ръководител на силите на морската пехота на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион.

След като Корпусът на морската пехота получи първите си MQ-9 на Хаваите, а ВВС на САЩ получат разрешение да летят с тях от Япония и японската брегова охрана и флот започнат да използват безпилотните самолети, съюзниците ще "започнат да проучват как да изградят обща оперативна картина", добавя той.

Хайно Клинк, бивш висш служител на Пентагона по въпросите на Азия, заяви, че свързването на системите за разузнаване, наблюдение и разузнаване предлага ясно предимство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    За мен е тревожен симптом раздвоената политика на САЩ по отношение И на Китай.
    От една страна САЩ са тези, които през 1972 г. изхвърлиха Р.Китай (Тайван) от ООН, за да настанят там комунистическата КНР и до ден-днешен продължават да се придържат към китайската комунистическа максима за един Китай с две системи, а от друга - не престават да въоръжават Тайвански окръг на КНР и да си гласуват закони за американската му закрила.

    Това със законодателството е друга шизо тема, защото според международното право обхватът на националните закони е до границите на териториалното море на съответната държава. Вярно е, че янките са доста назад с общото образование, ама и тузарите в Конгреса да възприемат о.Формоза като таен американски щат или федерален окръг към Мериленд е прекалено!
    US законодателите продължават да коват закони за защита на китайска провинция от метрополията ѝ, чиято власт над острова иначе не оспорват!...
    Мисля, че е крайно време Американската психиатрична асоциация да се намеси решително!

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ами американците явно са налели много трилиони и реално нищо чудно да държат собствеността в Тайван. Та, пазят си собствеността.

    Нередност?
Нов коментар