🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ са готови да отговорят на "агресивността" на китайската армия

Пекин отхвърля американските опити за възстановяване на военните комуникации между страните

Китай прехвана два американски бойни кораба в Тайванския проток и това отново повиши напрежението
Китай прехвана два американски бойни кораба в Тайванския проток и това отново повиши напрежението
Китай прехвана два американски бойни кораба в Тайванския проток и това отново повиши напрежението    ©  Reuters
Китай прехвана два американски бойни кораба в Тайванския проток и това отново повиши напрежението    ©  Reuters

САЩ са готови да отговорят на "нарастващото ниво на агресивност" на Китай в Тайванския проток и Южнокитайско море, след като Пекин проведе две "опасни" прехващания през последните дни, заяви високопоставен служител.

Предупреждението на Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, подчертава нарастващата тревога на САЩ относно опасното взаимодействие между американските и китайските сили в международните въздушни и морски пътища. То идва в момент, когато Пекин отхвърля американските опити за възстановяване на военните комуникации между страните, съобщава Financial Times.

Кърби заяви, че прехващанията са "неразделна част" от "нарастващото ниво на агресивност" на Китайската народноосвободителна армия, особено в района около Тайванския проток и Южнокитайско море.

"Готови сме да се справим с това", добави Кърби, определяйки действията на Китай през последните дни като "неприемливи". "Те се случват с по-голяма честота, отколкото бихме искали", каза той за прехващанията. "Не всички от тях са опасни и непрофесионални, но тези две бяха такива."

Коментарите на Кърби дойдоха, след като в неделя Военноморските сили на САЩ публикуваха видеозапис на това, което определиха като "опасно взаимодействие" в Тайванския проток, където китайски военен кораб преминава пред американски разрушител. Миналата седмица Пентагонът обвини китайски изтребител в "ненужно агресивна маневра" над Южнокитайско море.

Друг фактор, увеличаващ напрежението между двете, страни е отказът на Пекин да възобнови военна комуникация с Вашингтон, необходима заради високото присъствие на военнослужещи от двете страни в региона.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс пътува до Китай миналия месец, за да се опита да стабилизира разклатените дипломатически връзки.

Китай смята Тайван за част от своята територия и е изразявал многократно намерението си да поеме контрол над района, включително и със сила. Вашингтон е задължен от американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си. САЩ увеличиха броя на военнослужещите в Тайванския проток повече от четири пъти на фона на нарастващата "агресия" от страна на Китай.

Двама високопоставени американски служители - Даниел Критенбрик, помощник държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан, и Сара Беран, старши директор на Съвета за национална сигурност за китайските и тайванските взаимоотношения - пътуваха до Пекин в понеделник. Те изразиха загриженост във връзка с прехващанията и обсъдиха усилията за подобряване на комуникацията между Пекин и Вашингтон. "Двете страни проведоха откровени и продуктивни дискусии като част от продължаващите усилия за поддържане на открити линии за комуникация и надграждане на неотдавнашната дипломация на високо равнище между двете страни", заяви Държавният департамент.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс пътува до Китай миналия месец, за да се опита да стабилизира разклатените дипломатически връзки.

В същото време администрацията на Байдън се опитва да пренасрочи пътуване до Пекин, което държавният секретар Антъни Блинкен внезапно отмени, след като Китай изпрати предполагаем шпионски балон над САЩ по-рано тази година. Тогава Пекин отказва срещата.

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу също отказа да се срещне с американския министър на отбраната Лойд Остин на конференция в Сингапур миналия уикенд, тъй като Вашингтон отказа да отмени санкциите срещу него, въпреки че двамата си стиснаха ръцете и размениха любезности по време на вечерята на събитието. В речта си на конференцията Остин разкритикува Китай за неотдавнашните въздушни инциденти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Не, не, не! Просто дезинформацията трябва да има някакви граници!
    Китайският военен министър Ли е под американски санкции отпреди години, заради купуването на руски ЗРК на НОАК.
    Сега американският му колега на срещата в Сингапур изявил желание да си говорят. Китаецът отказал, защото според наложените му санкции на американски представители е ЗАБРАНЕНО от собствената им държава да контактуват със санкционирани лица.

    За по-семплите читатели от градската десница ще дам пример: все едно американският посланик (не му знам името) да покани на среща Черепа/Пеевски/Ники Малинов....

    За агресивността: Китай никакви нови военни блокове не формира за разлика от САЩ, които преди 2 г обявиха AUKUS и ядреното превъоръжаване на Австралия, което е в крещящ дисонанс с Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Просто Китай НЕ УЧАСТВА

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    p.s. Нещо натиснах.

    Просто Китай НЕ УЧАСТВА в никакъв военен съюз, докато САЩ участват във всички съществуващи. И дори произвежда нови.

    Граматически безупречният текст на Ния е неинтересна транслитерация на баснята на Лафонтен за вълка и агнето. А можеше просто в нея вместо вълка да се напише САЩ, а където се споменава агнето - Китай.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    И да участва, и да не участва във военни съюзи, Китай си точи зъбите за Тайван. Трън в очите им е, от поне 60 години. Защо ли? Отговори си сам. Заради добрата икономика, свободните медии, многопартийната система и като резултат - по-доброто качество на живот на хората в Тайван. Ей това яко дразни другарите от ККП. И агресия ще има. Досега да са го превзели 1000 пъти, ама знаят че ще ядат бой. И това още повече ги дразни.

    Нередност?
Нов коментар