🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС вече купува с 90% по-малко петрол и петролни продукти от Русия

Москва продава повече на Китай и Индия, но това ѝ носи по-малко приходи

Количествата, които все още влизат в ЕС, се дължат на изключенията, които някои страни, включително България, успяха да договорят
Количествата, които все още влизат в ЕС, се дължат на изключенията, които някои страни, включително България, успяха да договорят
Количествата, които все още влизат в ЕС, се дължат на изключенията, които някои страни, включително България, успяха да договорят    ©  Reuters
Количествата, които все още влизат в ЕС, се дължат на изключенията, които някои страни, включително България, успяха да договорят    ©  Reuters

Вносът на петрол и петролни продукти в Европейския съюз (ЕС) от Русия рязко е спаднал в началото на тази година, след като суровината и произвежданите от нея горива бяха включени в поредния пакет от санкции заради руската агресия срещу Украйна. Вносът на тези горива към март вече е с 90% надолу в сравнение със средните нива през същия период на предходните три години, показват данни на Евростат.

В началото на 2022 г., когато Кремъл започна своята инвазия срещу Украйна, ЕС е внасял по над 15 млн. тона руски суров петрол и рафинирани продукти месечно. Година по-късно покупките вече са под 2 млн. тона. Спадът е вследствие на забраната за внос на руски петрол и петролни продукти, която европейските лидери договориха през май миналата година. За суровия петрол тя влезе в сила през декември, а за рафинираните продукти - през февруари, чак година след началото на войната. Това спечели време на блока да потърси алтернативи на своя най-голям доставчик, но същевременно подкрепи приходите на Русия от продажба на енергийни продукти през 2022 г. Извънредните печалби за Кремъл обаче остават в миналото. Въпреки че през април износът на петрол от Русия достигна най-високо ниво от началото на войната, таванът на цената на суровината, наложен от Г7, сви приходите на Москва с около 40% спрямо миналата година, което в комбинация с високите разходи заради войната отвори дупка в бюджета на Русия.

Количествата, които все още влизат в ЕС, се дължат на изключенията, които някои страни, включително България, успяха да договорят. Най-много руски петрол и петролни продукти в съюза през последните месеци купуват Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Нидерландия. Лидерите на ЕС обещаха да преразгледат спорната дерогация за тръбопровода "Дружба", по който идва основната част от тези доставки.

Разместване на веригата за доставки

Вакуумът, който се отвари след отказа на ЕС от руски петрол и горива, се запълва от алтернативни доставчици като САЩ, Норвегия, Казахстан, Ирак, Саудитска Арабия, Великобритания, Алжир и др. Данните показват, че след началото на войната съюзът повече разчита на вътрешна преработка на сурованата и търговия на петролни продукти между държавите в съюза.

Сътресенията на енергийния пазар след инвазията на Русия накараха страните членки да освободят част от своите петролни резерви миналата година в опит да успокоят цените, но впоследствие започна тяхното възстановяване. По данни на Евростат към март 2023 г. запасите в пет държави все още са под минимума. Това са България, Чехия, Ирландия, Латвия и Литва.

През април Русия е изнесла повече петрол, отколкото през който и да е месец след началото на своята инвазия в Украйна, а близо 80% от количествата вече се насочват към Китай и Индия по данни на Международната енергийна агенция. Въпреки по-големите доставки в сравнение с април 2022 г. приходите на Русия от продажба на суровината се свиват. Мерките на ЕС и Г7 имаха за цел именно да ограничат постъпленията на Кремъл от изкопаеми горива, без да изключат Русия от световния пазар, което би свило значително предлагането. Резултатът е едно от най-мащабните размествания на търговските потоци, като през последните месеци Москва пренасочва милиони барели на ден, които преди продаваше на Европа, към Азия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • + 1

    Щом бликнаха кладенците в Брюксел...

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 3

    Обяснимо е - ЕС ги прекупува от трети страни: Турция, Саудитска Арабия, Азербайджан...
    Просто чукнете в google да видите капацитета на азерското находище Шах Дениз-2, което захранва Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи до Италия. Сега се поинтересувайте колко газ оттам отива за Турция, за България, за Сърбия, Унгария, за Гърция, Македония, Албания и Италия. Да, повече е от ШД-2. Чудно откъде ли идва разликата???

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 4

    Разликата идва от Русия. С което се финансира един терористичен режим. В крайна сметка целият свят губи от това. Колкото по-бързо фалира Путин, толкова по-добре за целия свят.

    Нередност?
  • 4
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 1

    Америк.кьопеци загрижени не за БГ демографията.

    Нередност?
Нов коментар