🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индия и САЩ задълбочават отношенията си със сделки в отбраната и технологиите

Вашингтон държи на по-добри връзки със страната, за да ограничи китайското и руско влияние

Срещата на Нарендра Моди и Джо Байдън е символичното начало на американските опити за привличане на Индия към сферата на влияние на Вашингтон.
Срещата на Нарендра Моди и Джо Байдън е символичното начало на американските опити за привличане на Индия към сферата на влияние на Вашингтон.
Срещата на Нарендра Моди и Джо Байдън е символичното начало на американските опити за привличане на Индия към сферата на влияние на Вашингтон.    ©  Reuters
Срещата на Нарендра Моди и Джо Байдън е символичното начало на американските опити за привличане на Индия към сферата на влияние на Вашингтон.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Индия купува дронове, а Micron ще изгради завод в страната
  • Местни компании и General Electric ще произвеждат изтребители
  • САЩ вижда азиатската страна като противовес на китайското влияние в региона

Президентът Джо Байдън обяви нова ера в отношенията между САЩ и Индия, след като посрещна в Белия дом индийския министър-председател Нарендра Моди и обяви сделки в областта на отбраната и търговията, насочени към противодействие на глобалното влияние на Китай.

Партньорството е "по-силно, по-близко и по-динамично от когато и да било в историята", заяви Байдън на съвместна пресконференция с Моди, а икономическите отношения са "в подем", като търговията се е увеличила повече от два пъти през последното десетилетие.

В същото време Моди говори за "нова глава" в стратегическите отношения между двете страни. "1.4 млрд. души в Индия желаят заедно с мен трикольорът на Индия и звездите и ивиците на Америка винаги да продължат да летят все по-високо и по-високо", заяви Моди, цитиран от Financial Times.

Според условията на сделката между двете страни Индия се ангажира да закупи въоръжени дронове MQ-9B SeaGuardian, които се произвеждат от американската компания General Atomics. Освен това компанията за полупроводници Micron ще изгради завод в Индия на стойност 2.75 млрд. долара, като инвестицията на американската компания възлиза на 800 млн. долара. Двамата лидери подписаха и споразумение, според което General Electric ще произвежда изтребители в азиатската страна, като това ще се случва чрез съдействието на местни дружества в бранша.

Голяма част от споразуменията между Вашингтон и Ню Делхи, в които се включват и взаимни дейности в сферата на Космоса, целят подобряване на възможностите за общи действия между армиите на двете страни. "Планираме повече заедно, тренираме повече заедно", казва американски правителствен източник на Financial Times. Той добави, че общите им действия няма да се ограничат единствено до Индийския океан, като ще обхванат и Тихия океан.

Защо САЩ държи толкова на Индия?

Индо-тихоокеанският регион е мястото, където САЩ вероятно се нуждае най-много от влиянието на Индия . Вашингтон отдавна гледа на страната като на противовес на нарастващото влияние на Китай в региона.

От друга страна индийската дипломация става все по-настоятелна, като мнението на Ню Делхи е, че това е моментът страната да блесне на световната сцена. Тази теза е подкрепена от няколко фактора - Индия е една от малкото положителни икономически примери в света в момента. Освен това геополитическите настроения също подпомагат каузата на Ню Делхи - повечето страни искат производствена алтернатива на Китай, а Индия също има огромен пазар с разрастваща се средна класа. Това прави страната добър вариант за държави и глобални фирми, които следват политика на Китай плюс едно.

За да успее да привлече Индия в своята сфера на влияние, САЩ се опитва да създаде дълготрайни отношения между двете страни. Двете сфери в центъра на тази политика са технологията и отбраната. Технологичната връзка на Ню Делхи и Русия никога не е била съществена, като това се дължи на ограничените възможности на Москва в това направление.

Това е и причината двете страни да подпишат Инициатива за критични и нововъзникващи технологии. Сделката ще позволи на американски и индийски фирми и университети в различни сектори, включително ИТ, Космос, отбрана, изкуствен интелект, образование и здравеопазване, да работят заедно.

Въпросът с отбраната обаче е по-труден за решаване. Азиатската страна е най-големият вносител на оръжия в света, а на Русия се падат 45% от сделките, сочат данни за периода между 2017 и 2022 г. Важното в случая е, че делът на Москва е бил 65% до 2016 г. Именно това дава надежда на Вашингтон, че вносът от Москва може да продължи да намалява. Делът на Вашингтон нарасна, но все още е само 11%, зад 29% на Франция.

Според Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към мозъчния тръст Wilson Center във Вашингтон, отношението на САЩ към Индия по отбранителните въпроси е доста близко до това, което получават съюзниците на Вашингтон. "Ако погледнете последните резултати, може да се твърди, че отношението, което САЩ предоставят на Индия, не се различава от това, което предоставя на много от своите съюзници", каза той пред BBC.

Това се случва, въпреки че Индия е една от малкото страни, които продължават отношенията си с Русия след началото на войната в Украйна. Това, от една страна, се дължи на дългогодишната политика на Ню Делхи да се търси необвързаност - или стратегическа автономия, както я наричат през последните години. От друга обаче, азиатската страна се възползва от западното ембарго за внос на руски енергийни продукти и значително увеличи доставките на петрол от Русия. Руският петрол представлява почти 20% от годишния внос на суровината, като през 2021 г. този показател е едва 2%, сочат данни на индийския държавен кредитор Bank of Baroda. Покупките на Индия от Русия надминаха тези от Китай и Москва се превърна в най-големия вносител за Индия.