🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западният таван на цените намалява петролните приходи на Русия

През първото тримесечие понижението на постъпленията е с една трета

Китай и Индия са двете страни, които сериозно увеличават вноса си на руски петрол
Китай и Индия са двете страни, които сериозно увеличават вноса си на руски петрол
Китай и Индия са двете страни, които сериозно увеличават вноса си на руски петрол    ©  Reuters
Китай и Индия са двете страни, които сериозно увеличават вноса си на руски петрол    ©  Reuters
Темата накратко
  • 75% от спада на приходи се дължи на западните санкции.
  • Отражение дават и все по-големите отстъпки, които Москва е задължена да предлага, за да запази и без това по-ниското търсене.
  • Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Индия за първи път през април.

Приходите на Русия от износ на петрол са намалели с почти една трета през първото тримесечие на тази година, което показва, че западните ценови ограничения започват да свиват печелившата за Москва търговия. Това показват данните за продажбите на петрол, събрани от Киевското училище по икономика (Kyiv School of Economics).

Анализът на данните сочи, че три четвърти от спада в продажбите на руски петрол и петролни продукти между януари и март може да се свърже със западните ограничения. Приходите на Русия от суров петрол и рафинирани продукти възлизат на 38.8 млрд. долара през първото пълно тримесечие, след като Г-7 и ЕС въведоха ценови ограничения през декември. През последните три месеца на 2022 г. тези приходи са били 54.5 млрд. долара.

Изследователите отдават около 75% от спада на по-малкия обем на продажбите и по-големите ценови отстъпки за руския суров петрол - и двата фактора, които са пряко свързани със западните ограничения, съобщава Financial Times. Останалите 25% от понижението са свързани с по-ниските световни цени.

Данните показват, че санкциите, насочени към продажбите на енергия в Русия, имат известен ефект в ограничаването на възможностите на Москва да попълва военния си арсенал, като същевременно не са нарушени световните пазари.

На намаляващите обеми на износ на суров петрол се дължат 6.1 млрд. долара от понижението на приходи. Подробните данни предполагат, че ходът на Русия да намали производството на петрол може да се дължи на предизвикателства на пазара, а не на политически избор, както твърди заместник-премиерът Александър Новак. Продажбите на суров петрол са паднали с 12% на годишна база, което се равнява на около 400 хил. барела на ден.

Допълнителни 5.2 млрд. долара от удара върху приходите от износ се дължат на увеличението на ценовите отстъпки за руския петрол спрямо сорта брент. Те нараснаха от 17.4 долара за барел миналия декември до 23.2 долара през март като пряк резултат от тавана на цената.

"С пълното ембарго на ЕС стана много трудно за Русия да пренасочи целия морски суров петрол от вече несъществуващия европейски пазар", каза пред FInancial Times Бенджамин Хилгенщок, старши икономист в KSE Institute. Той добавя, че Русия все по-често изпраща танкери без дестинация и приема големи отстъпки от продажните цени, което "показва, че наскоро обявените съкращения на производството не са доброволни, а следствие от санкции".

Китай е една от страните, които сериозно увеличава вноса си на руски петрол. Пекин купува големи количества от "премиум" сместа ESPO от далекоизточното пристанище Козмино, като през първите три месеца на годината цените бяха средно 71.8 долара за барел. Докато по същество всички доставки от други руски пристанища са били направени в съответствие с ценовата граница, 95% от обемите, изнесени от Козмино, са били на цена над 60 долара за барел, което е нарушение на тавана на цените. Около половината от тези сделки включват кораби и услуги, притежавани от Г-7 или ЕС, което повдига сериозни въпроси относно заобикалянето на санкциите.

Желанието на Москва да не спазва ограниченията не е изненадващо, защото те оказват видим натиск върху публичните финанси на страната. Комбинацията от 45% спад на приходите от енергия на годишна база и 34% увеличение на разходите на годишна база означава, че страната е нарушила целите си за дефицит за цялата 2023 г. още през първото тримесечие.

Индия се възползва

Индийските рафинерии успешно преминават към руски петрол и се радват на двойния бонус от по-евтини доставки и по-високи маржове за изнесени рафинирани продукти. Очаква се вносът на суров петрол в Индия от Русия да е достигнал рекордни нива през април, тъй като вторият по големина купувач на петрол в Азия все повече се отказва от традиционните си доставчици в Близкия изток.

Refinitiv Oil Research изчислява, че Ню Делхи е внасяла 1.94 млн. барела на ден от Русия през април, докато стоковите анализатори от Kpler са по-оптимистични, като очакват доставки на 2.39 млн. барела дневно. Общият внос на Индия от Близкия изток се оценява от Refinitiv на 1.92 млн. барела на ден през април, което означава, че за първи път доставките от Русия ще надвишат тези от всички производители от Близкия изток, взети заедно.

Преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Индия беше малък вносител на руски суров петрол, като данните на Refinitiv показват, че страната е получавала средно около 44 500 барела на ден през 12-те месеца от януари 2021 г. до февруари 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 4

    Т.е икономиката им утича в канала. 30% намаления на приходите, 30% увеличение на разходите по войната в Украйна е КАТОСТРОФАЛНО зле. Тия 30% увеличени разходи в Украйна, само носят още разходи, под формата на ранени физически и психически хора, които ДОЖИВОТ ще ги дърпат надолу. В общи линии Русия си копае гроба и вече на 1/2 го е изкопала, или на 3/4. Падне ли веднъж в него - няма излизане едно 30 години ...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 3

    Тази държава не е излизала от гроба всъщност през последните 1200 години. Това е горчивата реалност, с малки изключения. Дива средноазиатска република с феодални методи на управление. За съжаление всеки, който вижда тази реалност, емигрира към Лошия Запад и точно поради това промяната в Русия се отлага за далечното бъдеще.

    Нередност?
  • 3
    ros12570607 avatar :-|
    George Stefanov
    • - 1

    Всъщност според Блумбърг приходите са се увеличили и страната е започнала отново да купува чужда валута, познайте коя (коя не), но, разбира се, Киевското училище по икономика сигурно също е добър източник на достоверна информация. Обикновено подкрепям твърденията в постовете си с линкове, но сега точно съм си налял един Тамнавулин Темпранило и точно за Генчо и Венци не ми се търси. И пак за тях-това за KSI беше сарказъм.

    Нередност?
Нов коментар